Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz dobry ciągnik to 650 netto

I to lekko ponad 100 koni

Ale jeszcze z parę sobót I może w takim sobie posiedzę 

20251018_081505.jpg

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Sam se.... rób se..

Dołożył byś cegiełkę 

Choć na flaszeczkę 

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Siema kredyciarze, socjaliści, programowcy

Pracujcie tam na moją emeryturę 

Żebym miał dużo 

Już od rana ,,weekend "  trwa? 

Ale Pigwa w tym roku🙆💪 

IMG20251018081704.jpg

• Like 3
Opublikowano
22 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

20251018_081505.jpg

Dołożył byś cegiełkę 

Choć na flaszeczkę 

Jak będzie tak dalej to w niedługo czasie nie będą potrzebne nowe ciągniki 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał(a):

Jeszcze nie pada.

Swoje młócą..talerzowka 

Oczywiście że to nieprawda..

Kilku starszych się takich znajdzie.reszta drobny biznes.to nie jest tanie hobby.

30?? Co oni robią??

Rzeczywiście Polska nierobów 

Śmieci bierze mpo albo mobilis.

A pamiętasz kiedy to było?? Bo ja nie..

U nas nikt tego nie oral.same łąki były.na drugiej stronie wsi była glina normalna.

Gdzie mu do twoich kolegów z tworek.

Wszystko cepku robią ...😛

Edytowane przez slawek74
Opublikowano
15 minut temu, Ajeto napisał(a):
9 godzin temu, Kallina86 napisał(a):

gallery_1760622014_2104.jpg

A Anglik w tym czasie kredyt załatwiał?

Sugerujesz, że np hodowca owiec czy tam kóz powinien...dymać te owce 🤔

Opublikowano
29 minut temu, Karol6130 napisał(a):

20251018_081505.jpg

Dołożył byś cegiełkę 

Choć na flaszeczkę 

Ale z drugiej strony pomyśl. 40 lat prawie - ile ci jeszcze zostało? 

Opublikowano

Zimny wiatr się zrobił.

Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ćwoku to nie były poorane łąki... Albo zaorane setki lat temu... Tak wyglądały normalne pola. 

I od niego ucieknie, z pewnością będzie skakać z radości, że dostanie taki pierdolnik.

Ile lat chlejesz że alkohol tak mózg zniszczył??

Gdzie ja piszę o waszych polach?

U nas nawet na mokrzejszych łąkach były zagony.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jacus napisał(a):

Ile lat chlejesz że alkohol tak mózg zniszczył??

Gdzie ja piszę o waszych polach?

U nas nawet na mokrzejszych łąkach były zagony.

Ty lepiej napisz co bierzesz, że tak głupiejesz na stare lata... Dziwnym trafem jesteś tu powszechnie uważany, słusznie zresztą, za idiotę, nie potrafisz dostrzec tego, że odstajesz? 

No i po co wyskakujesz z waszymi łąkami? 

Edytowane przez Chłoporobotnik
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, marulekk napisał(a):

Dopłaty zaczęli płacić to nie chcę wam się pracować teraz 

Przecież większość rolników to żyje z dopłat w tym temacie nic się nie zmieniło. 

Trzeba na oczy przejrzeć że jeśli są dopłaty to mniej się pracuje aby dożyć do emerytury a nie chorować jak wół aby mieć na chleb tylko z własnej roboty. 

Dopłaty to jest to co każdy by chciał nawet miastowy ale miastowi muszą sami na siebie zarobić nikt im nie da za siedzenie w domu pieniędzy 

2 godziny temu, kizak napisał(a):

Gdybym robił na etacie ,i np. budował coś ,to bym wolał odwalić 10 godzin przez 4 dni . Ale to wszystkie udogodnienia dla budżetowki . Normalny robol chcąc zarobić na budowie dyma od 6 do 16  razem z sobotami . Niech jeszcze wymyślą urzędniczych etatów ,co siedzą całymi dniami i ,,formularze '' wypełniają ,i się nie wyrabiają ,bo wypełniają nikomu nie potrzebne papiery ,nikt tego nie sprawdza a musi być . Za komuny na ,,papiery'' na gospodarstwie wystarczyła szafeczka 60 x40 cm ,i tam leżały nawet kilkuletnie papiery ,a teraz ,aż rzuciłem okiem ,jest z 50 segregatorów tych najpotrzebniejszych ,i drugie tyle takich co nie wolno wyrzucić .           Piekło zamarznie ,Bezduszną poparłem ,Ot człek starzeje to i dziecinieje . Mój wiek plus dziecka wiek ,podzielić na dwa   ,juuuuhuuuu🤩o.O:|😔           ,;)

Chciałam bym to zobaczyć jak budowlaniec pracuje od 6 do 16 jest to tylko chyba w twoich snach. Oni robią po 12 godzin albo i więcej aby zarobić. Nieraz bez umowy. To jest rzeczywistość w nie jakieś tam bajki 

• Haha 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v