Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał(a):

T207/1 dokładniej ...

7,5 czy 11 ? Ile PLN-ów ? Ile węża? Ile rur?

3 minuty temu, marulekk napisał(a):

A ja dzisiaj Pana @slawek74 widziałem, opelkiem jechał 😛😛😛

To skorzystam z okazji i zapytam: ogolił się 🤔🤭

Opublikowano
41 minut temu, slawek74 napisał(a):

ile ty masz lat że wszystko tacie 🤦🤭🙆‍♂️

40 plus.

Nie widzę w tym nic złego, żeby pytać, zwłaszcza że wiem że on to wie.

41 minut temu, Qwazi napisał(a):

Nie musisz pytać. To się nazywa przenośnik pneumatyczny ssąco-tłoczący. Bardzo fajne urządzenie, a jest bardziej uniwersalne, kiedy jest napędzane z WOM...

Ale żebyś Ty się musiał nad tym zastanawiać🙆...

I żeby Rocha obiektyw Google oszukał 🙆

🤭

A nie jest on przypadkiem bankrutem...w Twojej wyobraźni🤔

One się chyba turbinami różniły.

Wentylatory miały inne.

Mamy żmijkę i dmuchawę od nich.

Opublikowano (edytowane)

Mój tata, poprzez własny przykład, nauczył mnie jednej zasady....zapytaj seniora z grzeczności, niech się wygada i poczuje ważny, a zrób jak Ty sam uważasz...

Jak sam został tym seniorem, to się nie odzywa nie pytany, a kiedy go zapytać o cokolwiek, to zaczyna "ja to robiłem tak..." i kończy "a Ty zrób jak uważasz"...sam się w swoją pułapkę nie łapie...jest pytany z grzeczności to odpowiada też z grzeczności 

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, Qwazi napisał(a):

Oplem się nie ma jak ogolić, jego nie zdąży nikt przetopić.

Opublikowano
30 minut temu, slawek74 napisał(a):

T207/1 dokładniej ...

Czy ty musisz być tak dokładny jeszcze powiedz mi z którego roku gdzie ostatnia robotę wykonało itp. to już będziemy znać wszystkie dane 

Opublikowano
1 minutę temu, Elon napisał(a):

Te przenośniki.

Nie wiem czym się różnią ssąco-tloczace z Augustowa. Na pewno silnikami, a czym poza tym to 🤷. Nie wiem też, czy w Augustowie produkują napędzany WOM-em

Opublikowano

Ja nie widzę nic złego w zadawaniu pytań, starszym. Wiedzę można zdobyć szybko, doświadczenie i praktykę nabywa się latami.

Opublikowano
25 minut temu, Qwazi napisał(a):

Wszystkiego dużo i węża i rur i piniondzow 🤭

@slawek74Urwałeś cos z tego co ogłoszone było ? Bo chyba widziałem to ogłoszenie na olx. Brama w tle kojarzę była taka 

Opublikowano

Coś się różni w tych turbinach, musiał bym zapytać taty. Jego kolega ma.

Jest sporo wydajniejsza od zwykłej dmuchawy. 

Zmijki i kubełków to nigdy nie zastąpi.

Opublikowano
2 minuty temu, Elon napisał(a):

Ja nie widzę nic złego w zadawaniu pytań, starszym. Wiedzę można zdobyć szybko, doświadczenie i praktykę nabywa się latami.

Ja też nie widzę w tym nic złego. Sam to robię, ale bardziej z ciekawości, bo zwykle są to pytania retoryczne

1 minutę temu, Elon napisał(a):

Coś się różni w tych turbinach, musiał bym zapytać taty. Jego kolega ma.

Jest sporo wydajniejsza od zwykłej dmuchawy. 

Zmijki i kubełków to nigdy nie zastąpi.

To zacznij ładować żmijką z przyczepy do młyna przy nabijaniu w rękaw. A potem zrób to samo ssąco-tłoczącym. Albo przeładuj se na polu z przyczepy na naczepę, jak nie masz przyczepy przeładowczej. Tylko tutaj bardziej ma zastosowanie napęd z WOM

Opublikowano
14 minut temu, Qwazi napisał(a):

Mój tata, poprzez własny przykład, nauczył mnie jednej zasady....zapytaj seniora z grzeczności, niech się wygada i poczuje ważny, a zrób jak Ty sam uważasz...

Jak sam został tym seniorem, to się nie odzywa nie pytany, a kiedy go zapytać o cokolwiek, to zaczyna "ja to robiłem tak..." i kończy "a Ty zrób jak uważasz"...sam się w swoją pułapkę nie łapie...jest pytany z grzeczności to odpowiada też z grzeczności 

mój syn przykładowo ustawia maszynę wedle swojej wiedzy i przychodzi do mnie zapytać czy dobrze będzie ...najpierw pyta jak nie jest pewien a potem robi ...to bardziej strach przed porażka a nie żadna grzeczność 🤣

Opublikowano
4 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

mój syn przykładowo ustawia maszynę wedle swojej wiedzy i przychodzi do mnie zapytać czy dobrze będzie ...najpierw pyta jak nie jest pewien a potem robi ...to bardziej strach przed porażka a nie żadna grzeczność 🤣

W sumie miałoby to sens, gdybym pytał ojca o kwestie dotyczące koni🤔...nie mam teraz na myśli robienia końmi w polu, choć to też...bardziej myślałem o samej hodowli...ale nie mam konia...póki co 

Twój syn jeszcze młody jest. Chociaż mój młodszy pewnie, a pyta kurtuazyjnie, bo zwykle jak pyta, to już wie co i jak zrobić. Ale on nie para się gospodarstwem i w jego profesji to ja nic nie wiem

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Wpaw napisał(a):

Mówiłem liznij mi trochę tematu A ty się mądrujesz...

Teraz wakacje zawsze są tańsze może się kupi zimą wiosną zawsze droższe, to zależy od wielu rzeczy od popytu podaży. Ale co ja będę mówił jak ty się znasz 🤭

Bo go znam.

To nie jest takie proste z tymi dwoma rasami. Każdy wiadomo z psów jest inny a w szczególności z tych ras. Kangalach za bardzo się nie znam. CAO wiem że mają różne zastosowania jedne bardziej pasterskie , drugie bardziej stróżują, a trzecie mają wrodzona obronę 

Ja mam bardziej tym obronno- stróżujący ciężki charakter ale posluch jak u psa policyjnego lecz nie obyło się bez walki na noże ale to już przeszłość. 

Trzeba po prostu zdawać sobie sprawe że to nie jest typowy pies który będzie cię słuchał. One najpierw myślą czy im się to opłaci a później wykonują polecenia. Trzeba u nich od samego początku wypracować posłuszeństwo nie dawać za wygraną bo jeśli raz wyczują u ciebie litość wykorzystają to ( nie mówię tego tylko dlatego że to jest standard i psów) one w tym są specyficzne. Wielokrotnie spotkałam się z tym że właściciele byli pogryzieni przez nie tylko dlatego że pokazali im strach. One wyczuwają to w szybszym tempie niż inne psy i wykorzystują to. 

Nie bez powodu nazywają je tańczące z wilkami. One naprawdę tańczą widziałam to na własne oczy. 

Musisz dobrze to przemyśleć bo jak dla mnie to rób jak chcesz ale trzeba zdawać sobie sprawę że masz 2 inne psy a nie wiadomo jaka sztuka ci się trafi. Te psy dojrzewają ( psychika ) do 5 lat. 

Może nie powiedział nic nowego ale to nie jest łatwo do opisania na co trzeba zwracać uwagę. Jest to trudne w CAO bo to są psy nie do opisania. 

Wiem tylko jedno że u mnie szkolenie było nazwane Auschwitz Birkenau bez litości bez uczuć. 

Ja się nie znam na wszystkim tylko mówię z własnych doswiadczenia jak i doświadczenia innych właścicieli psów z którymi miałem do czynienia i którzy wspierali mnie. Ja mam z hodowli stancocer nie narzekam. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
5 godzin temu, malaczarna napisał(a):

Takie coś mi wyskoczylo

FB_IMG_1752249174552.jpg

klasa VIP dla polski A z miejscami leżącymi

Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

nie było widać bo ubrany był od pasa w dół 

Godzinę temu, Elon napisał(a):

One się chyba turbinami różniły.

Wentylatory miały inne.

jednostopniowe tylko obrotami wentylatora bo im większy silnik był tym większe przełożenie na szajbach

1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

ile ty masz lat że wszystko tacie 🤦🤭🙆‍♂️

wincyj niz Jarek i Radek

Opublikowano
28 minut temu, Bezduszna napisał(a):

To nie jest takie proste z tymi dwoma rasami. Każdy wiadomo z psów jest inny a w szczególności z tych ras. Kangalach za bardzo się nie znam. CAO wiem że mają różne zastosowania jedne bardziej pasterskie , drugie bardziej stróżują, a trzecie mają wrodzona obronę 

Ja mam bardziej tym obronno- stróżujący ciężki charakter ale posluch jak u psa policyjnego lecz nie obyło się bez walki na noże ale to już przeszłość. 

Trzeba po prostu zdawać sobie sprawe że to nie jest typowy pies który będzie cię słuchał. One najpierw myślą czy im się to opłaci a później wykonują polecenia. Trzeba u nich od samego początku wypracować posłuszeństwo nie dawać za wygraną bo jeśli raz wyczują u ciebie litość wykorzystają to ( nie mówię tego tylko dlatego że to jest standard i psów) one w tym są specyficzne. Wielokrotnie spotkałam się z tym że właściciele byli pogryzieni przez nie tylko dlatego że pokazali im strach. One wyczuwają to w szybszym tempie niż inne psy i wykorzystują to. 

Nie bez powodu nazywają je tańczące z wilkami. One naprawdę tańczą widziałam to na własne oczy. 

Musisz dobrze to przemyśleć bo jak dla mnie to rób jak chcesz ale trzeba zdawać sobie sprawę że masz 2 inne psy a nie wiadomo jaka sztuka ci się trafi. Te psy dojrzewają ( psychika ) do 5 lat. 

Może nie powiedział nic nowego ale to nie jest łatwo do opisania na co trzeba zwracać uwagę. Jest to trudne w CAO bo to są psy nie do opisania. 

Wiem tylko jedno że u mnie szkolenie było nazwane Auschwitz Birkenau bez litości bez uczuć. 

Ja się nie znam na wszystkim tylko mówię z własnych doswiadczenia jak i doświadczenia innych właścicieli psów z którymi miałem do czynienia i którzy wspierali mnie. Ja mam z hodowli stancocer nie narzekam. 

Spoko, pomyślmy wyciągniemy wnioski.

Ty  Auschwitz przyrównujesz do szkolenia psa? Trochę nie na miejscu taka moja dygresja. 

Opublikowano
17 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Ja proponuję już szukać nowego gospodarza do pogody na przyszły rok bo to już się słuchać nie da tego filozofowania

gospodarz tegorocznego zaczął temat jeszcze w zeszłym roku by możliwie najkrócej trwało panowanie ubiegłorocznego gospodarza

Opublikowano
5 minut temu, Wpaw napisał(a):

Spoko, pomyślmy wyciągniemy wnioski.

Ty  Auschwitz przyrównujesz do szkolenia psa? Trochę nie na miejscu taka moja dygresja. 

Jak byś wiedział co było to byś sam byś tak podsumował. Lepiej wziąć psa niż suke taka dobra moja rada dla ciebie jeszcze.

Ja już mam dość tego tematu koniec 🤣

1 minutę temu, konteno napisał(a):

najkrócej trwało panowanie ubiegłorocznego gospodarza

Sam siebie obrażasz w tej chwili 🤔