Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Czyli najbezpieczniejszą opcją jest się nie rozmnażać i nie przenosić trefnego genu dalej...  Jak ze mną i moją siostrą. Ja nie mogę na szczęście, ona albo nie mogła albo nie chciała. 

Babcia umarła na raka, dziadek pół życia kłopot z sercem, żołądkiem ale papieros za papierosem. Matka reumatoidalne zapalenie stawów, ciśnienie, prawdopodobnie rozrusznik jej nie ominie, teraz drugi rok jej patałachy szukają przyczyny swędzącej wysypki i znaleźć nie mogą... Babka, która ma 94 lata ma lepsze zdrowie niż ona. Ojciec, kręgosłup wyrąbany jak siuntka z eskaeru, stawy biodrowe wysiadają, kłopoty z czuciem w lewej nodze. 

Dziadek od strony ojca rak, babcia prawdopodobnie też, lata 70 podejrzewali cukrzycę 

Dziadka siostra, rak 

Babci rodzina to co 3 to rak

Dziadek od strony matki, rak

Prababci siostry syn i córka, rak

Prababci brata córka,  rak

Prababci siostry synowie, rak

Prababci siostry wszystkie dzieci na raka nie dożyły emerytury

W rodzine w tym roku drugi pogrzeb to rak 

Z czego jeden był ponad 30 letni, po 20 latach włosy jej odrosły

Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Dziadek od strony ojca rak, babcia prawdopodobnie też, lata 70 podejrzewali cukrzycę 

Dziadka siostra, rak 

Babci rodzina to co 3 to rak

Dziadek od strony matki, rak

Prababci siostry syn i córka, rak

Prababci brata córka,  rak

Prababci siostry synowie, rak

Prababci siostry wszystkie dzieci na raka nie dożyły emerytury

W rodzine w tym roku drugi pogrzeb to rak 

Z czego jeden był ponad 30 letni, po 20 latach włosy jej odrosły

U innych nikt nie choruje....🙋‍♂️🤦znam te labirynty ....mało wiesz synek

1 minutę temu, Michał18 napisał(a):

Od czego te raki się biorą 😣

Z żaby...🤦

Opublikowano

lady pank zagralo..ale czlowiek juz stary ,zdrowie szanuje i na deszczu nie bedzie stal, w blocie..

35 lat maspex-u  w wadowicach. przed 8 zaczelo padac jak zapowiadali.

11 godzin temu, Chłoporobotnik napisał(a):

U wielu nie widzę różnicy, tylko traktor zastąpił konia i sypią więcej nawozów... Nawet siewnik ten, który ciągnął koń ciągnie teraz traktor... Oprysk jak 40 lat temu - raz Chwastoxem... I nie p*erdol głupot, że u ciebie takich nie ma...

Nie wymagaj zbyt dużo...

8 ludzi do 3a ziemniaków, mieli rozmach... Pod koniec przyszłego tygodnia może by coś u siebie zaczął skubać...

prawie nie zostal. sprzedali na dzialki albo wydzierzawili.

tak dokladnie to paru jest ale ja im robie uslugi . 2-3 we wsi .

kiedys w wolna sobote kopalem ziemniaki od 7 rano do 18 wieczorem -z przerwa na obiad i dojazdy. ponad 20 pol 

w tym sezonie -na razie 2 w sumie  uzbiera sie z 5 , pewnie mniej niz u ciebie..z moimi nieco powyzej 1 ha 

10 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Co tam u Ciebie słychać? Gdzie byłeś jak cie tutaj nie było?

ciagnik kupowal ..

10 godzin temu, kizak napisał(a):

Jacek o sprawach męsko-damskich zagadał [chyba];)

kiedy w poludnie ??? choc w sumie chata wolna ..

8 godzin temu, szymon09875 napisał(a):

Zgadzam się z Tobą. Mam jeszcze kilka rolek folii a mimo to gdzie się dało to robię siano, jeszcze planuje skosić bo ma być pogoda i jak się uda to wszystko pójdzie w siano. 

Tak samo z innym rzeczami, trzeba na bieżąco reagować i wprowadzać zmiany bo robiąc według schematu często mozna popełnić błąd 

znajomi przyoszczedzili na folii .. 200 beli  do pola  szybko wroci.

2 pokos owijali dluzej..

5 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Chyba u Ciebie 

IMG-20250724-WA0000.jpg

Do zimy może się wyrobie , sam wszystko bo nie idzie nikogo znaleźć do roboty 

slazaczka wrocila ??

5 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Gdzie takie szpony do plewienia truskawek xD moja nigdy takich nie miała xD

ktora ??

4 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Nie wyobrażam sobie grzebania w ziemi itp bez rekawic. 

Toż wy tak lubicie te pazurki wypchane usta i metrowe rzęsy 

jakos na zdjeciach z dozynek zadna tak nie wyglada..

4 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nieprawda.

Prawda jest zawsze jedna...i na górze.

Nie ma innych prawd...polprawd

Albo prawda, albo kłamstwo.

Nie da się trochę skłamać.

??

az nie wierze ze nie slyszales o -tyz prowdzie i gowno prowdzie..

nic w zyciu nie jest czarno-biale.

35 minut temu, malaczarna napisał(a):

jakaś choroba w stadzie? masakra

jak mnie pameic nie myli to nawiezli mu jakiegos syfu na pola i stad problemy. nawoz byl za drogi..

Opublikowano

A czy ja mówię że u innych nikt nie choruje, nikt nie umiera?

3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

U innych nikt nie choruje....🙋‍♂️🤦znam te labirynty ....mało wiesz synek

Z żaby...🤦

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jacus napisał(a):

nic w zyciu nie jest czarno-biale.

Chyba i kłamcy.

Dla mnie złodziej, to złodziej, a kłamca, to kłamca...

Nie do się trochę ukraść i być bez winy ..

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał(a):

kiedys w wolna sobote kopalem ziemniaki od 7 rano do 18 wieczorem -z przerwa na obiad i dojazdy. ponad 20 pol 

w tym sezonie -na razie 2 w sumie  uzbiera sie z 5 , pewnie mniej niz u ciebie..z moimi nieco powyzej 1 ha 

Czym kopiesz?

Też taka jak Piotr?

Opublikowano
13 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No co...🤷

Wpienia mnie takie biadolenie..

Masz zawsze z górki?

Głównie pod górkę, 

Staram się nad sobą nie użalać, wylewny nie jestem też, ale nie ma nic gorszego niż usłyszeć, przestań się mazać, inni mają gorzej. 

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
30 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Bardzo Ci współczuję....ale użalanie się nad sobą nic nie da...

Pamiętaj....nigdy nie jest tak źle, by gorzej być nie mogło...

Wielu by się zamieniloz Tobą na taki los...

...guzik jeszcze wiesz o życiu...

Nie bój się jak jest źle, Ty się bój jak jest dobrze, bo się za chwilę coś sp***doli. Tego jest się dobrze trzymać ;)

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Co by było gdyby...

Ech....

Myślałem że ty bardziej....optymistyczna...

Jestem optymistką ale widząc co się dzieje w państwie a tym bardziej w Brukseli to wiadomo że czym prędzej czym później z dofinansowań tylko do dostanie co będzie minimum a z czasem i te minimum też zniknie.  Nie oszukujmy się że będą powoli odcinać ludzi aby zostali ci rolnicy co są wydajni I samodzielni reszta ma po prostu wchłonieta przez bogatych.  

16 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ostatnio łatwiej jest z dofinansowaniem.

Tylko że nie można się od nich uzależnić. Dopłaty są jak narkotyk jeśli są to jest dobrze jeśli zabraknie lub się nie dostanie to głód. Pamiętajmy że na tym ostatnim zadługo się nie pojedzie. Czyli bierze się kredyty które później trzeba spłacić. Tylko z czego? Są dwa rozwiązania z tego co zarobimy ogarniając swój trawnik lub idziemy na etat i łączymy te dwie sprawy w jedną. Drugie wyjście zaprzestanie uprawy sprzedaż wszystkiego i przejście tylko na etat. 

21 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

bo susza...

Tu bardziej jest z tym aby rolnik nie stracił z tego co wcześniej miało dać plon. To dla mnie jest to tzw. odszkodowanie za poniesione straty. Chociaż to nie powinien być tak naprawdę problem państwa tylko rolnika to on nie wziął pod uwagę że coś może nie dojść do skutku. Tak to będzie też w przyszłości zrozumiane żeby te dopłaty zniknęły. 

Opublikowano
25 minut temu, slawek74 napisał(a):

Weź już... chrzanisz jak potłuczony 🙋‍♂️🤦 mimo że wziąłem dofinansowanie może ich dla mnie nie być...🙋‍♂️ zrobiłem dzięki nim duźy krok w przód dopłaty bezpośrednie dla mnie to mniej niż 10%...

To po pierwsze  chrzanisz jak potłuczona tak powinno być. 

Po drugie szybko poszło abym odkryła kim jesteś jako rolnik. I tak naprawdę jak gospodarzysz. Chociaż dobrze się bawiłam tym razem. Cienki jesteś było trzeba trzymać się swoich głupich tekstów dalej i nie wychylać się zbytnio do przodu z swoim sposobem prowadzenia gospodarstwa 🫢

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Cienki jesteś było trzeba trzymać się swoich głupich tekstów dalej i nie wychylać się zbytnio do przodu z swoim sposobem prowadzenia gospodarstwa 🫢

Jeśli robi po swojemu to jest śmieszny?

Co dokładnie cię śmieszy?

Opublikowano
6 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Do zimy może się wyrobie , sam wszystko bo nie idzie nikogo znaleźć do roboty 

ja z garażem po starych chlewie też stoję z robotą , jestem sam bez maszyn i $ a ty chociaż turem sie wspomożesz gdzie nie gdzie pomimo że od kwietnia na wakacjach to niewiele samemu jest co zrobienia a stojąc bokiem w lustrze widzę jak plecy na łopatkach sie zaokrąglają jak jacusa bebzon 

Opublikowano

nadal pada.. moze i do poniedzialku..choc marna nadzieja.

18 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

I tak ma wyglądać ta cywilizacja... To ja wysiadam...

na szczesci tacy jak ty sa tylko rodzynkami..

16 minut temu, slawek74 napisał(a):

a u lekarza byłeś? zapisz się w końcu 🙋‍♂️😛

w domu wszyscy zdrowi ??

Chyba i kłamcy.

jesli naprawde glodny czlowiek ukradnie jedzenie to  ma grzech ??

Czym kopiesz?

Też taka jak Piotr?

ee skad ja kopaczka reczna..

Opublikowano
Bezduszna napisał:

25 minut temu, slawek74 napisał(a):

Weź już... chrzanisz jak potłuczony 🙋‍♂️🤦 mimo że wziąłem dofinansowanie może ich dla mnie nie być...🙋‍♂️ zrobiłem dzięki nim duźy krok w przód dopłaty bezpośrednie dla mnie to mniej niż 10%...

To po pierwsze  chrzanisz jak potłuczona tak powinno być. 

Po drugie szybko poszło abym odkryła kim jesteś jako rolnik. I tak naprawdę jak gospodarzysz. Chociaż dobrze się bawiłam tym razem. Cienki jesteś było trzeba trzymać się swoich głupich tekstów dalej i nie wychylać się zbytnio do przodu z swoim sposobem prowadzenia gospodarstwa 🫢

guglaj dokładniej...

nie wie o czym pisze 🤦

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Co dokładnie cię śmieszy?

W jego przypadku jest tak że wszystko ukrywa pod płaszczykiem śmiechu zamiast tak naprawdę rozmawiać poważnie i mieć lepszy udział w rozmowie niż ma na co dzień. Rozumiem że ma taki a nie inny sposób bycia ale trzeba być też i poważanym w tym co się robi a tym bardziej kiedy się robi i na jaki temat się robi głupoty 

4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jeśli robi po swojemu to jest śmieszny?

Tu akurat nic nie mam mu do zarzucenia jeśli powiedział prawdę to znaczy że świetnie sobie radzi w tym co robi na codzień. Tylko robić sobie żarty z tego że ktoś coś źle mówi chociaż dobrze mówi to mnie to tylko rozbawiło. I zaczęłam naciskać trochę 🤣

Opublikowano
jacus napisał:

nadal pada.. moze i do poniedzialku..choc marna nadzieja.

18 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

I tak ma wyglądać ta cywilizacja... To ja wysiadam...

na szczesci tacy jak ty sa tylko rodzynkami..

16 minut temu, slawek74 napisał(a):

a u lekarza byłeś? zapisz się w końcu 🙋‍♂️😛

w domu wszyscy zdrowi ??

Chyba i kłamcy.

jesli naprawde glodny czlowiek ukradnie jedzenie to  ma grzech ??

Czym kopiesz?

Też taka jak Piotr?

ee skad ja kopaczka reczna..

nudny jesteś ... idź do lekarza bo žle skończysz...

Opublikowano
Teraz, Bezduszna napisał(a):

jego przypadku jest tak że wszystko ukrywa pod płaszczykiem śmiechu zamiast tak naprawdę rozmawiać poważnie i mieć lepszy udział w rozmowie niż ma na co dzień. Rozumiem że ma taki a nie inny sposób bycia ale trzeba być też i poważanym w tym co się robi a tym bardziej kiedy się robi i na jaki temat się robi głupoty

A słyszałaś że pieniądze lubi ciszę?

Biedaki lubią się przechwalac drobnymi osiągnięciami...