Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jeśli w takim razie jest w żywieniu tak jak mówisz to wtedy było by trzeba dokształcić się w sposobach karmienia zwierząt a to niestety też jest potrzebny czas lub nawet jakieś kursy.

Wychodzi na to że do jednego i drugiego jest potrzebna wiedza. 

Tylko że nie każdy na to wiedzę może sobie pozwolić. 

4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Mietek już kiedyś pisał, że trzeba zrobić kurs i zacząć samemu zacielać. Wtedy wychodzi, gdzie pies pogrzebany. A pogrzebany w żywieniu. Nasienie bardzo sporadycznie jest trefne, a i zepsucie zabiegu też rzadko. A na pewno nie ciągle 

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Mam wrażenie że tu coś komornik podkręcił...

Się okaże ale to nie jest tak że to komornik tylko ma z tym do czynienia także I Urząd Skarbowy on ma te dane z urzędu skarbowego

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Jeśli w takim razie jest w żywieniu tak jak mówisz to wtedy było by trzeba dokształcić się w sposobach karmienia zwierząt a to niestety też jest potrzebny czas lub nawet jakieś kursy.

Wychodzi na to że do jednego i drugiego jest potrzebna wiedza. 

Tylko że nie każdy na to wiedzę może sobie pozwolić. 

🤦🤦🤦🤦dlaczego🤔🤭

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Bo to się rękawy zakasa...🤭💩🐄😎🤭

W każdej hodowli zwierząt czy to indywidualny rolnik  musisz się kształcić i aby coś mieć z tego to musisz się znać. Nic mądrego w tym temacie nie powiesz bo wszystko dawno zostało już stwierdzone. 

Opublikowano

Aż ciekaw jestem finału...tej historii

2 minuty temu, Strongman napisał(a):

Się okaże ale to nie jest tak że to komornik tylko ma z tym do czynienia także I Urząd Skarbowy on ma te dane z urzędu skarbowego

Opublikowano
23 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Bardziej prawdopodobne jest spierdzielenie samego zabiegu i rozmrożenia słomki

Dokładnie to jest przyczyną. Zasięgałem opinii innego hodowcy i padło wiele niecenzuralnych słów pod ich adresem. Tamten zmienił inseminatora i skończyły się kłopoty, ale ten ma daleko do mnie i może nie przyjeżdżać na czas 

Opublikowano
3 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Coś poszło nie tak

IMG_20250709_171114.jpg

Cukinia też porażka 

IMG_20250709_171105.jpg

Pierwsze zawsze są niekształtne. A po 2, posiej porządną odmianę to ogórki zawsze się udadzą. 

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

W każdej hodowli zwierząt czy to indywidualny rolnik  musisz się kształcić i aby coś mieć z tego to musisz się znać. Nic mądrego w tym temacie nie powiesz bo wszystko dawno zostało już stwierdzone. 

Ale ludzie są leniwi a zwłaszcza do nauki i jak jest jakieś szkolenie ,,za darmo,, to mało komu chce się jechać i słuchać wiem coś o tym sam korzystam z wielu szkoleń a ludzi z okolicy jest mało bo im się nie chce , bo ,,nie mają czasu,, ostatnio na takim szkoleniu było i o naszym koledze z forum który nie był 🤭😎

5 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Dokładnie to jest przyczyną. Zasięgałem opinii innego hodowcy i padło wiele niecenzuralnych słów pod ich adresem. Tamten zmienił inseminatora i skończyły się kłopoty, ale ten ma daleko do mnie i może nie przyjeżdżać na czas 

Bo najlepiej winę od siebie odsunąć 🤭😛

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

...każdy rolnik postępowy,

sam zapładnia swoje krowy...🤭

Dobranoc przyjacielu. Na drugi raz bierz karty do referendum i nie ulegaj sztuczkom socjotechnicznym bodnarowców, którzy ci wmawiają, że pan prezes tobą manipuluje i potem robisz mu na przekór, a tak naprawdę sam ulegasz manipulacjom

🔨🔨🔨 T i I (inżynierów) 

• Like 1
Opublikowano

Zapomniałeś jeszcze dodać

"Cztery razy po dwa razy osiem razy po raz. O północy że dwa razy i nad ranem jeszcze raz,,

To jest zakończenie tego że za każde błędy trzeba powtarzać rytuał od nowa 🫢

7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Druga zwrotka...

....każda krowa postępowa,

rolnikowi dać gotowa ..

Opublikowano
12 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Dobranoc przyjacielu. Na drugi raz bierz karty do referendum i nie ulegaj sztuczkom socjotechnicznym bodnarowców, którzy ci wmawiają, że pan prezes tobą manipuluje i potem robisz mu na przekór, a tak naprawdę sam ulegasz manipulacjom

🔨🔨🔨 T i I (inżynierów) 

Utul Michała 🙋‍♂️🤭 nara 😁

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, slawek74 napisał(a):

Ale ludzie są leniwi a zwłaszcza do nauki i jak jest jakieś szkolenie ,,za darmo,, to mało komu chce się jechać i słuchać wiem coś o tym sam korzystam z wielu szkoleń a ludzi z okolicy jest mało bo im się nie chce , bo ,,nie mają czasu,, ostatnio na takim szkoleniu było i o naszym koledze z forum który nie był 🤭😎

Bo najlepiej winę od siebie odsunąć 🤭😛

Ludzie później właśnie płacą za to najwyższą cenę jak widać. Zawsze jednak trzeba takich jak w państwie bo przecież ktoś musi na nich zarabiać pieniądze. 

Widać że melodia ci w duszy gra dalej ...🤣

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
35 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...każdy rolnik postępowy,

sam zapładnia swoje krowy...🤭

A u mnie ojcem bywa...niewiasta🤷🤭

5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Czy normalny zdrowy byk, 

Może z krówką cyk, cyk, cyk? 

Ależ owszem czemu nie, 

Jemu też należy się. 

Już lepiej 🤔

Czy normalna zdrowa rybka 

Może zgwałcić wielorybka

Ależ owszem czemu nie

Rybce też...należy się 😁

Opublikowano

Gdy został ostatnio inseminator w promieniu 30 km to dopiero się działo,brak konkurencji nie jest dobry.crny z sufitu,brak kwitów.przeterminowane nasienie 

2 godziny temu, Buszmen11 napisał(a):

Dziękuję. Tylko męczący ten... wypoczynek🤷

Ja mam 3 dni wolnego po powrocie 

23 minuty temu, Buszmen11 napisał(a):

To mam 50 metrów od noclegu 😁

Małżonka wymyśla codziennie łażenie po górach...

To się ciesz że nie musisz na plaży się smarzyc 

Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał(a):

Gdy został ostatnio inseminator w promieniu 30 km to dopiero się działo,brak konkurencji nie jest dobry.crny z sufitu,brak kwitów.przeterminowane nasienie 

Nie ma czegoś takiego jak przeterminowane nasienie. Zamrożona słomka może być przechowywana do zwycięstwa. Zagrożeniem jest kiedy w kontenerze zostanie jakaś jedna zbłąkana słomka. Wtedy przy dolewaniu azotu może się ona zachować jak spławik i wypłynąć z zawieszki. Wtedy czyszczenie kontenera

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v