Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Wełpa napisał(a):

A no, najgorzej jak starszym nie ma kto podpowiedzieć, pomóc. 10 groszy na litrze to jest sporo. U nas znowu narzekali na mleczarnie Radom. 

jest to cale nic... przy 500 tys litrow na rok 5 tys zl ...smiech na sali ....ale dla kredyciarzy co leca na oparach to majatek 🤣🤣🤣🤣🤣

• Haha 1
Opublikowano
36 minut temu, 6465 napisał(a):

Bo do jazdy w terenie to są auta do tego przeznaczone. A nie wsiadam szofer wjeżdża w błoto i szarpie raz do tyłu raz do przodu i auto raz w roku na warsztacie , bo sprzęgło bo krzyżaki na wale bo skrzynia.  Jak ja bym był szefem transportu w jakiejś mleczarni to bym kierowcą zabraniał wjeżdżać jak dojazd do basenu nie utwardzony. Jak nie stać na utwardzenie podjazdu to cza likwidować . 

zdrowy?

Opublikowano
13 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

To kup nowego diesla z DPF i zacznij jeździć 2km po bułki do sklepu ...

Jak nowy automat to nie widzę ... Nawet biegu w zakręcie nie zmieni jak koła są skręcone ...

W motocyklu pełnego automatu jakoś nie widzę, ale Quickshifter pozwalający na zmianę biegów bez sprzęgła to jest bajka ...

Samochód codziennie by robił trasę 200km

Opublikowano
Teraz, Nieustraszony1044 napisał(a):

A Ty co , jego adwokat 🤔

Nie adwokat, ale nie zachowujesz się jak na praktykującego katolika przystało. 

Poza tym może kiedyś od Sławka kupi się jakiegoś cielocka🤭 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał(a):

jest to cale nic... przy 500 tys litrow na rok 5 tys zl ...smiech na sali ....ale dla kredyciarzy co leca na oparach to majatek 🤣🤣🤣🤣🤣

Smrodziaż naucz się liczyć 🤣🤣🤣🤣🤦

Opublikowano
45 minut temu, slawek74 napisał(a):

Spomlek to wróg rolnika... u nas ceny różne 

Za Skomry to byli czasy ... 😊😎

Teraz jak nie oddajesz w hvj mleka to jesteś nikim dla nich. Udziały każą wykupywać dla poprawy..., potem jak odejdziesz to tych pieniędzy wyrwać od nich nie możesz 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Nie każdy Tomku jest taki bogaty jak Ty żeby kostkę na podwórku mieć

Tu nie chodzi o bogactwo. A o porządek i ład w obejściu.  Wolałem jeździć starymi gratami i mieć czyste buty a nie wychodząc z domu zakładać gumiaki bo bagno wszędzie. 

Edytowane przez 6465
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

Samochód codziennie by robił trasę 200km

To można brać diesla bez problemu ... Albo benzynę pod gaz, ale wtedy nowe konstrukcje na bezpośrednim wtrysku raczej odpadają.

Opublikowano
25 minut temu, slawek74 napisał(a):

Jak żadem 🤔 wspierać ciemiężcę 🤔

Jak dla mnie po prostu argument który był i będzie zawsze kiedy wchodzą w grę pieniądze. 

Opublikowano
3 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

Dużo niedużo, mieć a nie mieć...

Tak samo jakbyś dał się jawnie w choja robić, mi by takie coś nie pasowało.

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Przy nadsterowności odpuszczenie gazu to najgorsze co można zrobić. Systemy za kierowcę nie załatwia sprawy. One mogą pomagać, a głównie zapobiegać. Jak się już zapobieganie nie powiedzie, to kierowca zostaje w tym wszystkim sam i wtedy to one nawet szkodzą. No kontrola trakcji przeszkadza przy wychodzeniu z nadsterowności 

przy nadsterowności to juz gowno mozna zrobic bo ato idzie gdzie chce i tyle ...straszny oportunistą jestes ,dzis juz w ciagnikach wajcha sie nie zmienia biegow ...  

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Za Skomry to byli czasy ... 😊😎

Teraz jak nie oddajesz w hvj mleka to jesteś nikim dla nich. Udziały każą wykupywać dla poprawy..., potem jak odejdziesz to tych pieniędzy wyrwać od nich nie możesz 

G prawda ponad 20 lat opuściłem ten przybytek i dzięki temu żyje się lepiej ...

Edytowane przez slawek74
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

To można brać diesla bez problemu ... Albo benzynę pod gaz, ale wtedy nowe konstrukcje na bezpośrednim wtrysku raczej odpadają.

Skoda 1.6 w gazie zjadła pierścienie w takiej trasie

130 było dla niej za szybko

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, slawek74 napisał(a):

Smrodziaż naucz się liczyć 🤣🤣🤣🤣🤦

celowo tak napisalem 🤣🤣🤣🤣 ty masz jeszcze lata swietlne do takiej ilosci 🤪

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

U mnie w okolicy wszyscy mają zadbane i utwardzone na posesjach. Czy to mleczarze czy trzodziarze. Nawet na kiszonki to silosy i wszędzie beton. 

U nas polska B 

Jesteście bogatsi

Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Bogaty 

Bogaci gardzą takimi biednymi jak ja

Barana se strzel...

I nie szukaj przyjaciół wśród takich ludzi.

• Thanks 1
Opublikowano

Tu nie chodzi o to aby podpowiedzieć gdzie jest lepiej ludziom starszym. Tylko lepiej siedzieć cicho tym goaka więcej aby im przypadkiem nie poucinalu o 0,20gr na litrze z powodu większej ilości mleczarzy w jednej spółdzielni.

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał(a):

Tu nie chodzi o bogactwo. A o porządek i ład w obejściu.  Wolałem jeździć starymi gratami i mieć czyste buty a nie wychodząc z domu zakładać gumiaki bo bagno wszędzie. 

Nie stać mnie na 200m drogi z kostki plus podwórko 

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

Skoda 1.6 w gazie zjadła pierścienie w takiej trasie

130 było dla niej za szybko

Są silniki co bardziej nadają się pod gaz a są takie co mniej się nadają ... Amerykańce podobno fajnie gaz tolerują, ale tam nawet po zagazowaniu spalanie będzie powalać xD 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v