Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Ocieplenie to podstawa, 1/3 mniej opalu idzie jak ocieplilem. No drogie te ustrojstwa mam nadzieję że część zwrócą, inaczej nie wymieniał bym kopciucha.

Kurna kupca mam na stary piec ale zaświadczenie potrzebne że zezłomowalem🙆‍♂️

Dawaj ten deszcz...kurna u nas pustynia 😔

Ja swój stary powiozę jak tak dalej pójdzie... Od 4 lat stoi. Kupca na to nie znajdziesz u nas choćbyś dopłacił.

Nawet urosła.

20250824_181915.jpg

20250824_181915.jpg

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Czyli tak naprawdę zamawia się towar w ciemno.

Nie powino się tak robić. Jeśli jest przedsprzedaz towaru to powinni wiedzieć ile oni zamówili I jeśli już zaczyna brakować powinni zaprzestać przyjmować zamówień. Tym bardziej powinno brać jakiś minus do tego co zamówili i liczyć że mogą danego towaru dostać mniej niż np w latach poprzednich a nie liczyć na cud że starczy go dla wszystkich.

Te taki sposób na ogół traci się klienta. On nigdy nie wie czy będzie czy nie będzie i zostaje z pustymi rękoma. 

To jeszcze w ubiegłym roku był towar deficytowy. Od razu mówili, że zamówienie przyjmą, ale realizacja w zależności od tego ile dostaną 

Opublikowano (edytowane)

📢📢📢📢📢📢📢📢📢

Suszowe 2025 składać

https://agronews.com.pl/artykul/ruszyla-aplikacja-do-szacowania-strat-suszowych-sprawdz-jak-zlozyc-wniosek/

Edytowane przez Rolnik1973
Opublikowano
Godzinę temu, marulekk napisał(a):

Zaprawa do zboża  kupiona + śmierdziuch do jęczmienia 

W tym roku pierwszy raz przyjedzie mobilna czyszczarko zaprawiarka

A czy to się opłaca....🤔🤔🤔🤔🤔🙅🙅

17561189356161264928757641325368.jpg

Ile będziesz miał materiału? Ponoć niektórym do 3.5t nie chce się majdanu całego rozstawiać 

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

📢📢📢📢📢📢📢📢📢

Suszowe 2025 składać

https://agronews.com.pl/artykul/ruszyla-aplikacja-do-szacowania-strat-suszowych-sprawdz-jak-zlozyc-wniosek/

To w tym roku susza była każdy tu krzyczy że po 8-10 ton zbierał???

2 minuty temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Ile będziesz miał materiału? Ponoć niektórym do 3.5t nie chce się majdanu całego rozstawiać 

No ja swojego mam 3 tony, ale ten znajomy ma jeszcze więcej plus jeszcze sąsiad chyba dojdzie więc myślę że z 10 ton będzie bite

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

📢📢📢📢📢📢📢📢📢

Suszowe 2025 składać

A co szacować jak suszy nie było ?? Dopiero teraz się sucho zrobiło ...

Nie bój się, Tuskowi dałem znać że u Ciebie plony rekordowe, to Tobie też nie da suszowego xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

warto wczesniej wejsc na monitoring suszy , tabele dla gmin i sprawdzić susze czy wystąpiła bo jak nie to szkoda pracy wypełniania , pow . wołomin w żadnym okresie nie wystąpiła susza 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
Qwazi napisał:

33 minuty temu, slawek74 napisał(a):

trzeba było się dostosować 🤷‍♂️

I jeśli tak podejść do tematu, to w tym momencie kończy się gospodarz, a zaczyna pajac na sznurku. Będzie skakał, klaskał, robił przysiady...aby tylko dostać to co mu zechcą dać...

28 minut temu, slawek74 napisał(a):

pojawia się i znika 🤔

Jak ciemnoskóry na przejściu dla pieszych🤷

mocno przesadzasz...🙋‍♂️

Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Mniej mu dał jeden handlarz z Mazowieckiego

Jutro będzie już na ryneczku

We worku🤔

Garwoliniak u mnie słyszałem że 500 dają za pszenżyto a żyto i owies po 400zl/t😱

Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A co szacować jak suszy nie było ?? Dopiero teraz się sucho zrobiło ...

Nie bój się, Tuskowi dałem znać że u Ciebie plony rekordowe, to Tobie też nie da suszowego xD 

No trzeba składać

Może się P0mylą i tera dadzą 70% 

A nie tak jak w tamtym roku

Plon 3 x mniejszy a 26%

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

To jeszcze w ubiegłym roku był towar deficytowy. Od razu mówili, że zamówienie przyjmą, ale realizacja w zależności od tego ile dostaną 

Jedno co dobre w tym wszystkim ze uprzedzili.

Ja w zeszłym roku zamawiałam hortensje i połowa tylko przyszła z zamówienia. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano (edytowane)

Do was też piszą i dzwonią z agencji.. tym razem tej z Leszna ??

21 godzin temu, Baks00 napisał(a):

Wiesz jak się nazywa przyjaźń damsko -meska bez seksu??

-malzenstwo 🤭

Smutne masz doświadczenia.

W dniu 24.08.2025 o 09:16, dsbh napisał(a):

Owies jest lekki ale sypie dobrze. Niektórzy palą samym a niektórzy mieszają 2-1 czy 1-1.

Jacusiu nie spadnij nam tam gdzie w przepaść. Kto nam będzie opowiadał o Polsce A wtedy ?

Ja jestem twoim jedynym łącznikiem z cywilizacja??

W dniu 24.08.2025 o 08:54, 6465 napisał(a):

Wy się śmiejecie z Jacusia że pociągiem jeździ a żaden z was autem nie pokona trasy z Krakowa do Warszawy w 2h 10min. 

IMG_20241126_115218.jpg

Kiedyś się udało 2,05..

Ten smiech to zwykłe kompleksy.

W dniu 24.08.2025 o 06:32, Tomasz0611 napisał(a):

Ooo, to u mnie trochę cieplej, 7° ;)

Na paliwo do samochodu zabrakło ?? 

Pogoda dzisiaj piękna, tylko pogratulować wycieczki xD narty wziąłeś ?? Bo coś o śniegu mówią xD

Tobie widać na wiagre brakło..

Nastepna odeszła ?? Od rana do wieczora na af, gdzie rodzina?

Podobno masz dzieci,czemu z nimi nigdzie nie jedziesz?

W dniu 24.08.2025 o 08:02, witejus napisał(a):

Raczej szuka najbliższego WC

Masz wolną slawojke??

W dniu 24.08.2025 o 08:05, 12Pafnucy napisał(a):

Ojej....znowu uciekłeś z domu...?🙆

Niestety nie ma rowerze jak ty.

5 godzin temu, Kowalsky30 napisał(a):

Ale pani Monika ta prawdziwa😂 od Jacusia fajne fotki wrzuciła

O i jacus jest😗

Podnieciłes się tak w południe??

Edytowane przez jacus
Opublikowano
Teraz, jacus napisał(a):

Podobno masz dzieci,czemu z nimi nigdzie nie jedziesz?

A skąd wiesz czy jadę czy nie ?? Nie każdy jest zakompleksionym wieprzem z pod Krakowa co musi się chwalić każdym kanapkowo-termosowym wyjazdem ....

• Like 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v