Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

co za kombinacja dadzą dzierżawę na papierze tylko czynsz będzie taki jak dotychczas +wartość dopłat i po sprawie i się reszta będzie martwił ten co obrabia

Tomek może w wolnej chwili idziemy razem na D?😁😁😁

Zagmiemy Eltona. I nawet zdjęć narobimy😁 i nie będą to zdjęcia monitora 😆😆

Edytowane przez 6465
Opublikowano
marulekk napisał:

1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

co za kombinacja dadzą dzierżawę na papierze tylko czynsz będzie taki jak dotychczas +wartość dopłat i po sprawie i się reszta będzie martwił ten co obrabia

Jaki czynsz u nas nikt czynszu nie płaci właścicielowi tylko dopłaty oddaje

to zrobi umowę że czynsz będzie wartości dopłat i tyle

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

chyba każdy kurs musi trwać minimum 40 cY 45 minut

Mogą Ci praktyczny skrócić do 25 min, mój B+E w sumie trwał 35min. Musisz aby wykonać wszystkie zadania co tam mają w tych swoich tabelkach, typu zawracanie na skrzyżowaniu itp

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

No jest to jakieś wyjście 

Ciekawe czy do gospodarstw ryczałtowych do 5 ha też to będzie się dotyczyć aktywny rolnik 

Opublikowano
4 minuty temu, marulekk napisał(a):

Jaki czynsz u nas nikt czynszu nie płaci właścicielowi tylko dopłaty oddaje

U nas to samo.

4 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

Mi pasuje. Dostanie gołe pwd, bo o inne "nie wnioskuję".

Opublikowano
34 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

A to jak?

To nielegalne...

Cza zawołać sygnaliste...🤭

przedawnienie 😂.

kolega przede mna wjechal w ogrodzenie i uszkodzil wsk-125 ,ja probowalem jechac ale sie nie dalo. wiec inny poszedl po swoj motocykl a ja w tym czasie zdalem .😂

dyrektor szkoly byl w wojewodzkiej komisji egzaminacyjnej wiec mielismy od poczatku z gorki..gdy wprowadzili mechanizacje wszyscy  rolnicy z okolicy tutaj prawo jazdy robili.

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Buszmen11 napisał(a):

Do użytku ciężarówki na potrzeby gospodarstwa wystarczy samo C+E czy jeszcze jakieś kursy trzeba?

Na potrzeby własne wystarczy samo C+E  . Musisz tylko mieć ze sobą zaświadczenie z Urzedu Gminy że posiadasz gospodarstwo albo nakaz płatniczy (najlepiej oba te dokumenty) . Nie możesz tylko przewozic  ładunków w celu zarobkowym . Temat sprawdzony mialem kontrol ITD  Co prawda ja mam wszystkie kwity wraz z licencją ale inspektor odstąpił od sprawdzania .  W promieniu 150 km od domu nie masz obowiązku zakładać wykresówki czy tam karty do tacho ,natomiast samo tacho musi mieć legalizację ( ale i tak bez ważnej legalizacji tachografu nie zrobisz przeglądu technicznego auta)

Edytowane przez Andrz_
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Teraz, jacus napisał(a):

kolega przede mna wjechal w ogrodzenie i uszkodzil wsk-125 ,ja probowalem jechac ale sie nie dalo. wiec inny poszedl po swoj motocykl a ja w tym czasie zdalem .😂

A potrafisz chociaż jeździć?

Toż zagrożenie mógł byś stwarzać...gdybyś wsiadł na motocykl..

Opublikowano
24 minuty temu, Elon napisał(a):

Comfort, jeżeli coś Ci to mówi.

Wstaw zdjęcie tego johnego z kluczem 19 płasko oczkowym i młotkiem 2 kg na tuzie przednim czy tam obciążniku i rozwiejesz wszelkie wątpliwości 🤭

• Haha 10
Opublikowano
1 minutę temu, Andrz_ napisał(a):

Na potrzeby własne wystarczy samo C+E  . Musisz tylko mieć ze sobą zaświadczenie z Urzedu Gminy że posiadasz gospodarstwo albo nakaz płatniczy (najlepiej oba te dokumenty) . Nie możesz tylko przewozic  ładunków w celu zarobkowym . Temat sprawdzony mialem kontrol ITD  Co prawda ja mam wszystkie kwity wraz z licencją ale inspektor odstąpił od sprawdzania .  W promieniu 150 km od domu nie masz obowiązku zakładać wykresówki czy tam karty do tacho ,natomiast samo tacho musi mieć legalizację

Dzięki bardzo👍

• Like 1
Opublikowano
58 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Na B jak zdawałem to wtedy rządzący łuk poszerzyli, "bo się kursant nie mieścił". Instruktor mi wtedy kazał po "starym" jeździć, bez pachołków. W mieście pachołków nie ma, ciasno jest-uslyszałem.

Przed oczami mam "słynny" zestaw na T.  Zetor co nie chciał palić na mrozie i d-50 tandem, gdzie wiecznie jakieś światła nie działały.

W Sieradzu za mojego zdawania był Zetor 5211 bez wspomagania z przyczepą d50 załadowaną podkładami kolejowymi. Samochód Fiat CC z nalotem 500km, którym egzaminował tylko kierownik ośrodka, note midl do wyboru Mińsk, ETZ 150 i ETZ 251- pierwsze dwa nie odpaliły, trzeci miał całe 2 biegi 🙆. Potem Star 1142 i do niego przyczepa, która była węższa od samochodu. Jak się ją zobaczyło w lusterku to już było za późno, a samochód oplandekowany. I żeby był komplet tego szczęścia, to egzaminator z popularnym owadem w nazwisku, u którego jak zdała jedna osoba to był ogromny sukces🤦. Pamiętasz WORD koło komendy?

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Normalna sprawa żeby uciec przed komornikiem. On już tam za bardzo nawet nie ma co sprzedawać - pare rempli na placu. Zaraz następne hektary pójdą w.pizdu.  Tyle zostało z potężnego parczewskiego biznesu. Tak to jest jak się jest urodzonym prezesem i nie lubi się rączek pracą kalać.

Co nowa ekipa to nowe pomysły. Kiedys C+E to była niezła orka. Teraz cieżarówką z tandemem to każdy głupi potrafi. W latach 90 ojciec robił E do C, kilka razy z nim jeździłem po placu to była sztuka - rozpierdolonym Starem z tak samo rozyebaną przyczepą zaparkować albo cofnąć po łuku.

W 94 robiłem C+E, kurs star 28 plus przyczepa D46, egzamin star 1142 i przyczepa D50, cofanie po prostej, po łuku, zatoczka, garaż przodem, tyłem wszystko z przyczepą, niw wiem jak to zrobiłem, ale udało się za pierwszym razem pomimo debiutu na starze 1142

Opublikowano
9 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Wstaw zdjęcie tego johnego z kluczem 19 płasko oczkowym i młotkiem 2 kg na tuzie przednim czy tam obciążniku i rozwiejesz wszelkie wątpliwości 🤭

Myślę że lepiej z żoną czy babką obok jak jeden badylarz 

• Haha 7
Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

W Sieradzu za mojego zdawania był Zetor 5211 bez wspomagania z przyczepą d50 załadowaną podkładami kolejowymi. Samochód Fiat CC z nalotem 500km, którym egzaminował tylko kierownik ośrodka, note midl do wyboru Mińsk, ETZ 150 i ETZ 251- pierwsze dwa nie odpaliły, trzeci miał całe 2 biegi 🙆. Potem Star 1142 i do niego przyczepa, która była węższa od samochodu. Jak się ją zobaczyło w lusterku to już było za późno, a samochód oplandekowany. I żeby był komplet tego szczęścia, to egzaminator z popularnym owadem w nazwisku, u którego jak zdała jedna osoba to był ogromny sukces🤦. Pamiętasz WORD koło komendy?

Pamiętam. Pan owad był jeszcze za mnie, z drugim panem o nazwisku na tą samą literę, obaj najwięksi ch*je w ośrodku i siebie warci. Ten Zetor był i za mnie. Cały zestaw na T miał word na wynajmie od jednego z ośrodków. Dobrze znam akurat właściciela. 

• Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja póki za brak kategorii były groszowe sprawy to zestawem na T jeździłem na B, jak wprowadzili te wysokie kary to zrobiłem B+E które daje też uprawnienia T. Ale B+E to łatwizna ...

Daje, ale DMC przyczep nie może przekraczać 3,5 t każdej. Jeśli przekroczy jedziesz bez kategorii

6 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Pamiętam. Pan owad był jeszcze za mnie, z drugim panem o nazwisku na tą samą literę, obaj najwięksi ch*je w ośrodku i siebie warci. Ten Zetor był i za mnie. Cały zestaw na T miał word na wynajmie od jednego z ośrodków. Dobrze znam akurat właściciela. 

Była jeszcze później córka tego owada. Moja żona u niej zdawała. Nic nie odbiegała od ojca🤦

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v