Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Mateusz1q napisał(a):

ja to bym chciał żeby mleko spadło na 1,3zl  

w sklepie i tak poniżej 3 zł nie potaniałoby 

10 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

@slawek74 nie zesraj się 😜 , ale zobacz deska zobowiązuje 

IMG_20250913_183027_372_HDR~2.jpg

kupiłbyś takiego to sam bys głęboszował , dobrze gadaj to może @kitowiak by ci sprzedał 

Opublikowano
15 minut temu, Qwazi napisał(a):

Dlatego mi się to podoba. 

Nie bardzo jest tego odbioru tak przeliczac, bo to trzeba też wziąć pod uwagę ilość dostawców. Te koszty i tak muszą być ponoszone przez mleczarnie. Tutaj każda będzie miała je inne. A najwięcej zależy od tego, czy dana mleczarnia ma swój tabor, czy korzysta z usług. Przy usługach to na pewno będzie istotne. Przy swoim taborze na pewno mniej, bo taki kierowca i tak ma pensje, samochód i tak musi być utrzymany w sprawności. Może trochę więcej paliwa 🤔. Cieślak to wtedy podał w odniesieniu do ogólnej liczby skupowanych litrów, ale zaznaczył właśnie to co napisałem wyżej. Eliminacja całkowita tych 7 baniek byłaby istotną, ale żeby to zrobić rolnik musiałby sam mleko dostarczyć do zakładu. A to jest niemożliwe 

Przy 15 tys litrów rocznie, to przy maleńkim błędzie, pierwiastka wyjedzie z obory. 

Genetyka to jest 30% sukcesu, reszta to dobrostan i żywienie. A tutaj błędy są na porządku dziennym. Nie twierdzę, że są one celowe lub wynikają z zaniedbań. Po prostu nie bardzo można się ich ustrzec

Weź no mi to przełóż z polskiego na nasz, bo nie wiem o co Ci chodzi 

Czy Twój brat nie może tego wszystkiego pierdo..nąć i eyjechać w Bieszczady 🤔😁🤭

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Mateusz1q zmienili kierowcę u Ciebie? U mnie teraz nowy . Poprzedni gadał dopoki pompa pracowała, jak mleko wyciągnął, to rączka i jechał. Ten teraz bardziej rozgadany i efekt taki, że potrafi się zjawić pół godziny później 🤭...trochę mi to pierdzieli rano robotę 

3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

A to pytanie do niego, ale, znając go, nie sądzę 🤷 

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

@Mateusz1q zmienili kierowcę u Ciebie? I mnie teraz nowy . Poprzedni gadał dopoki pompa pracowała, jak mleko wyciągnął, to rączka i jechał. Ten teraz bardziej rozgadany i efekt taki, że potrafi się zjawić pół godziny później 🤭...trochę mi to pierdzieli rano robotę 

zmienili 2 miesiące temu i as zaczął sobie jeździć trasę w drugą stronę przez co zamiast o 8 był o 5:30 u mnie ale od października podobno znowu zmiana. coś gadali że kupili 3 auta nowe teraz 

Edytowane przez Mateusz1q
  • Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

zmienili 2 miesiące temu i as zaczął sobie jeździć trasę w drugą stronę przez co zamiast o 8 był o 5:30 u mnie ale od października podobno znowu zmiana. coś gadali że kupili 3 auta nowe teraz 

Ma kolejność ,nie może tego zmienić sam .[Mlekpol]

Opublikowano

Czapka z głów dla hodowców krów mlecznych. Wczoraj było u mnie znajomi, po imprezowaliśmy to 1.  I kiedyś bym musiał wstać o 6:30 i iść do obory mimo tego że leje deszcz. A dziś wstalem o 8:30. Piję kawę i wyglądam jak pięknie pada deszcz. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, kizak napisał(a):

możliwe, źle napisałem a nie dochodziłem. włącza mi mycie zbiornika a ja pojawiam się po nim🤭 więc za dużo nie gadamy 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

No to i mnie te 3 miesiące temu była zmiana i wtedy przyszedł ten co przyjeżdżał w punkt. A teraz znowu, z tydzień temu gdzieś. Jestem piąty na trasie i u mnie różnica około pół godziny. Ale ja jestem ostatni, który doi po odbiorze. Reszta za mną doi przed, więc im może nawet na rękę 

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
8 minut temu, kizak napisał(a):

W Kole też. GPS wyłapuje gdzie jest i pozwala mu włączyć pompę. Jak jest nie w kolejności to nie włączy 

Opublikowano
18 minut temu, Qwazi napisał(a):

@Mateusz1q zmienili kierowcę u Ciebie? U mnie teraz nowy . Poprzedni gadał dopoki pompa pracowała, jak mleko wyciągnął, to rączka i jechał. Ten teraz bardziej rozgadany i efekt taki, że potrafi się zjawić pół godziny później 🤭...trochę mi to pierdzieli rano robotę 

To porozmawiaj z nim 🤭 czy ma takie marne zyski 😁

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał(a):

A ty to masz jakiś znajomych, czy tylko ogony i piwo w samotności 🤔?

mam znajomych i nie imprezujemy do 1, można się spotkać za dnia, można posiedzieć do 22. mam stałe godziny snu i wątpię żeby cokolwiek mogło je zmienić a na pewno nie picie. 

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

możliwe, źle napisałem a nie dochodziłem. włącza mi mycie zbiornika a ja pojawiam się po nim🤭 więc za dużo nie gadamy 

Ja jestem w oborze o 6-tej, wyciągam gnój, daje kiszonkę z kukurydzy i treściwą i wtedy przyjeżdża po mleko, potem mycie zbiornika i dojenie. Jak przyjeżdżał między 6:30 a 6:45 było idealnie. O 7 jest troszeczkę gorzej. Ale da się radę. Nie będę o 4 wstawał, żeby krowy wydoić i mleko schłodzić 

2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

To porozmawiaj z nim 🤭 czy ma takie marne zyski 😁

Kurde już pisałem, że zszedł do 8 tys i twierdzi, że zyskał. Zysk to nie jest to samo co obrót. Skoro tak twierdzi, to spadł mu obrót a wzrósł zysk, bądź inaczej spadł mu przychód i rozchód, a jednocześnie wzrósł dochód 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Ja jestem w oborze o 6-tej, wyciągam gnój, daje kiszonkę z kukurydzy i treściwą i wtedy przyjeżdża po mleko, potem mycie zbiornika i dojenie. Jak przyjeżdżał między 6:30 a 6:45 było idealnie. O 7 jest troszeczkę gorzej. Ale da się radę. Nie będę o 4 wstawał, żeby krowy wydoić i mleko schłodzić 

Kurde już pisałem, że zszedł do 8 tys i twierdzi, że zyskał. Zysk to nie jest to samo co obrót. Skoro tak twierdzi, to spadł mu obrót a wzrósł zysk, bądź inaczej spadł mu przychód i rozchód, a jednocześnie wzrósł dochód 

Sławek będzie dokładał sobie roboty w zamian za parę groszy i będzie myślał że to zysk a na końcu ręce do ziemi i brak czasu 

• Like 4
  • Haha 1
Opublikowano
kizak napisał:

1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Dzień dobry...pochmurno i pewnie będzie padać...

Koło, ze trzy lata temu, wyliczyło koszt odbioru i siebie, który wyniósł w granicach 3-4 gr. Prezes go wtedy określił jako mało istotny. A różnica między małym a dużym, oprócz tego co napisałeś, polega też na tym, że kiedy mleczarnia np spóźni się z podwyżką względem konkurencji, to pierwsi będą dezerterować ci duzi. Mały nie ucieknie tak zaraz, a często wcale nie bierze pod uwagę takiej możliwości. Ja np nie biorę nie ze względu na cenę, tylko na to, że pierwszy próg ilościowy to 15tys i go nie dosięgnę. A w wielu mleczarniach byłbym na granicy trzeciego progu i się drapał po łysinie czy go osiągnę, czy może mi braknie z 500 litrów. To jest też powód, że mam teraz cenę podobną do Sławka, a mleka odstawiam dużo mniej od niego, więc tacy jak ja w Rykach mają pewnie ze 20-30 gr mniej🤔

przy 15000 l miesięcznie koszt 450 zł x 12 =5400 zł za rok od takiego dostawcy przy założeniu 3 gr . Jeśli takich dostawców 500 w mleczarni to 2700000 zł ,a są i mniejsi i więksi ,i na pewno drugie tyle . Czy 5400000 to mała kwota ? Przy 4 gr  to już 7 baniek . Chyba nie przytoczył tej kwoty ,jeśli to mało istotne ,w Mlekpolu byłoby to pewnie razy 10 .  ale to tam W Mlekpolu poniżej 15 000 l są chyba 3 progi ,tak że u Ciebie ,Tobie na rękę 

tylko na Podlasiu taki Mlekpol czy Mlekovita to jeden lub dwóch rolników i cystena pełna i na jednej wiosce zatankują się mlekiem kilka aut a u Mariusza pewnie jedno auto musi zjeździć całą gminę żeby zatankować do pełna

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

Dojąc przed odbiorem obniżył byś koszty produkcji. 

Dlaczego?

Teraz, Mateusz1q napisał(a):

Sławek będzie dokładał sobie roboty w zamian za parę groszy i będzie myślał że to zysk a na końcu ręce do ziemi i brak czasu 

No on ma swoje zapatrywanie i słabo toleruję podejście innych

• Like 1
Opublikowano
slawek74 napisał:

15 minut temu, Qwazi napisał(a):

Dlatego mi się to podoba. 

Nie bardzo jest tego odbioru tak przeliczac, bo to trzeba też wziąć pod uwagę ilość dostawców. Te koszty i tak muszą być ponoszone przez mleczarnie. Tutaj każda będzie miała je inne. A najwięcej zależy od tego, czy dana mleczarnia ma swój tabor, czy korzysta z usług. Przy usługach to na pewno będzie istotne. Przy swoim taborze na pewno mniej, bo taki kierowca i tak ma pensje, samochód i tak musi być utrzymany w sprawności. Może trochę więcej paliwa 🤔. Cieślak to wtedy podał w odniesieniu do ogólnej liczby skupowanych litrów, ale zaznaczył właśnie to co napisałem wyżej. Eliminacja całkowita tych 7 baniek byłaby istotną, ale żeby to zrobić rolnik musiałby sam mleko dostarczyć do zakładu. A to jest niemożliwe 

Przy 15 tys litrów rocznie, to przy maleńkim błędzie, pierwiastka wyjedzie z obory. 

Genetyka to jest 30% sukcesu, reszta to dobrostan i żywienie. A tutaj błędy są na porządku dziennym. Nie twierdzę, że są one celowe lub wynikają z zaniedbań. Po prostu nie bardzo można się ich ustrzec

Weź no mi to przełóż z polskiego na nasz, bo nie wiem o co Ci chodzi 

a co Ty z tymi Bieszczadami chodzby mi dopłacali to nie chciał bym tam mieszkac

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

tylko na Podlasiu taki Mlekpol czy Mlekovita to jeden lub dwóch rolników i cystena pełna i na jednej wiosce zatankują się mlekiem kilka aut a u Mariusza pewnie jedno auto musi zjeździć całą gminę żeby zatankować do pełna

Moja trasa to 5 gmin. 17 dostawców i z tego dwie cysterny 12. W połowie trasy ma przetank (akurat u mojego brata na wsi🤭). Jest trzech dostawców z takimi ilościami jak ja, reszta więksi 

Opublikowano
Michał18 napisał:

Niech każdy robi jak uważa niektórzy idą w wydajność kupując dużo pasz gotowych. Inni żywią tak jak ja czyli swoje pasze 

a ty gdzie oddajesz mleko od swoich muciek?