Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

To ja coś mądrego.. Wiecie co? Chłopak to wcale nie musi być wysoki  szczupły i przystojny. Wystarczy, że ma kasę i jaja. Ale dziewczyna jak nie ma tych 165 cm ma bardzo małe perspektywy życiowe

To mądrość ludowa, czy tak....z d*py..🤭

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No jaki plan? 40a konną do wykopania.

W poniedziałek siewnej...

Ja nie będę w polu robił...

Opublikowano
20 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

To ja coś mądrego.. Wiecie co? Chłopak to wcale nie musi być wysoki  szczupły i przystojny. Wystarczy, że ma kasę i jaja. Ale dziewczyna jak nie ma tych 165 cm ma bardzo małe perspektywy życiowe

Bralbys taka nawet 150 cm aby była jakakolwiek

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Bralbys taka nawet 150 cm aby była jakakolwiek

Taaaa.. Żeby mi to 150cm potem wzięło 500 albo 1000 zł i wydało na raz na jakieś ciuchy czy pierdolniki do chałupy

Opublikowano
1 minutę temu, Kowalsky30 napisał(a):

Taaaa.. Żeby mi to 150cm potem wzięło 500 albo 1000 zł i wydało na raz na jakieś ciuchy czy pierdolniki do chałupy

O zerach zapomniałeś. Co za 500 można kupić czy 1000?

Opublikowano
51 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Wolę być nieszczęśliwy niż szczęśliwy jak Tomek. Ja to z cudzą kobitą i jej dziećmi. Jestem tak skąpy, że jakby mi poszła na zakupy i wydała na raz z 500 czy 1000 na ciuchy czy jakieś pie*dolniki do chałupy to ja bym zawału dostał. 

Jak byś ją miał to na 100% byś jej na to pozwolił.  Teraz tylko tak mówisz bo jej nie masz. W momencie kiedy ma się partnerkę inaczej się na różne tematy patrzy. 

Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

O zerach zapomniałeś. Co za 500 można kupić czy 1000?

Bez przesady coś by się znalazło. Nie wszystko kosztuje miliony. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

No i wcale nie małpujesz...

10 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nikt świat nie obchodzi?

PGR był tam?

Od chyba 1977 jest RSP. 

Ludzie do świąt tak średnio przywiązani... Dziś jakieś tam obchody mają... 700 lecie parafii czy coś takiego 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
10 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Jak byś ją miał to na 100% byś jej na to pozwolił.  Teraz tylko tak mówisz bo jej nie masz. W momencie kiedy ma się partnerkę inaczej się na różne tematy patrzy. 

Kowalski... Nie załamuj... 

Opublikowano
8 godzin temu, semos napisał(a):

rozszczelniła mi się chłodnica w 330 była od nowości. możecie polecić co kupić aby posłużyło na kilka lat i silnik sie nie przegrzewał?

Znajomy kupił najtańszą i po roku się lała. Wymienił na dwa razy droższą chyba i jest dobrze ale co kupił to nie pamiętam w tej chwili.

7 godzin temu, jacus napisał(a):

cieplo ,pochmurno,silny wiatr.

nie wiem czy to ogarniesz ale mozna mieszkac pare kilometrow od pola..

To ile czasu jedziesz na to pole że aż pół dnia schodzi ?

Jacuś na marginesie. Jakie opryski czy ŚOR polecasz na bezorkę ?

6 godzin temu, Bezduszna napisał(a):

Na codzień koordynowaniem montaży na sklepie. Dzisiaj koordynowaniem kasjerów i magazynu praca z 15 osobami plus pomoc w razie doradcom i klientom 😭 

Od czasu do czasu zwykły kasjer lub kasjer zwrotowo-magazynowy 

Skoro masz czas na pisanie na AF to faktycznie ciężki dzień miałaś 🤣.

Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

A co to znaczy to szczęście? 

No nie wiem 

Tak cały czas w pracy 

I cały czas na kogoś 

Nie po mojemu

Przerobisz 8-10 godzin dziennie, co miesiąc kasa do ręki i nic cię nie obchodzi, że coś się popsuło, coś choruje, pogoda paskudna. A tak robisz i patrzysz żeby coś nie pierdolnęło.

Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja to bym był względnie szczęśliwy jakbym tak nie musiał do roboty chodzić... Tak żeby pieniądz pewny był jak z etatu co miesiąc i przez cały dzień robić tylko to co się lubi na tym co się robi. Czyli nierealne nigdy do spełnienia. 

To co lubisz robić oprócz gospodarki jeszcze ? Może idź tym kierunkiem. 

38 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

A jak chłopak ma 150 a dziewczyna 180 cm ? A jak ma jaja a nie ma kasy co wtedy ?

29 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Tu akurat użyłem skrótu myślowego ale teraz jest zrozumiale.

Nie sądzę.

Izolatory na jutro gotowe, piwnica gotowa, porobić u zwierzów, jutro owady a od poniedziałku plan na ziemniaki.

Dlaczego jutro nie kopiesz tylko dopiero w poniedziałek ?

8 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Taka ciekawostka...

Dziś se taki kamyk wyorałem...to musi nie za płytko robię...

17571771705336110917134249189442.jpg

Co roku orze i na jednym polu wyorałem w zeszłym kamiora, którego samemu nie da rady unieść. Ziemia glina. 

Opublikowano
3 minuty temu, dsbh napisał(a):

Znajomy kupił najtańszą i po roku się lała. Wymienił na dwa razy droższą chyba i jest dobrze ale co kupił to nie pamiętam w tej chwili.

To ile czasu jedziesz na to pole że aż pół dnia schodzi ?

Jacuś na marginesie. Jakie opryski czy ŚOR polecasz na bezorkę ?

Skoro masz czas na pisanie na AF to faktycznie ciężki dzień miałaś 🤣.

Przerobisz 8-10 godzin dziennie, co miesiąc kasa do ręki i nic cię nie obchodzi, że coś się popsuło, coś choruje, pogoda paskudna. A tak robisz i patrzysz żeby coś nie pierdolnęło.

To co lubisz robić oprócz gospodarki jeszcze ? Może idź tym kierunkiem. 

A jak chłopak ma 150 a dziewczyna 180 cm ? A jak ma jaja a nie ma kasy co wtedy ?

Dlaczego jutro nie kopiesz tylko dopiero w poniedziałek ?

Co roku orze i na jednym polu wyorałem w zeszłym kamiora, którego samemu nie da rady unieść. Ziemia glina. 

Jutro mam 15 uli do ogarnięcia.

Lubię tylko gospodarzyć i pszczelarzyć.

Opublikowano
2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No, jeszcze k*rwa czego, cudze dzieciaki wychowywać... To już lepiej to przepić niż na to wydawać - ma ojca, ma matkę to niech wychowuje a jak nie ma to są instytucje albo rodziny zastępcze... Ja nic za nikogo bym nie oddał... 

2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Dzieci to jedyny odruch jaki u mnie wywołują to obrzydzenie... I zdenerwowanie. Zresztą, tak samo jak i kobity.

Patrz niżej. Nawet on wie że dzieci to przyszłość, przetrwanie i trwanie...

https://www.facebook.com/share/r/14SBnr7hxCi/

Opublikowano
2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Oki....

W takim razie opowiadaj...

Może akurat coś wykorzystam...

Mnie najbardziej denerwuje wypadanie ziemniaków jak podnosi się Lemiesz na końcu...

Miałem zamontować takie gumy które widziałem w innych kombajnach ..ale na zamiarach się skończyło....

A i drobne przy wysypie trochę lecą...ale to takie odpad.

Na drobne przy wysypie nie bardzo coś poradzisz, chyba że podajnik podłogowy wymienisz na szeroką listwę. Co do lemiesza to po pierwsze te gumy przy krojach, a po drugie, jak się skończy redlina to nie podnoś od razu lemiesza tylko pociągnij jeszcze trochę na opuszczonym, żeby te kartofle poszły z ziemią po odsiewaczu. Poza tym napięcie linek na totolotku, żeby nie miały możliwości wyskakiwania z uchwytów, gumy pod rozdzielaczem porostu ( te by pasowało wymienić przed każdym sezonem, jak się sporo kopie ) i w czasie kopania sprawdzać, żeby rozdzielacz porostu był czysty. Jak się tam nawija chwastu czy łęcin to łęciniakiem będzie wyrzucał. Poza tym łęciniak maks w górę do warunków na polu i ogień 

2 godziny temu, szymon09875 napisał(a):

Na pierwszy rzut oka nie wygląda tak źle, śruby pękły, koryto i tuleja całe 

Ze zdjęcia miałem wrażenie, jakby koryto pęknięte było. Ale może tylko wrażenie 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

..z babka pogadaj, a później się jebnij.. 🔨 😆🤭

Spiertałaj onucy . Lepiej pogadaj z bezduszną do północka🤣😲