Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, konteno napisał(a):

od zawsze ? u rodziców może co większego wczescniej było używane albo krajzega mocniejsza ?

Kiedyś był jeszcze mniejszy, na 230V. Krajzega też jest na jakoś 4kW. Młocarnia to nie mam pojęcia jakie silniki tam były.

Opublikowano
34 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Nie mam takich dochodów jak u Ciebie 🤭😁

No jak to tak🙆...sztuki są, wydajność jest, a dochodu ni ma 🤔🙆🙆🙆

27 minut temu, slawek74 napisał(a):

Od kiedy maluch mało palił 🤣🤣

Podstaw se rower zamiast malucha...to było obrazowo 🤷

• Haha 2
Opublikowano
26 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Majstry i fachowcy!!!

C360 zapowietrza się notorycznie

Na pewno nie filtry, wymieniać pompkę zasilającą? 🤔

Kranik sprawdź najpierw

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, marulekk napisał(a):

A do d*py takie oranie poplon wyciągnął wilgoć i co z tego że dwa dni temu spadło około 30 l śladu nie ma twardo jak sk***ysyn 

A tam gdzie nie ma poplonu za***iście się orze

Dlatego ja od lat już pod ozime poplonu nie sieje.  Jak już to pod jare . 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

ja mialem do 120 sztuk jednego ...w tym 70 dojnych   i do dzis jest ale teraz formalnie zatrudniony u syna ...na dzis bydła mam 60 szt i żeby nie tartak to nie ma co robic jak nie ma mlecznych ...

6 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

syn ma swoje gospodarstwo bezrozumna istoto 🤪

Inaczej się nie da. Widać że nie wiesz co piszesz zapominasz co pisałeś 🤣 Koniec i kropka. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
10 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

ja mialem do 120 sztuk jednego ...w tym 70 dojnych   i do dzis jest ale teraz formalnie zatrudniony u syna ...na dzis bydła mam 60 szt i żeby nie tartak to nie ma co robic jak nie ma mlecznych ...

Bogdan tak, ale robił sprzętem. Ręcznie by nie ogarnął 

10 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Poluzuje szklanki od filtrów, przepompuje i na 5min jest spoko. Wymienię pompkę zasilającą. Jak to nic nie da to pewnie fachowcy ze Skrobowa zj***li pompe... 

Mimo wszystko wykręcił bym kranik i zobaczył, czy go coś od środka nie przytyka 

Opublikowano
10 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Kiedyś był jeszcze mniejszy, na 230V. Krajzega też jest na jakoś 4kW. Młocarnia to nie mam pojęcia jakie silniki tam były.

znając standardy starych instalacji to pewnie te 5,5 czy 7,5 kW na spokojnie powinna zasilić a taka tłocząca już pewnie popchnie na góre

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, konteno napisał(a):

znając standardy starych instalacji to pewnie te 5,5 czy 7,5 kW na spokojnie powinna zasilić a taka tłocząca już pewnie popchnie na góre

Nie wiem, dziadek sam instalację robił, nigdy mi tego nie przekazał bo nie żyje już 16 lat.

1 minutę temu, GRZES1545 napisał(a):

Piotrek chyba gości będziesz miał  szykuj tam bimberek 😉🤭

https://www.facebook.com/share/r/19yPbN9Hjt/

Nie przyjmuję nigdy żadnych gości... Pod gości trza sprzątać, gotować im...

Edytowane przez Chłoporobotnik
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

pracownik jest zatrudniony u syna ,czego nie rozumiesz ,mózgu nie masz 🤔

Pracownikiem jesteś ty i nic to nie zmieni.

Jeśli byłby pracownik inny zatrudniony to napisałbyś pracownik jest zatrudniony. A ty powiedziałeś że ...

19 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

Pisz poprawnie a nie tak aby wyszło jak wyszło🤣. Koniec. 

Opublikowano
3 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Pracownikiem jesteś ty i nic to nie zmieni.

Jeśli byłby pracownik inny zatrudniony to napisałbyś pracownik jest zatrudniony. A ty powiedziałeś że ...

Pisz poprawnie a nie tak aby wyszło jak wyszło🤣. Koniec. 

nie pisalem do ciebie ,ty nie masz mozgu zeby cokolwiek zrozumiec ...😲

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

nie pisalem do ciebie ,

I co z tego jak ty sam nie wiesz co piszesz o jak piszesz. Uważaj następnym razem wiadomo jedno teraz jesteś parobkiem🤣

Zamiast przyznać się do błędu ty wolisz iść w zapartę. 🤣

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Poluzuje szklanki od filtrów, przepompuje i na 5min jest spoko. Wymienię pompkę zasilającą. Jak to nic nie da to pewnie fachowcy ze Skrobowa zj***li pompe... 

Kurna...ile ja się o męczyłem..

Tak w skrócie...powietrze mi ssal przy pompce...

Nie było widać...się kurna nowych podkładek nie chciało założyć . ..

...tak że....nie musi być pompka...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano

Dobrze że łąki tylko 25 km od domu to jeszcze dziś się uda wrócić 🫣 

A wystarczyło ładować dwa razy po mniej i by ojciec obrócił raz więcej, a tak to się topilismy, paliwa napalone, czas zmarnowany i muszę po 6 balotów jechać 🤬

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

I co z tego jak ty sam nie wiesz co piszesz o jak piszesz. Uważaj następnym razem wiadomo jedno teraz jesteś parobkiem🤣

Że tobie się chce pisać z tym....bucem z zadupia...🤭

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Ja zrozumiałem co Bogdan miał na myśli, bez żadnego problemu 🤷

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

jprd 25 km 😲

ja bym🤣 nie jechal 

1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

🙆 też bym chyba nie pojechał 

Żeby to było siano to bym też nie jechał. 

Cały tydzień jak wracałem to młody już spał... Chociaż w niedzielę niech wie że ma ojca tez a nie tylko mame🤷

• Like 2
Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Ja zrozumiałem co Bogdan miał na myśli, bez żadnego problemu 🤷

No ostatnio, to lubisz rozumieć....to co Tobie pasuje...

Za mało podałem ..mojego punktu widzenia?

Gdzieś jakieś niespójności są?

I najważniejsze...wiem że tak nie powinienem....

Ale czemu brat hoduje więcej niż 20 sztuk...

Z ciekawości już tylko???

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v