Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, mf362 napisał(a):

Kiedyś rozmawiałem z byłym myśliwym/ policjantem to mówi że byle szarak nie bawi się w myślistwo - policjan lekarz prawnik i UJ  jeszcze kto . Są polowania gorzała i ogniska .  

a miałbyś czas sie w to bawić ? Pewnie kiedyś tak było teraz jak ktoś jest ogarniety to przyjmą , nawet koło samo sugerowało żęby robić szkolenie i sobie samemu pól pilnować 

Opublikowano
32 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Jak będzie tak dalej to w niedługo czasie nie będą potrzebne nowe ciągniki 

Jak nie 

Trzeba kupić 

Się rozwinąć 

Trzeba mieć 

Przecież jak się nie rozwijasz to się cofasz

26 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ale z drugiej strony pomyśl. 40 lat prawie - ile ci jeszcze zostało? 

No nie

Czas umierać 

Trzeba odłożyć na trumna i do dołu można iść 

Dobrze że grób już mam

37 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Mamuśka się znalazla od siedmiu boleści🤣

Ić do roboty, inaczej będę miał mniej podwyżki 

Opublikowano
2 godziny temu, mf362 napisał(a):

Kiedyś rozmawiałem z byłym myśliwym/ policjantem to mówi że byle szarak nie bawi się w myślistwo - policjan lekarz prawnik i UJ  jeszcze kto . Są polowania gorzała i ogniska .  

Może kiedyś tak. W okolicy mam sporo myśliwych, zwykli ludzie jak Ty czy ja, żadni bogacze... Lekarze, biznesmeni też są w tym gronie. Melanże swoją drogą na bogato

• Like 2
Opublikowano
23 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Weź nie pier..ol 🤦

Zapomniałam bym że jeszcze zapomogi są w cenie. Jaka ja głupia byłam że i o tym nie wspomniałam 

38 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ić do roboty, inaczej będę miał mniej podwyżki 

Napisz do Tuska na pewno są ci specjalnego kopa na prośbę twa. 

Opublikowano
53 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Przecież większość rolników to żyje z dopłat w tym temacie nic się nie zmieniło. 

Dobrze że dają 

Musicie na to pracować, ale co byście mieli robić innego 

1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Zapomniałam bym że jeszcze zapomogi są w cenie. Jaka ja głupia byłam że i o tym nie wspomniałam 

Napisz do Tuska na pewno są ci specjalnego kopa na prośbę twa. 

Bardzo dobry premier

Opublikowano
49 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Jak nie 

Trzeba kupić 

Się rozwinąć 

Trzeba mieć 

Przecież jak się nie rozwijasz to się cofasz

Ciekawe czy będziesz taki optymista jak mleko jebnie 

Sławek nie ciesz się tak 😛 

Może  się to udać , a różne bobki śmieszkowały że grupa azoty nie będzie chciała nawet rozmawiać 

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/nawozy/co-dalej-z-grupowym-zakupem-nawozow-kulecki-po-spotkaniu-w-grupie-azoty,167588.html

• Haha 2
Opublikowano
29 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Dobrze że dają 

Musicie na to pracować, ale co byście mieli robić innego 

Bardzo dobry premier

Z jakiej niby racji. Utrzymywać darmozjadów 

Ani soli ani pieprzu nie dał do tej pory.

To z niego żaden premier 

Opublikowano
22 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ciekawe czy będziesz taki optymista jak mleko jebnie 

Sławek nie ciesz się tak 😛 

Może  się to udać , a różne bobki śmieszkowały że grupa azoty nie będzie chciała nawet rozmawiać 

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/nawozy/co-dalej-z-grupowym-zakupem-nawozow-kulecki-po-spotkaniu-w-grupie-azoty,167588.html

Dwa, a właściwie trzy ostatnie lata na mleku były bardzo dobre

Można było odłożyć pieniądze

Myślisz że jeśli ktoś się wysypie to hektary zarosną pokrzywami 

• Thanks 1
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Ziemię kupują na potęgę.

W internetach widzę ze ludzie występują aby nie sprzedawać tylko kupować,nawet jak wszystko z niej tanie 

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Z jakiej niby racji. Utrzymywać darmozjadów 

Ani soli ani pieprzu nie dał do tej pory.

To z niego żaden premier 

Bo im się należy, inaczej pójdą do pracy

Żeby taki profesor czuł ciężar chłopa na swoim ramieniu, inaczej miał by za lekko 

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Przejdzie im. Będziemy odkupować...za normalne pieniądze 🤷

Nie bo ziemi jest ograniczona ilość na świecie, to tak jak z tym bitkoinem kiedyś ile kosztował a ile teraz 

Opublikowano
Bezduszna napisał:

12 minut temu, marulekk napisał(a):

Dopłaty zaczęli płacić to nie chcę wam się pracować teraz 

Przecież większość rolników to żyje z dopłat w tym temacie nic się nie zmieniło. 

Trzeba na oczy przejrzeć że jeśli są dopłaty to mniej się pracuje aby dożyć do emerytury a nie chorować jak wół aby mieć na chleb tylko z własnej roboty. 

Dopłaty to jest to co każdy by chciał nawet miastowy ale miastowi muszą sami na siebie zarobić nikt im nie da za siedzenie w domu pieniędzy 

2 godziny temu, kizak napisał(a):

Gdybym robił na etacie ,i np. budował coś ,to bym wolał odwalić 10 godzin przez 4 dni . Ale to wszystkie udogodnienia dla budżetowki . Normalny robol chcąc zarobić na budowie dyma od 6 do 16  razem z sobotami . Niech jeszcze wymyślą urzędniczych etatów ,co siedzą całymi dniami i ,,formularze '' wypełniają ,i się nie wyrabiają ,bo wypełniają nikomu nie potrzebne papiery ,nikt tego nie sprawdza a musi być . Za komuny na ,,papiery'' na gospodarstwie wystarczyła szafeczka 60 x40 cm ,i tam leżały nawet kilkuletnie papiery ,a teraz ,aż rzuciłem okiem ,jest z 50 segregatorów tych najpotrzebniejszych ,i drugie tyle takich co nie wolno wyrzucić .           Piekło zamarznie ,Bezduszną poparłem ,Ot człek starzeje to i dziecinieje . Mój wiek plus dziecka wiek ,podzielić na dwa   ,juuuuhuuuu🤩o.O:|😔           ,;)

Chciałam bym to zobaczyć jak budowlaniec pracuje od 6 do 16 jest to tylko chyba w twoich snach. Oni robią po 12 godzin albo i więcej aby zarobić. Nieraz bez umowy. To jest rzeczywistość w nie jakieś tam bajki 

ta rolnik żyje z doplat. wiesz ile teraz jest doplat z 1ha ? nie wiem czy by na such chleb i herbatę starczyło. co do budowlańców to to piszesz to było z 30 lat temu dziś ekipa przyjeżdża na 8 i o 15 nie ma nikogo między czasie 2 przerwy na kawę i jedna dłuższą obiadowa kiedyś to budowlańcy to na długim dniu o 6 byli na murze i do 20 ale teraz siw zmieniło dużo i stąd te ceny w budowlance

• Like 4
Opublikowano (edytowane)

A co ty do budowlańców masz problem,ciężka praca reczna te pustaki kazdy trzeba podnieść,kręgosłup wysiada,trzeba się szanować bo długo się nie pociągnie.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał(a):

🤝 🙋‍♂️

☁️ 

😣 ⚒️ 🔨 ⛏️ T D i jego wyborców 

#tusk musi odejść dla dobra P0lski 

Tera już cena nie aktualna

46 mtg P0 remoncie silnika

To 150 000 minimum

To jest jak nowy sprzęt 

Tych motogodzin to nie było kiedyś więcej ?

2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Widział Pan gdzieś grzyby? 

W słoiku 🤔 :ph34r: ?

1 godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Trzeba na oczy przejrzeć że jeśli są dopłaty to mniej się pracuje aby dożyć do emerytury a nie chorować jak wół aby mieć na chleb tylko z własnej roboty. 

Dopłaty to jest to co każdy by chciał nawet miastowy ale miastowi muszą sami na siebie zarobić nikt im nie da za siedzenie w domu pieniędzy 

Chciałam bym to zobaczyć jak budowlaniec pracuje od 6 do 16 jest to tylko chyba w twoich snach. Oni robią po 12 godzin albo i więcej aby zarobić. Nieraz bez umowy. To jest rzeczywistość w nie jakieś tam bajki 

Czym poprzesz swoje tezy ?

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Michał18 napisał(a):

Póki cena mleka jest nie najgorsza wątpię że coś stanieje wręcz przeciwnie 😣

Spadnie spokojnie ... Masło, mleko w proszku w dół to mleko zaraz też poleci w dół, jak wieprzaki ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
Strongman napisał:

1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Przejdzie im. Będziemy odkupować...za normalne pieniądze 🤷

Nie bo ziemi jest ograniczona ilość na świecie, to tak jak z tym bitkoinem kiedyś ile kosztował a ile teraz 

bitcoiny to wirtualna piramida finansowa

Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

a jakie to normalne pieniądze?

Na pewno nie takie, żeby całe pokolenie musiało tyrać, aby się ten kupiony hektar spłacił 🤷

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Spadnie spokojnie ...

Już spada. W listopadzie podobno kolejna obniżka