Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

To się dowiec. Dasz mi pózniej znać. Obydwoje wtedy się dowiemy co z czym połączyć aby była całość 

Ale co chcesz z czym łączyć aby była całość ? 

Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No w skrócie tak ale państwo przyjdzie dalej dorabiać. Teraz na tapecie co innego, trza zaplecze pod zwiększenie hodowli szykować i zasiewy pod to ustawić.

Końcem lipca wysuszyłem drugi na gorszych kawałkach, teraz przy domu trzeci a reszta to już raczej na zielono. We wrześniu to już nie będę suszył.

Nie rezygnuj z etatu tylko ciągnij dalej. Jak wypracujesz minimalną to już Ci nikt tego nie zabierze.

Godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Kto pyta nie błądzi. Czy źle się człowiek pyta jeśli nie wie. Widać że boli was że pytam i sama szukam informacji. 

Aby coś wiedzieć trzeba pytać i samemu się dokształcać w temacie 

O etat pytałam a nie co na co na codzień robi. Każdy z grupoeicxow obecnych wie czym się zajmuje 

Trochę mi zajęło zanim to rozszyfrowałem :ph34r:. Nie czepiam się ale pisz wolniej a dokładniej.

Godzinę temu, konteno napisał(a):

taki silniczek do sprężarki ze złomu 

P_20250809_213259.jpg

Ile kw i ile za to wyszło ?

20 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Już u mnie jedna kobieta pracowała na magazynie i chcąc nie chcąc poległa z kretesem.

Ale co, kredens ją przygniótł :ph34r: ?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, konteno napisał(a):

kosz do żmijki , szyber do cycepy i sypałbyś bez tego na klepisku chyba że to i na nasienie i na młyn obwoźny to szybko posprzątasz

Tak to se przyczepę wykipruję i od razu jest pusta.  Potem łyżkę na tura i podgarnę ze trzy razy i po imprezie 🤷...

Jak żem se był w kościele, to po sumie mogłem pożniwować trochę 🤔

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Jak żem se był w kościele, to po sumie mogłem pożniwować teichę🤔

U nas proboszcz mawiał. Niedziela Dzień Pański trzeba oddać Bogu co boskie a potem modlił się za rolników, którzy mieli na przykład żniwa w tym czasie.

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, dsbh napisał(a):

A z B aby była cała historia 

26 minut temu, dsbh napisał(a):

Kobieta chciała być jak facet i w tym wszystkim się pogubiła i zobaczyła czym jest praca ponad swoje siły

Trzeba mierzyć siły na zamiary..

7 minut temu, Qwazi napisał(a):
10 minut temu, dsbh napisał(a):

U nas proboszcz mawiał. Niedziela Dzień Pański trzeba oddać Bogu co boskie a potem modlił się za rolników, którzy mieli na przykład żniwa w tym czasie.

No to mój też tak mówi...

Przejazd dożynkowy 😊 

I mnie to tylko słyszę do się zepsuło, trzeba coś naprawić i oczywiście najważniejsze ile ja tace trzeba dać aby miało się odpuszczone grzechy z całego tygodnia 🤣

Opublikowano
36 minut temu, dsbh napisał(a):

Nie rezygnuj z etatu tylko ciągnij dalej. Jak wypracujesz minimalną to już Ci nikt tego nie zabierze.

Trochę mi zajęło zanim to rozszyfrowałem :ph34r:. Nie czepiam się ale pisz wolniej a dokładniej.

Ile kw i ile za to wyszło ?

A ile lat pracy na minimalną jest?

Opublikowano
18 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Siatka jest lux...

Owijasz 2 i pół raza...ja ze 12...

No i ładniejsze w siatce.

...jedynie łatwiej wyciągnąć sznurek z beli...niż rozwinąć z siatki...

Słoma 2.75 raza 

Jęczmienna 3 razy

Trawy 2.5 raza

Opublikowano
Teraz, slawek74 napisał(a):

Janusz? Tu każdy ma warsztat tylko nie zawsze na tym placu co wystawia albo jeszcze jeden...

Nie wiem grubszy młody chłopak pokazywał warsztat i mieszkanie przy placu 

Opublikowano
1 minutę temu, Wiesio80 napisał(a):

Nie wiem grubszy młody chłopak pokazywał warsztat i mieszkanie przy placu 

Warsztat na podwórku?Za warsztatem przyczepy/rozrzutniki.traktory wzdłuż wjazdu i jakieś tam przetrząsarki?

Opublikowano
16 minut temu, Bezduszna napisał(a):

A z B aby była cała historia 

No to Ci przedstawiłem już. Chyba że masz inną historię z Pafnucym ?

17 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Kobieta chciała być jak facet i w tym wszystkim się pogubiła i zobaczyła czym jest praca ponad swoje siły

Trzeba mierzyć siły na zamiary..

To było w pierwszych dniach jej pracy i chciała się pokazać ?

14 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

A ile lat pracy na minimalną jest?

25 lat. 8 masz już za sobą z tego co pisałeś wcześniej. Także ciągnij to dalej nawet jak Ci się nie będzie chciało.

9 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Pafnuc by w wałki nie trafił, takie gęste... Ale coś tam zawsze będzie.

17548358183953971902925343425313.jpg

Siejesz coś po tej trawie czy wszystko w ekologii ?

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ile hedera?

3m...taki krasnal...

7 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Bardzo się męczy w życie?

Porównywalnie do bizona myślę...

10 minut temu, slawek74 napisał(a):

Oj piekło piekło 🙆‍♂️🤦🤭

A właśnie dzisiaj fajnie bo wiaterek i nawet przyjemnie...i nawet żem się nie zakurzył bardzo...

Wczoraj wieczorem było gorzej...oooo to była masakracja🙆🤦

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
2 minuty temu, dsbh napisał(a):

No to Ci przedstawiłem już. Chyba że masz inną historię z Pafnucym ?

To było w pierwszych dniach jej pracy i chciała się pokazać ?

25 lat. 8 masz już za sobą z tego co pisałeś wcześniej. Także ciągnij to dalej nawet jak Ci się nie będzie chciało.

Siejesz coś po tej trawie czy wszystko w ekologii ?

Ja mam trawy "wieczne".

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v