Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ale jak Kaczyński był u władzy to germaniec się popsuł, a za Tuska polski policencyjny 

Czyli jednak zależność jest

Nie było mnie wtedy to nie wiem czy u niego się psuło czy nie. 

Wiem tylko że nic nie psuje się tylko dlatego że ktoś rządzi czy nie rządzi.

Zazwyczaj jest to inna przyczyna niż tą jak ktoś podaje 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
Godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Dobry wieczór wszystko wiedzacy Panowie. Moje c-330 ma zapragnęło nowych akumulatorów. Co zakupić?

Polecam...pomoże w przypadku zawodu zarówno ze strony akumulatora/ów, jak i rozrusznika💪😉

https://www.olx.pl/d/oferta/korba-rozruchowa-do-silnika-zuk-nysa-tarpan-fso-warszawa-papaj-s7-s15-CID5-IDSZxKr.html

57 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Hydraulik?

A będziesz wiedział czemu mi zaczęło wywalać wodę zaworem bezpieczeństwa?

W solarach...

Ciśnienie w powietrzniku spadło 

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, 6465 napisał(a):

Ile lat wytrzyma?. U mnie w ciapku już mają więcej niż 10 lat i pali bez problemu . Ładuje je orginalna prądnica. 

Mój 13 rok chodzi. Centra 120 Ah sztuk 1 (słownie jedna)...urządzenie ładujące musi być stosowne...czytaj średnica kółka pasowego alternatora...te które obecnie można kupić w sklepach nie są do ciapka zbyt szczęśliwe 

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
48 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie .

Już Ci mówię. Innym też się może to przydać.

Miałem już wymieniać zawór, zastanawiałem się czy nie dać mocniejszego...i zadzwoniłem do kumpla hydraulika...

Kazał sprawdzić ciśnienie w naczyniu wyrównawczym i dopompowac, do ilu bar już nie wiem 

Dopompowalem i wszystko oki...a głupotę bym zrobił jak bym mocniejszy zawór dał...

Jak Ci się to przyda, to piwo będziesz mi wisiał...🙋

O no właśnie...ototo👍

Opublikowano
47 minut temu, 6465 napisał(a):

We Francji strajki. Jeden nasz już stoi. Ciekawe czy się wróci na święta. 

Powiedz żabojadom, żeby się nie wygłupiali...dzieci na Cię czekają...a właściwie to na Mikołaja...powinni chyba zrozumieć 🤔

Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...tylko czy trafi w...🤭

Erosoman 😱...

Trafi 💪

3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

A ja mam

Dziadek Żuka palił 

Później miał kilka tygodni urlopu

A ja też mam...dwie...jedna ręczna, druga na silnik elektryczny 

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A ten znowu...🤦

..czy trafi..to w gust....takie rozwiązanie..,🤷

Echch....no istne utrapienie z Tobą....🤨

No koncertowo...wybrnąłeś💪💪👍👍

Zbyszek, a tam w podciśnieniowym naczyniu wyrównawczym od grzania wody to powinno być 0,6 bara na zimnym. Wraz ze wzrostem temperatury rośnie ciśnienie

Jak jest zbyt małe na zimnym to wzrosty ciśnienia przy wzroście temperatury są skokowe i wtedy wywala zaworem. Podobnie się dzieje w opryskiwaczach

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

od grzania wody to powinno być 0,6 bara

Być może, chyba więcej kazał.

A i po zamknięciu dopływu spuszczałem ciepłą wodę...żeby łatwiej ciśnienie dobić.

Opublikowano
30 minut temu, Qwazi napisał(a):

Mój 13 rok chodzi. Centra 120 Ah sztuk 1 (słownie jedna)...urządzenie ładujące musi być stosowne...czytaj średnica kółka pasowego alternatora...te które obecnie można kupić w sklepach nie są do ciapka zbyt szczęśliwe 

Ja mam oryginalną prądnice. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v