Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał(a):

Skala to jedno, a średnia koszt jednostkowy to drugie...dla potrzeb wyjaśnienia braliśmy pod uwagę tylko treściwe w przeliczeniu na wyprodukowany lite mleka....nie próbuj rozmywać tematu, bo jak wejdziemy głębiej to się może okazać że ta dysproporcja w kosztach przeliczanych na wyprodukowany litr jest jeszcze większa

Masz rację🤝 Lepiej jeść małą chochlą niż dużą łyżką  bazując na kupnych paszach. Tylko się ujepiesz i wyjdzie minimalna jak na etacie albo jeszcze mniej😣

Pora do kościoła😗

Trzeba podziękować za dobry sezon

Oby tak dalej😗

Nie ma to jak życie rolnika

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

W tartaku🤔😁

A co  zdziwiony?😲 W rolnictwie bynajmniej😗 Zwierzęta zdrowe z dobrą wydajnością, cielak dobrze sprzedany nie tak jak soltysowi😂 zapasy paszy małym nakładem pracy bezostrewkowo. I jeszcze klient na warzywa... nie taki jak soltys😗 Po obornik  przyjadą nie muszę jepać widłami jak głupi

Jeszcze dobrze sprzedam sieczkarnię aby nie zawadzała i będzie git

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

No, jeśli zdrowie wysiadło to tak...

U pomocników....

Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

No, jeśli zdrowie wysiadło to tak...

U pomocników....

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

A co  zdziwiony?😲 W rolnictwie bynajmniej😗 Zwierzęta zdrowe z dobrą wydajnością, cielak dobrze sprzedany nie tak jak soltysowi😂 zapasy paszy małym nakładem pracy bezostrewkowo. I jeszcze klient na warzywa... nie taki jak soltys😗 Po obornik  przyjadą nie muszę jepać widłami jak głupi

Aaaaa...no tak...tak...

Opublikowano

Tak czytam ten temat i nie wierzę. Najwięcej się boją ci co cały czas kupują. Zaś najwięcej namawiają ci co skorzystali i te pieniądze przejedli. 

Namawiają a sami tak naprawdę guzik co wzięli.  Ja tam z tatą z każdego programu skorzystaliśmy. 

Sprzęt, maszyny, urządzenia trzeba wymieniać cały czas. Musi być wzrost, powiększanie, dywersyfikacja. Inaczej nie osiąga się nic. 

Coś co było wczoraj najlepszym rozwiązaniem dziś może być przestarzałą technologią. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Aaaaa...no tak...tak...

A co ty na to żebym w następny weekend  poszedł z twoją córką na źródła termalne? Ze starszą bo młodsza już była z tobą

• Haha 3
Opublikowano
11 minut temu, Baks00 napisał(a):

U pomocników....

Ojciec już też niezdatny do roboty w polu. Słomę sam musiałem wozić. Dobrze, że pola niewiele. Przy sianie trochę tam pomógł jeszcze. Do ziemniaków ekipa przyjdzie ale to wszystko wiek 60+.

Opublikowano
4 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

A co ty na to żebym w następny weekend  poszedł z twoją córką na źródła termalne? Ze starszą bo młodsza już była z tobą

Nie podpuszczam, ale nie zrobisz tego

• Haha 3
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ojciec już też niezdatny do roboty w polu. Słomę sam musiałem wozić. Dobrze, że pola niewiele. Przy sianie trochę tam pomógł jeszcze. Do ziemniaków ekipa przyjdzie ale to wszystko wiek 60+.

Jak nawet ma kto Ci w pole zboże czy nawóz dostarczyć to bardzo dużo....Zdrowie ważniejsze.Powiem szczerze szło przez ostatnie 4 lata pięknie.Szkoda wszystkiego,inwestycji itd.Ale teraz to dopiero się żyć zacznie.Spokojniej i szczęśliwiej 

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Baks00 napisał(a):

Jak nawet ma kto Ci w pole zboże czy nawóz dostarczyć to bardzo dużo....Zdrowie ważniejsze.Powiem szczerze szło przez ostatnie 4 lata pięknie.Szkoda wszystkiego,inwestycji itd.Ale teraz to dopiero się żyć zacznie.Spokojniej i szczęśliwiej 

Ja nie mam z tym kłopotu. Bo zabiorę wszystko na raz albo się wrócę. Teraz muszę przejść na jakieś "bezobsługowe" gniazda dla niosek. Tak żeby jaj nie pogniotły i raz dziennie można było pozbierać. Bo lepiej nie będzie i za jakiś czas być może zostanie się jedynym sprawnym w chałupie albo w ogóle sam. 

Opublikowano
24 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

Wyzyjesz ze sprzedaży jednego cielaka na rok? Pomidorowy biznes robię... 10 kg za 80 zł nawet dla frajdy wczoraj sobie sami zrywali.

15 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Propozycja nie do odrzucenia.

• Like 1
Opublikowano

Żaden problem wyprzedać 

7 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja nie mam z tym kłopotu. Bo zabiorę wszystko na raz albo się wrócę. Teraz muszę przejść na jakieś "bezobsługowe" gniazda dla niosek. Tak żeby jaj nie pogniotły i raz dziennie można było pozbierać. Bo lepiej nie będzie i za jakiś czas być może zostanie się jedynym sprawnym w chałupie albo w ogóle sam. 

Opublikowano
20 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

A co mi tam... próbuj 🤷😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v