Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Desperado napisał(a):

Przede wszystkim jak daje mu pełne mleko, a pójdzie na inne gospodarstwo i dadzą mu zamiennik mleka od razu, to na 100% już są problemy.

Panie mądraliński nawet mleko od drugiej krowy może mieć inny skład i może zaszkodzić i przy zmianie najlepiej podawać elektrolity...

Opublikowano

2 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

a co za różnica czy w obcym  czy w swoim gospodarstwie przechodzi na preparat?

A tak że w obcym może nie mieć wcale pełnego mleka żeby najpierw stopniowo przyzwyczaić do zmiany.

Opublikowano
1 minutę temu, Kowalsky30 napisał(a):

🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️ Problemem jest zamiennik a nie pełne mleko z poprzedniego gospodarstwa

Problemem jest gospodarz, a często nawet dwóch 🤷

Opublikowano
Teraz, Desperado napisał(a):

A tak że w obcym może nie mieć wcale pełnego mleka żeby najpierw stopniowo przyzwyczaić do zmiany.

ja nie przyzwyczajam stopniowo i jest dobrze , od 7 dnia preparat 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Wpaw napisał(a):

Nie wiem, ja tu nie jestem od pouczania, napisałem tylko jak ja robię, uwierz mi że próbowałem różnych sposobów. Ale zawsze jak za dużo mleko było to była biegunka. Każdy nie robi wedle swojej praktyki

4 litry z której strony by nie popatrzeć to bardziej  jest sknerstwo gospodarza niż strach przed sraczką

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano
Teraz, slawek74 napisał(a):

Panie mądraliński nawet mleko od drugiej krowy może mieć inny skład i może zaszkodzić i przy zmianie najlepiej podawać elektrolity...

Chłopcze jak ja odpajałem cielaki, to ty srałeś jak teraz te cielaki w gacie i żadnych elektrolitów nie był wtedy i cielaki nie srały.

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

ja nie przyzwyczajam stopniowo i jest dobrze , od 7 dnia preparat 

Jeśli nie przepajasz pod kątem ilości, to będzie dobrze. Ale 7 dni to za wcześnie. Rozumiem, że o mleko w zbiorniku chodzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

4 litry z której strony by nie popatrzeć to bardziej  jest sknerstwo gospodarza niż strach przed sraczką

Cielak głodny ryczy? Tak? 

Ja od pojenia do pojenia nie słyszę żeby ryczały, czyli dostają tyle ile im potrzeba. 

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał(a):

Chłopcze jak ja odpajałem cielaki, to ty srałeś jak teraz te cielaki w gacie i żadnych elektrolitów nie był wtedy i cielaki nie srały.

Taa nspewno bo ty to mistrz 👍🤣🤣🤣🤣 idź z tym drugim się pogłaszczy czy co tam sobie robicie se nazywaj 🤭😁😁😁🤦

Opublikowano
3 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

Więcej niż 4, jeśli ciele ma 40 kg, to głupota tego gospodarza🤷

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Problemem jest gospodarz, a często nawet dwóch 🤷

Pełna zgoda 👏

Opublikowano
1 minutę temu, Wpaw napisał(a):

Ja od pojenia do pojęcia nie słyszę żeby ryczały, czyli dostają tyle ile im potrzeba. 

W zamkniętym trzymasz 🤔🤭😁

Opublikowano
1 minutę temu, Wpaw napisał(a):

Ja od pojenia do pojęcia nie słyszę żeby ryczały, czyli dostają tyle ile im potrzeba. 

Dokładnie tak👍. To jest najoczywistszy objaw. Zabierz im mleko, to będą koncertować aż ochrypną

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Jeśli nie przepajasz pod kątem ilości, to będzie dobrze. Ale 7 dni to za wcześnie. Rozumiem, że o mleko w zbiorniku chodzi

nie do końca bo preparat do tak wczesnego odpajania z włóknem 0% jest bardzo drogi. Bardziej o organizację pracy 

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, slawek74 napisał(a):

W zamkniętym trzymasz 🤔🤭😁

Tak, niestety nie ma miejsca na wolności...😔 

Może kiedyś uda się kupić działkę po sąsiedzku to by im tam porobił. Akurat jest taka wąska z 12m to by pasowało i drogo by pewnie nie chcieli ale na razie cisza

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
13 minut temu, Qwazi napisał(a):

Tak samo, jak jesteś w stanie określić jego wagę na podstawie sznurka. To jest tak precyzyjne, że aż jestem w podziwie

Cielak waży tyle i tyle jest wart ile ktoś za niego zapłaci. Póki co twoje wyliczenia biorą w łeb przy moich tak jak i wszystkie śledztwa które nie wyszły😂

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

W Oświęcimiu 10 takich byczków jak ty wykarmili z twojej dziennej diety😂

dzieciaku 2 cielaki masz i po co durnia z siebie robisz ..zaraz je sprzedasz i będziesz goły ....znowu barany będziesz wstawiał 🤪

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

nie do końca bo preparat do tak wczesnego odpajania z włóknem 0% jest bardzo drogi. Bardziej o organizację pracy 

Nie ważne...masz swoje powody. Też nigdy nie mogłem zrozumieć aspektu ekonomicznego odspajania preparatem mlekozastępczym. Jakbym nie liczył, tak mi nic taniej nie wychodziło. Moje cielaki mleko pełne do końca...

Opublikowano

Teraz to praktycznie żadnego cielaka nie ma jak kiedyś, mleko sprzedać, jakiegoś gówna dać cielakowi kilkudniowemu, ktoś to kupi i za dwa dni ma uszy opuszczone jak u cocer spaniela, no i sra i zdycha.

Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał(a):

dzieciaku 2 cielaki masz i po co durnia z siebie robisz ..zaraz je sprzedasz i będziesz goły ....znowu barany będziesz wstawiał 🤪

No teraz jest moda na kameruńskie

Opublikowano
3 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

Cielak waży tyle i tyle jest wart ile ktoś za niego zapłaci. Póki co twoje wyliczenia biorą w łeb przy moich tak jak i wszystkie śledztwa które nie wyszły😂

Jakie Twoje wyliczenia🤔...nim nie dostrzegł 🤷

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v