Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Chyba nie upadł 

Tam już połowy wiat niema 😁🤦 sąsiad tam dogorywa🤭 rozbierają wszystko zero produkcji

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Wróciłem z pogrzebu...

Chłopak 28 lat....troje dzieci...

Zachorował i zmarł...

Ciekawostka....przemowę miał ten z rolnik szuka żony...

Ten 🤔 któren 🤭😁 Karol 

Opublikowano
37 minut temu, wojtal24 napisał(a):

nie kombinowała tylko tak się złożyło, rodzice raz przepisują. Przepisywali jej skorzystała i chwała jej za to i jak ma chęć i możliwości niech korzysta dalej. Patologią i kombinatorstwem to jest sztuczne dzielenie gospodarstwa pod dotacje. Jeżeli Ty byś przepisał dziecku gospodarstwo i mogło by skorzystać z dofinansowania na MR to gdzie tu jest kombinatrostwo ?

A przepisywanie sztuczne bydła na kogoś z rodziny to nie kombinowanie?

Godzinę temu, Kowalsky30 napisał(a):

Każdy szuka jakiegoś myku, czy luki. Nie ma w tym nic złego. Tylko po co się wypierać😂

Źle czy dobre, zalatuje wyłudzaniem 🤷

• Haha 1
Opublikowano
26 minut temu, slawek74 napisał(a):

Tak Ci się tylko wydaje ...🤭😁

Co Ty...ja niespotykanie spokojny człowiek jestem. Śmiać mi się chce z tego, jakie niektórzy fikołki robili żeby tylko coś uszczknąć

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
23 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

W tym roku kupiona 

Polski kabat

20250916_135254.jpg

W tamtym tygodniu akumulatory 

Oj we wsi to chyba nawet u tych co gospodarki nie mają 

Coś musi być w powietrzu że nawet i Ryśka ursus

Wulkanizator akurat mi dziś gadał że Kabat całkiem zszedł na psy.

...nie poleca...

Jeszcze dwa razy w koło....i pięć morgi poleci...

17580253820988575830982708952895.jpg

• Like 3
Opublikowano
14 minut temu, Qwazi napisał(a):

Dlatego zawsze trzeba uważać co się mówi i gdzie się mówi. Aby nie było później że coś wyszło. Nigdy nie wiadomo co kto podsłucha i gdzie doniesie. Nie mówię aby tu ktoś chciał ale w życiu bywa różnie. 

Opublikowano
2 godziny temu, Qwazi napisał(a):

I kombinowalaś jak mogłaś 🤷

Ja tam kombinowania nie widzę 🤷‍♂️🙋‍♂️ pokaż gdzie ono 🤔

2 godziny temu, Qwazi napisał(a):

I kombinowalaś jak mogłaś 🤷

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

zawsze może ziemię sprzedać oddać w dzierżawę i iść do miasta i pewnie kiedyś tak zrobi

Zawsze jest wyjście z sytuacji. 

Tylko  ile taka ziemia będzie warta? Czy warta będzie tyle aby kupić sobie mieszkanie i w razie czego go wyremontować? 

Jeśli kupiliśmy sobie wcześniej mieszkanie to czy będzie nas stać na utrzymanie mieszkania i utrzymanie się z samej emerytury. Miasto to nie wieś i na odwrót. 

Jest dużo plusów i także minusów mieszkania w mieście. To nie jest to samo od czasu do czasu przyjechać do miasta co na stałe w nim zamieszkać. 

Tym bardziej nie wiadomo czy dzieci nie będą chciały zostać na wsi to wtedy z braku laku jeśli wcześniej się nie kupiło mieszkania nici z takich planów i których mówisz. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Tylko  ile taka ziemia będzie warta? Czy warta będzie tyle aby kupić sobie mieszkanie i w razie czego go wyremontować? 

Jeśli kupiliśmy sobie wcześniej mieszkanie to czy będzie nas stać na utrzymanie mieszkania i utrzymanie się z samej emerytury. Miasto to nie wieś i na odwrót. 

Jest dużo plusów i także minusów mieszkania w mieście. To nie jest to samo od czasu do czasu przyjechać do miasta co na stałe w nim zamieszkać. 

Tym bardziej nie wiadomo czy dzieci nie będą chciały zostać na wsi to wtedy z braku laku jeśli wcześniej się nie kupiło mieszkania nici z takich planów i których mówisz. 

🤔🤔🤔🤔 ogarnij się 🤦

Opublikowano
49 minut temu, Karol6130 napisał(a):

W tym roku kupiona 

Polski kabat

20250916_135254.jpg

W tamtym tygodniu akumulatory 

Oj we wsi to chyba nawet u tych co gospodarki nie mają 

Coś musi być w powietrzu że nawet i Ryśka ursus

Gdzie Tu te dętki trzymasz, w stawie?

Opublikowano (edytowane)

9 minut temu, slawek74 napisał(a):

🤔🤔🤔🤔 ogarnij się 🤦

Przecież to jest kilka rozwiązań które mogą zaistnieć lub i też nie. 

Poza tym nie każdy kto dorastał na wsi nadaje się aby żyć w mieście. 

Opłaty na wsiach to nie to samo co opłaty w mieście. 

Tym bardziej dolicz do tego utrzymanie się w mieście

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
7 minut temu, slawek74 napisał(a):

Faktycznie nie widzisz...już był podany jeden przykład...

Coś chyba musisz do...okulisty🤔🤭

Opublikowano
Bezduszna napisał:

Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

zawsze może ziemię sprzedać oddać w dzierżawę i iść do miasta i pewnie kiedyś tak zrobi

jak Ty znasz życie 💪💪💪 tylko pozazdrościć

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Faktycznie nie widzisz...już był podany jeden przykład...

Coś chyba musisz do...okulisty🤔🤭

Nie mogę dodać reakcji 🤭😁🤔oświetlenie panie 🙋‍♂️😁

Opublikowano
Qwazi napisał:

37 minut temu, wojtal24 napisał(a):

nie kombinowała tylko tak się złożyło, rodzice raz przepisują. Przepisywali jej skorzystała i chwała jej za to i jak ma chęć i możliwości niech korzysta dalej. Patologią i kombinatorstwem to jest sztuczne dzielenie gospodarstwa pod dotacje. Jeżeli Ty byś przepisał dziecku gospodarstwo i mogło by skorzystać z dofinansowania na MR to gdzie tu jest kombinatrostwo ?

Godzinę temu, Kowalsky30 napisał(a):

Każdy szuka jakiegoś myku, czy luki. Nie ma w tym nic złego. Tylko po co się wypierać😂

Mario nie wiadomo jak bylo w przypadku @malejczarnej czy miała przepisane to razem czy najpierw ziemię a później bydło i zrobiła wzrost. Ty się znaz bardziej na prawie niż ja. Ale wg mnie zrobiła wszystko zgodnie z prawem czyli co jest dozwolone jest nie zabronione. Szacun dla niej że przejęła ojcowizne i nie sprzedała i nie rozpierdolila tego na prawo i lewo tylko znalazła jakiś na to plan poszła w ekologię choruje bydło i to jakoś się kręci i uważam że takim ludzia warto pomagać i należy się każda pomóc dofinansowanie itp dodatkowo pracują oboje na etacie. a jak u mnie na wsi było gospodarstwo wzięli dofinansowanie na płytę obornika I szambo po roku przeszli na strukturalna sprzedali wszystko a teraz w tej oborze jest magazyn i jakas firma i nie ma śladu po płycie. to tu są wywalone pieniądze bezsensownie

Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

Mario nie wiadomo jak bylo w przypadku @malejczarnej czy miała przepisane to razem czy najpierw ziemię a później bydło i zrobiła wzrost. Ty się znaz bardziej na prawie niż ja. Ale wg mnie zrobiła wszystko zgodnie z prawem czyli co jest dozwolone jest nie zabronione. Szacun dla niej że przejęła ojcowizne i nie sprzedała i nie rozpierdolila tego na prawo i lewo tylko znalazła jakiś na to plan poszła w ekologię choruje bydło i to jakoś się kręci i uważam że takim ludzia warto pomagać i należy się każda pomóc dofinansowanie itp dodatkowo pracują oboje na etacie. a jak u mnie na wsi było gospodarstwo wzięli dofinansowanie na płytę obornika I szambo po roku przeszli na strukturalna sprzedali wszystko a teraz w tej oborze jest magazyn i jakas firma i nie ma śladu po płycie. to tu są wywalone pieniądze bezsensownie

W punkt 👍 wystarczyło na początku zapis o długości prowadzenia gospodarstwa po dofinansowania i nie 5 a 10 lat ... wiadomo że przypadki losowe typu przewlekła choroba lub śmierć mogą zwolnić...

Opublikowano

I nie ważne czy to jest mała czarna czy Karol czy krotki wacek Kowalski jeżeli coś robią w rolnictwie to im się to powinno należeć jeżeli chcą skorzystać i mieć jakieś zobowiązania wobec agencji czy Państwa. Szanuje też takich ludzi jak Ty że wola sobie żyć beż żadnych dofinansowan i bez żadnych zobowiązań wobec urzędów i robić co chcą robić

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Za dużo żeś mi tych śmiszków nawrzucał tam gdzie nie potrzeba🤷

A masz 😁👍

I nie ważne czy to jest mała czarna czy Karol czy krotki wacek Kowalski jeżeli coś robią w rolnictwie to im się to powinno należeć jeżeli chcą skorzystać i mieć jakieś zobowiązania wobec agencji czy Państwa. Szanuje też takich ludzi jak Ty że wola sobie żyć beż żadnych dofinansowan i bez żadnych zobowiązań wobec urzędów i robić co chcą robić

Ja bym tu coś dopisał ale nie dopisze 😁🤭

Jeszcze godzina czekania na sołtysa bo się opier... z podatkiem 🤭

Opublikowano (edytowane)

...nie poleca...

Ładnie przewrócone, ale czy to dobrze tak🤔 czy lepiej drapaczkiem 🤔

Z nadmiaru wolnego czasu przeczytałem kilka ostatnich stron i widzę że tyle opinii ile charakterów. Ten co coś tam z unii wyciągnął to chwała mu za to i nic tylko niech się cieszy. Temu co się nie udało , może za duże wymagania miał🤔.  A najlepsze to że dzierżawca chciał by decydować co może właściciel a co nie a sam się godzi na dzierżawę na gębę.  Nie opłaca  się to niech w dzierżawę nie bierze. 

Edytowane przez 6465
Opublikowano

...nie poleca...

Zszedł 

Tylko w lokalnych nic nie mają innego 

Wsadziłem drugą taką samą 

Niby 45 zł ale się trochę szanujmy

Ich szczęście że nie mam paragonu 

49 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Gdzie Tu te dętki trzymasz, w stawie?

W gnojowniku 

Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tak se policzyłem....to i tak ....się nie opłaca....🤭😉

Weź dwa razy kółko na dół to jeszcze lepiej będzie się tobie opłacać 😃

Ja się szykuje do snu. I też się nie opłaca kogoś dorabiać 😆

17580298850653701410033737179420.jpg

Opublikowano
slawek74 napisał:

5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Za dużo żeś mi tych śmiszków nawrzucał tam gdzie nie potrzeba🤷

A masz 😁👍

Ja bym tu coś dopisał ale nie dopisze 😁🤭

Jeszcze godzina czekania na sołtysa bo się opier... z podatkiem 🤭

czasowy jesteś jak czekasz godzinę na sołtysa. ja jako jeden z pierwszych zacząłem ileś lat temu płacić przelewem przez internet z domu jak większość rachunków to się poprzednia pani sołtys nawet fochowala a teraz to chyba już większość u nas tak robi

Opublikowano
16 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

...Ten poznaniak z 2018r pewnie też od takiego rozwijającego...

Trudno go nazwać rozwijającym, jak po zakupie siewnika nie zasiał nawet jednego ha.

Też mnie takie coś mierziło, ale od pewnego czasu wisi mi to i powiewa, 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v