Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, PAN88 napisał(a):

Ile heder szerokości ma 🤔

Wszystko zależy od ilości kombajnów na terenie. Zresztą jak dobrze kojarzę że Ty z Sieradza 🤔 to mało zboża do koszenia. Ostatni raz byłem w 2018 w tamtym regionie to jak kumpel opowiadał na 120 numerów domów i gospodarstw to 2 dni koszenia pszenic 🤣 reszta pyry i kapusta 

Ja z tej drugiej strony Sieradza gdzie nie ma pyrek i kapusty. Koszenie po ludziach to jest tak jak piszesz pierwsze trzy dni żniw. W tydzień zostają na polach tylko kukurydze

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

a ty tak samo mamroczesz 🤔 z Piotrem gaz walisz 🤔🤦🙆‍♂️

Skadże znowu. On jest jeden w swoim rodzaju. A poza tym to nie do ciebie a ty jesteś mało ogarnięty aby coś z tego zrozumieć 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Ja ci powiem tak. Mi się to wcale nie podoba jego zachowanie. Jest to stara śpiewka która od dawna wszyscy znamy. Kiedyś dobrze powiedziałeś mięknie. Coś w tym jest. Zapomniał tylko jak to wtedy się skończyło. 

I będzie to wyglądało gdyby kózka nie skakała to nóżki nie złamała 🤣

No bo mięknie🤷

Piotra 🤔 jak 🤔 on niema krów 🤦🙋‍♂️😁

No gdzie Piotra🙆...gospodarza🤷

Opublikowano
Bezduszna napisał:

Skadże znowu. On jest jeden w swoim rodzaju. A poza tym to nie do ciebie a ty jesteś mało ogarnięty aby coś z tego zrozumieć 

bełkota to ciężko zrozumieć...🙋‍♂️🤦

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

@radekz200...

Bierz pronarke i dawaj...

Cielaki możesz wziąć od razu...

130 ci zrobiłem...

IMG_20250717_140346.jpg

To Radek Ci będzie musiał chyba cielaki do końca roku przywozić 🤔...u Was takie ceny słomy, że tak może wyjść 🤔

Opublikowano
Qwazi napisał:

4 minuty temu, slawek74 napisał(a): Piotra 🤔 jak 🤔 on niema krów 🤦🙋‍♂️😁 No gdzie Piotra🙆...gospodarza🤷

to chyba Ciebie 🤔 niedawno pokazywałeś czerwoną z białą głową co na Cię fukała 🤭🤪😁

12Pafnucy napisał:

@radekz200...

130 ci zrobiłem...

chowaj do stodoły 🙋‍♂️ zanim on bocznymi dojedzie 😁😁🤭

Qwazi napisał:

No bo mięknie🤷

co Ci mięknie 🤔 niebieską tabletkę weź 🤭😁

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

No bo mięknie🤷

No gdzie Piotra🙆...gospodarza🤷

Tylko ciekawi mi jedno dlaczego tak się dzieje? . Nawet już jego koledzy z świętej trójdzy lepiej się trzymają niż on sam. 

1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

bełkota to ciężko zrozumieć...🙋‍♂️🤦

Bo jak to nazywasz bełkot nie każdy zrozumie.. Słowach można dużo ukryć. Skąd jednak możesz to wiedzieć jak zwykłych słów nie możesz rozpoznać. 

Opublikowano
Bezduszna napisał:

a ty masz 💩 i nie rozgarnięte ... 🤦 nie wziąłeś do siebie co napisałem wcześniej 🙋‍♂️🤦

radekz200 napisał:

26 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

@radekz200...

130 ci zrobiłem...

podstawiać tira? po ile?

po 150 mogę ci załatwić tylko gotówką nie ratki 😁

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, slawek74 napisał(a):

to chyba Ciebie 🤔 niedawno pokazywałeś czerwoną z białą głową co na Cię fukała 🤭🤪😁

Nooo...ona tak ma...najpierw broi, potem się podlizuje 🤷

32 minuty temu, slawek74 napisał(a):

niebieską tabletkę weź 🤭😁

Do Bożego Narodzenia jeszcze trochę...przeterminować się zdąży 🤭

28 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Tylko ciekawi mi jedno dlaczego tak się dzieje? . Nawet już jego koledzy z świętej trójdzy lepiej się trzymają niż on sam.

Nie do mnie to pytanie. Pytaj zainteresowanego🤷

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Teraz, Mateusz1q napisał(a):

60 lat temu też narzekali że gdzie zmiany z konia na traktor to się nie godzi 

jakbysmy tak myśleli to byśmy w jaskiniach siedzieli do dzisiaj

Jeszcze ten koń wróci a dużych szlag trafi. Jak sam sobie nie uprawisz i nie wyhodujesz to z głodu zdechniesz. 

Mi się obecna wieś ni krztyny nie podoba. Jeszcze trochę normalności w górach. Byłem niedaleko Nowego Sącza 2 tygodnie temu na popijawie, jeszcze trochę normalności.

gdzieś to był?, to moje okolice....

Opublikowano
30 minut temu, slawek74 napisał(a):

a ty masz 💩 i nie rozgarnięte ... 🤦 nie wziąłeś do siebie co napisałem wcześniej 🙋‍♂️🤦

Ta 1 nie potrzebna przed resztą sumy. A poważnie to ile słoma żytnia 🤔 bo mam propozycję że za skoszenie zabierze mi słomę i nie będę musiał bizonem 13km w jedną stronę jechać żeby obkosic gospodarstwo po mamie. Wydaje mi się że to trochę mało 🤣

Opublikowano
33 minuty temu, slawek74 napisał(a):

toć vatowcom nie można dawać do ręki 😂

Opublikowano
19 minut temu, Qwazi napisał(a):

Nooo...ona tak ma...najpierw broi, potem się podlizuje 🤷

Do Bożego Narodzenia jeszcze trochę...przeterminować się zdąży 🤭

Nie do mnie to pytanie. Pytaj zainteresowanego🤷

Myślałam że mówiąc słowo mięknie to masz coś na myśli. Tak to jest słowo które nie ma żadnego znaczenia jeśli chodzi o tego osobnika. 

31 minut temu, slawek74 napisał(a):

To ty nic nie zrozumiałeś i rozumieć nie będziesz prowadzenie twojego śledztwa lub Bóg jeden wie  co tych chcesz udowodnić kojarzy mi się z tym jak ślepy kulawago prowadził. 

Opublikowano
Teraz, Bezduszna napisał(a):

Myślałam że mówiąc słowo mięknie to masz coś na myśli. Tak to jest słowo które nie ma żadnego znaczenia jeśli chodzi o tego osobnika. 

Mięknie, znaczy mięknie, czyli nie jest tak twardy jak był...a dlaczego mięknie, to trzeba pytać jego. Znaczenie użytego słowa to jedno, a przyczyna tego zjawiska to drugie. Trzeba to rozgraniczyć 

3 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

To ty nic nie zrozumiałeś i rozumieć nie będziesz prowadzenie twojego śledztwa lub Bóg jeden wie  co tych chcesz udowodnić kojarzy mi się z tym jak ślepy kulawago prowadził. 

A to Sławek jakieś śledztwo prowadzi🤔

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

5 minut temu, semos napisał(a):

gdzieś to był?, to moje okolice....

Stróże. 

a to za Sączem ja z drugiej strony. Pewnie byłeś u sadeckiego bartnika.

Opublikowano
12 minut temu, Qwazi napisał(a):

Mięknie, znaczy mięknie, czyli nie jest tak twardy jak był...a dlaczego mięknie, to trzeba pytać jego. Znaczenie użytego słowa to jedno, a przyczyna tego zjawiska to drugie. Trzeba to rozgraniczyć 

A to Sławek jakieś śledztwo prowadzi🤔

Tylko nie wziąłeś jednogo pod uwagę. 

Może inaczej to co było w nie jest nie pisze się w rejestr. 

Starość nie radość po prostu 

Ja nawet mnie wiem co on sobie prowadzi. Mówi to co jemu jest wygodne a nie to co jest jasno i wyraźnie powiedziane. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v