Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Wełpa napisał(a):

Dużo niedużo, mieć a nie mieć...

Tak samo jakbyś dał się jawnie w choja robić, mi by takie coś nie pasowało.

Weś mu przelicz bo teraz dzida i liczyć nie umie 🤭🤣🤣🤣50tys nie 5🤦🤣🤣🤣

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Poważnie? 😄🤦 No to technologia po hvju 💩

Będzie ciągnął po obrotach a biegu nie zmieni póki koła nie będą skręcone mniej niż ileś tam stopni. Chodzi o bezpieczeństwo, żeby biegu w zakręcie nie zmieniać, bo to zawsze jakieś wytrącenie samochodu z równowagi.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Są silniki co bardziej nadają się pod gaz a są takie co mniej się nadają ... Amerykańce podobno fajnie gaz tolerują, ale tam nawet po zagazowaniu spalanie będzie powalać xD 

To 1.6 po w koło komina bez obciążenia jest całkiem ok

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

Nie stać mnie na 200m drogi z kostki plus podwórko 

Wystarczy wykorytować i tłuczniem wysypać. Ale jak kto woli jeden 3 mieszkania w stolicy a drugi czyste buty. 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

To 1.6 po w koło komina bez obciążenia jest całkiem ok

Kumpel ma 5.7 HEMI, to więcej na gaz wydaje niż ja w swoim 2.0 na benzynę ;) Ale dźwięk tego silnika to poezja połączona z filharmonią ;) 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, jahooo napisał(a):

pompę na dofinansowanie trzeba zakupić, zamontować i uruchomić, w żadnych dokumentach nie ma, że należy tylko jej używać

O jakim dofinansowaniu piszesz?

1 godzinę temu, 6465 napisał(a):

Ja średnio robię 3000 km tygodniowo. To bym od tego lewarka odcisków dostał 😄

Bo jak mam wybór to jadę automatem, manualem jak muszę. 

To pomyśl, jak w latach 90 niewiele mniej robiło się starem 200 z przyczepą. Jak teraz sobie o tym pomyślę, to tak samo jak Rysiek nie mogę spać w nocy.🫣

A jeśli chodzi o automaty, to byłem sceptycznie nastawiony dopóki nie kupiłem pierwszego, teraz do manuala raczej bym nie wrócił

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

Jak pisałem. Tu nie chodzi o bogactwo a raczej o niedbalstwo. 

A jak można na glinie utwardzać tanio teren, gdzie duże gospodarstwa są usytuowane na koloni 

Przesiedlali kiedyś wieś żeby się cała nie paliła

Opublikowano
Teraz, jacor73 napisał(a):

O jakim dofinansowaniu piszesz?

To pomyśl, jak w latach 90 niewiele mniej robiło się starem 200 z przyczepą. Jak teraz sobie o tym pomyślę, to tak samo jak Rysiek nie mogę spać w nocy.🫣

A jeśli chodzi o automaty, to byłem sceptycznie nastawiony dopóki nie kupiłem pierwszego, teraz do manuala raczej bym nie wrócił

Podziwiam tych ludzi.  Znam człowieka co na Śląsk po węgiel Jelczem jeździł. Teraz dziadek. Opowiadał że na stopa zabierał to puszkę po konserwie stawiał na pokrywie silnika i zawsze na to jedzenie zarobił. Ale słuch stracił i mówił że najgorzej było zimą jak szyby zamarzały. 

Opublikowano (edytowane)

kto jest smrodem z 3 ha i połamanymi gratami to nie musisz pisac 🤣...maly pryszcz co udaje wielkiego a w damskich butach chodzi 🤣🤣🤣🤣

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
8 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Tu nie chodzi o to aby podpowiedzieć gdzie jest lepiej ludziom starszym. Tylko lepiej siedzieć cicho tym goaka więcej aby im przypadkiem nie poucinalu o 0,20gr na litrze z powodu większej ilości mleczarzy w jednej spółdzielni.

Lepiej już nic nie pisz 🤭

2 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

kto jest smrodem z 3 ha i połamanymi gratami to nie musisz pisac 🤣

Idź się umyj dopóki dasz radę przeręmbel wykuć 🤣🤣🤣

Opublikowano
15 minut temu, 6465 napisał(a):

U mnie w okolicy wszyscy mają zadbane i utwardzone na posesjach. Czy to mleczarze czy trzodziarze. Nawet na kiszonki to silosy i wszędzie beton. 

Bardzo bogata ta Twoja okolica...

1 minutę temu, Bogdan_ja napisał(a):

czlowieczku spojrz na siebie ...kogo ty tu chcesz udawac gnojarzu 🤣

Ja nie udaje bogacza jak to ty robisz że swoim smrodem 🤦

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Księżoki ;) W oborze lepiej niż w chałupie ;) Ale to co pisze to prawda, wszędzie podwórka utwardzone, albo kostka, albo tłuczeń, albo jakiś drobny otoczak z żwirowni, tylko u jakiejś najgorszej biedy będzie błoto.

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, slawek74 napisał(a):

Weś mu przelicz bo teraz dzida i liczyć nie umie 🤭🤣🤣🤣50tys nie 5🤦🤣🤣🤣

Z matmy jestem słaby 🤭

Nie mieszam się w te wasze gierki, czy wy tak macie od dawien dawna? 

Ale to już trochę korwa za dużo, po co tak się wyzywać?

Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał(a):

Lepiej już nic nie pisz 🤭

Idź się umyj dopóki dasz radę przeręmbel wykuć 🤣🤣🤣

Mówisz że willka z lasu ...

Jednak to i tak się dzieje coraz mniej płacą za 1ltr z mleka więc ja tylko ....

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Ważniejsze mam potrzeby niż kostka...

A ja mam podwórko główne utwardzone tłuczniem, rozłożona melioracja, to gospodarcze tylko lesz i coraz bardziej mnie to denerwuje ...

Opublikowano
13 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

przy nadsterowności to juz gowno mozna zrobic bo ato idzie gdzie chce i tyle ...straszny oportunistą jestes ,dzis juz w ciagnikach wajcha sie nie zmienia biegow ...  

Można można...nie tyle oportunista, co piszę o tym do czego mnie szkolili. A trochę tego było, bo w moim województwie te szkolenia wymyślili. Była jazda na trolleyach, na poślizgu, manewrowa, awaryjna. I prowadzili to ludzie z licencjami rajdowymi. Teraz to już chyba we wszystkich garnizonach robią.

A że w ciągnikach się biegów nie wajchuje to wiem i ja osobiście nie bardzo czuję te skrzynie automatyczne, półautomatyczne czy bezstopniowe. Jakoś słabo mi się kontroluje, co się z ciągnikiem dzieje. Może już za stary na to jestem🤔. Jeżdżę jak trzeba, ale takie mam odczucia🤷

Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał(a):

Ja nie udaje bogacza jak to ty robisz że swoim smrodem 🤦

ciebie nie stac zeby pare ha dokupic ...będziesz malorolny do usranej smierci 🤣

Opublikowano
Teraz, 6465 napisał(a):

A w chałupie było już u mnie paru chłopaków z af luxusów to u mnie nie ma ale ogarnięte jako tako. 

To chyba u was taki trochę standard :) Kilku znajomych z twoich okolic miałem, to w domu zazwyczaj nie było za nowocześnie, ale za to zawsze bardzo czysto ;) A nawet młode dziewczyny takie smaczne jedzonko robiły ;) U nas to leniwe xD 

Opublikowano
Godzinę temu, 6465 napisał(a):

Tak tak szczególnie przy tylnym napędzie.  

Przy tylnym napędzie, jak się nie ćwiczyło, to zostaje modlitwa żeby drzewa w zasięgu nie było. Odcięcie pedału gazu może dać ten sam efekt co dodanie do podłogi 🤷. Samochód jest nieobliczalny

6 minut temu, slawek74 napisał(a):

Ważniejsze mam potrzeby niż kostka...

Ładowarka 🤩

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Można można...nie tyle oportunista, co piszę o tym do czego mnie szkolili. A trochę tego było, bo w moim województwie te szkolenia wymyślili. Była jazda na trolleyach, na poślizgu, manewrowa, awaryjna. I prowadzili to ludzie z licencjami rajdowymi. Teraz to już chyba we wszystkich garnizonach robią.

A że w ciągnikach się biegów nie wajchuje to wiem i ja osobiście nie bardzo czuję te skrzynie automatyczne, półautomatyczne czy bezstopniowe. Jakoś słabo mi się kontroluje, co się z ciągnikiem dzieje. Może już za stary na to jestem🤔. Jeżdżę jak trzeba, ale takie mam odczucia🤷

ja nie jestem kierowco rajdowym i z nikim sie nie scigam ...i takie szkolenie jest mi nie potrzebne bo nigdy nie mialem nawet kolizji  ..na drodze trzeba byc odpowiedzialnym a nie jechac na granicy przyczepności 

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v