Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

Teraz zjeść śniadanie i jechać turlać siano...

IMG20250705083427.jpg

No i tutaj widać, że nie wygolone do ziemi. Większa szansa na odrost 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Widziałeś jego zdjęcia jak ty sobie wyobrażasz że on się do niej choć na mm zbliży. 

Miałem nieprzyjemność widzieć, racz zauważyć że to była czystej wody kpina.

Opublikowano
radekz200 napisał:

6 minut temu, slawek74 napisał(a):

sam kupisz 😛🤭🤣

ty będziesz latał za belami jak to oborę postawisz 😂

ale się martwisz o mnie 😁 niebój ja mam sianokichy na cały rok 2026 😛😁

Qwazi napisał:

21 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

Teraz zjeść śniadanie i jechać turlać siano...

No i tutaj widać, że nie wygolone do ziemi. Większa szansa na odrost 

panie Mariuszu tu wiele czynników że tak a nie innaczej to wygląda a a Wiesia innaczej....🙋‍♂️ nie oceniaj książku po okładce🤭🙋‍♂️🤦

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

Dlatego piszę że eco

A @pedro2chce mnie uświadomić w temacie a doświadczenie podobne ma w tej dziedzinie życia 

A nie dokarmia z butli?

Karolku akurat w tej dziedzinie to jesteś szczawik przy mnie 🥸 a siusiak nie służy tylko do siusiania bo może nie wiesz o temu tak się dzieje 🙋

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, Kowalsky30 napisał(a):

Tak mam zrobione. Najbardziej profesjonalne rozwiązanie według ekspertów

Druga sprawa przy bojlerze jako magazynie energii z fv dalsze gdybanie już nie ma sensu

Znaczy, że w tym układzie z bufora zrobili bojler 🤔. To właściwie po co ten bojler, skoro bufor spełnia jego zadanie🤔...

Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał(a):

panie Mariuszu tu wiele czynników że tak a nie innaczej to wygląda a a Wiesia innaczej....🙋‍♂️ nie oceniaj książku po okładce🤭🙋‍♂️🤦

Nie oceniam, tylko zauważam z własnego doświadczenia, że wyrąbanie łąki do ziemi to nic dobrego. Ano dla jakości paszy, ani dla odrostu. Na jakie czynniki by nie patrzeć, to nie widzę powodu, żeby kosiarkę skręcać na łączniku 🤷

1 minutę temu, radekz200 napisał(a):

przecież napisał że tydzień temu koszona 😂😂

Przy takich pogodach, gdyby wygolił jak Wiesiek, byłoby biało 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Nie oceniam, tylko zauważam z własnego doświadczenia, że wyrąbanie łąki do ziemi to nic dobrego. Ano dla jakości paszy, ani dla odrostu. Na jakie czynniki by nie patrzeć, to nie widzę powodu, żeby kosiarkę skręcać na łączniku 🤷

Przy takich pogodach, gdyby wygolił jak Wiesiek, byłoby biało 

nie byłoby, jak grubo siana to chroniło przed słońcem jak u mnie 

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Qwazi napisał(a):

to nie widzę powodu, żeby kosiarkę skręcać na łączniku 🤷

Czyli jak laik rozumie to łączenie jedna z druga. 

Opublikowano (edytowane)

Sławek co mam myśleć. Parę lat już łąki koszę. Pisz jakie te czynniki to pogadamy, a nie pitolisz. Ja nie widzę możliwości, żeby łąka wycięta w pień zazieleniła sie w tydzień przy upale. Sam nigdy łąk nie wycinam do ziemi. Podczas koszenia łącznik mam tak ustawiony, że można go swobodnie wyjąć 

1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Czyli jak laik rozumie to łączenie jedna z druga. 

Wyjaśnij, bo nie bardzo wiem o co Ci chodzi i nie wiem jak odpowiedzieć 

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano (edytowane)

Ale nie na tyle, żeby się to zazieleniło

Moje łąki podmokłe i się po tygodniu nie zazielenią, jak jest upał 

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
27 minut temu, pedro2 napisał(a):

Karolku akurat w tej dziedzinie to jesteś szczawik przy mnie 🥸 a siusiak nie służy tylko do siusiania bo może nie wiesz o temu tak się dzieje 🙋

A jednak coś tam wiem

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Sławek co mam myśleć. Parę lat już łąki koszę. Pisz jakie te czynniki to pogadamy, a nie pitolisz. Ja nie widzę możliwości, żeby łąka wyciera w oień zazuelenilavsue w tydzień przy upale. Sam nigdy łąk nie wycinam do ziemi. Podczas koszenia łącznik mam tak ustawiony, że można go swobodnie wyjąć 

Chodzi mi co to jest skręcenie na łączniku. Chce się upewnić czy dobrze to rozumiem 

Opublikowano
Qwazi napisał:

Sławek co mam myśleć. Parę lat już łąki koszę. Pisz jakie te czynniki to pogadamy, a nie pitolisz. Ja nie widzę możliwości, żeby łąka wycięta w pień zazieleniła sie w tydzień przy upale. Sam nigdy łąk nie wycinam do ziemi. Podczas koszenia łącznik mam tak ustawiony, że można

raz grunt dwa jaka to mieszanka traw trzy kiedy ostatnio przed skuszeniem padał deszcz jak pomyśleć to jeszcze by coś znalazł ... wiele czynników nawet ilości i jakie nawozy i kiedy siane... wtedy innaczej odbija ... na gruntowych jak u Wiesia napewno dużo gorzej

Opublikowano
Qwazi napisał:

Jednak się będę upierał przy swoim. Chyba, że po drodze był jakiś deszcz 

Ty masz niskie torby że woda w rowach stoi...

Karol6130 napisał:

14 minut temu, Qwazi napisał(a):

Jednak się będę upierał przy swoim. Chyba, że po drodze był jakiś deszcz 

Radek ma rację 

Poducha chroniła od słońca 

ratek nawet jak ma racjię to niema racji 🤭😁

Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Magazyn śledczy Mariusza Qwazioskiego 😉

Analiza kryminalna zbrodni z gwałtem trawy przez nieświadomego Wieśka herbu szlachta

Proponuję 

🔨

Dobreeee👍

1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Chodzi mi co to jest skręcenie na łączniku. Chce się upewnić czy dobrze to rozumiem 

Łącznik centralny służy do łączenia maszyny z ciągnikiem. Jak się go skręci, czyli skróci, kosiarka się pochyla do przodu, może idą w dół i koszą bliżej ziemi. Im więcej skręcony łącznik tym kosiarka bardziej "w ziemię"

Opublikowano
Bezduszna napisał:

3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Sławek co mam myśleć. Parę lat już łąki koszę. Pisz jakie te czynniki to pogadamy, a nie pitolisz. Ja nie widzę możliwości, żeby łąka wyciera w oień zazuelenilavsue w tydzień przy upale. Sam nigdy łąk nie wycinam do ziemi. Podczas koszenia łącznik mam tak ustawiony, że można go swobodnie wyjąć 

to trzeba by demonstrować 🤭😁

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

raz grunt dwa jaka to mieszanka traw trzy kiedy ostatnio przed skuszeniem padał deszcz jak pomyśleć to jeszcze by coś znalazł ... wiele czynników nawet ilości i jakie nawozy i kiedy siane... wtedy innaczej odbija ... na gruntowych jak u Wiesia napewno dużo gorzej

Pominąłem upał po skoszeniu 

2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Ty masz niskie torby że woda w rowach stoi...

No mam niskie i nie wycinam do gruntu, a się jakoś spektakularnie nie zielenią w tydzień. Chyba, że deszcz pada

Opublikowano
32 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Znaczy, że w tym układzie z bufora zrobili bojler 🤔. To właściwie po co ten bojler, skoro bufor spełnia jego zadanie🤔...

Jeśli on nie odpowiada najwyzej skoryguje to co sama napisalam

Bufor w tym przypadku jest funkcja magazynowania pozostałej energii która nie zostanie wykorzystana. Wiadomo że nie ma magazynu więc on go zastępuje.