Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
29 minut temu, PAN88 napisał(a):

Pracowite to prawda pamiętam że kiedyś jakoś na wiosnę zajechałem  gdzieś koło Stanina i we 2 podały na zestaw 18t ziemniaków.

Siema przed 5 było 6 stopni. Chyba zima idzie 

Aż mi slabo się zrobilo

17 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko on na takie bez hektarów i porządnego ciągnika to nawet nie patrzy ;)

Popatrzy popatrzy aby była jakakolwiek

Opublikowano
36 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Pracują 

Trzy doją krowy 

Dwie siedzą w mieście w korporacjach

Jedna została fetyszystką, nosi kajdanki i pałeczke

Susza

20250827_072722.jpg

Nawet motylki wymiękły

20250827_073214.jpg

Siostra czemu nie doi krów?

Opublikowano
6 minut temu, Michał18 napisał(a):

Wszystko kupią krowiarze zimą . I to po jakiejś 150 za belę słomy

Niektórzy sieją tylko trawę i 🌽 a dla bydła to słomy idzie sporo

Ja tam mam zwykłą dojarkę i nie planuje zmian

Nie kupią ,mają zapasy

Opublikowano
2 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Kręgosłup podziekuje

na siłowni więcej przerzucają i jeszcze za to płacą. z głową podnosić to jeszcze się masę mięśniową zbuduje tylko białka odpowiednią ilość 

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Baks00 napisał(a):

Na początku ludzie sprzedawali a teraz proszą by zabrać....

U nas kupecek do uja na handel-coś czuję że nie jednemu się ta słoma odbije  

Z zeszłego roku zostało mi 5 tego roku zostało mi jeszcze 7 ha do sprawowania 4ha pszenżyta najwyżej żyta nie zasieje..

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Ja teraz montuje, ale poebalo mi się z resztą urządzeń i myślałem że bezprzewodowa to lepsza i taka zakładam 🤷

Po 3 dniach przeklniesz ,na co mi to było ,po 3 tygodniach ,na uj ja tak długo czekał;)

Opublikowano

Też tak uważam. Po co płacić za siłownię . Jak można u siebie robić  a przy okazji mieć z tego pieniądz. Przewodówką to i płynu pewnie sporo więcej idzie . A ja tylko 2 konwie umyje 

• Like 1
Opublikowano

Nie zrozumiałeś mnie chyba 🤭 

pierwsze moje krowy, hfki mam w oborze będę je doił i poil cielęta,reszta ma z cielakami chodzić

Ostatnie krowy były jak zmarł mój dziadek grubo ponad 30 lat 

Alfalavala bezprzewodowa kompletna  dostałem w posagu 🤭

2 minuty temu, Michał18 napisał(a):

Też tak uważam. Po co płacić za siłownię . Jak można u siebie robić  a przy okazji mieć z tego pieniądz. Przewodówką to i płynu pewnie sporo więcej idzie . A ja tylko 2 konwie umyje 

Młody jesteś to i tak myślisz. 

Opublikowano (edytowane)

Dwie szklanki na dzień 

10 minut temu, Michał18 napisał(a):

Edytowane przez Karol6130
  • Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Z zeszłego roku zostało mi 5 tego roku zostało mi jeszcze 7 ha do sprawowania 4ha pszenżyta najwyżej żyta nie zasieje..

Ja oddałem w tym roku słomę 

Na przyszły rok aby pszenica i jęczmień 

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

A gdzie w mieście znaleźć bezdzietną pannę, najlepiej dziewice, z hektarami i porządnym ciągnikiem ?? xD

Kalina spełniała wszystkie te warunki😗

Opublikowano
15 minut temu, Baks00 napisał(a):

Ja oddałem w tym roku słomę 

Na przyszły rok aby pszenica i jęczmień 

Koniec hodowli 🤔

@szymon09875dokładnie zmądrzeje jak kręgosłup zacznie boleć ale wtedy za późno będzie 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kizak napisał(a):

Tylko alfa lawel miałem ,teraz przewodowa westfalia . Podłącz jakiś zbiornik z bojlera ,czy stary ze sprężarki ,wystarczy ze 20 litów . I to jednym przewodem . Jak pompa wytrzyma ,i szczelna linia to powinno zadziałać . Ale najpierw może pousuwać mikro nieszczelności .  Wcześniej u mnie te plastikowe ,,gniazdka'' podciśnienia przepuszczały ,i krowy strasznie to łamały ,więc zamieniłem na metalowe ,te na zasadzie kranu o głowicy kulowej . A dwie dojarki na chodzie na raz to dwa zawaliska .

Kurki stanowiskowe mam te metalowe. Linia szczelna. Spadek ciśnienia przy włączeniu aparatu w normie. Dzieki za podpowiedź w temacie drugiego zbiornika. To też może być ciekawe wyjście. Pompa sobie poradzi, tylko brakuje zapasu próżni, żeby regulator mógł utrzymać stabilne ciśnienie. Dzisiaj próbowałem na trzy i to szło. Punktem newralgicznym jest podłączenie trzeciego aparatu, kiedy już pracują dwa. Wtedy jest trochę zbyt duży spadek podciśnienie dnia. Po podłączeniu podciśnienie wstaje, ale ten moment by trzeba wyeliminować. Dzięki Kaziu 🙋

Dzień dobry wszystkim. Ciepło, ale pochmurno...

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
Karol6130 napisał:

Doje na 5 bez problemu Pierwszy z książki we wsi soi na 8 Że tobie córka tylko portfel doi to nie nasz problem Siostra od małego doiła  We wsi miał 3 siostry, jego obora nie obchodziła  Wieś obok też trzy 4 dziewczyny krowy doiły  Kolejne dwie w żniwa kostki woziły, 255 do prasy i jedna na ciągniku druga na przyczepie, l tak na zmianę  Dwie przyczepy załadowały i do domu rozładować  Pozniej robili część w bele Także u nas w Polsce b wiejskie dziewczyny są pracowite Jeszcze dobrze słonko nie wstało  

że teś żadnej z tych nie przygarnąłeś 🤔🤭

kizak napisał:

6 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

zarządzają majątkami

A ja doczytał ,,zarządzają majtkami'':|

pewnie też 😁😁😁👍 chyba że nie noszą 🤔🤭

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

pafnucy ma dojarkę na zbyciu...🙋‍♂️ zakładaj przewodową 🙋‍♂️

Tyż mam. Dwie pracują, trzecia ooo👇

17562785759152243762028161207297.jpg

2 godziny temu, kizak napisał(a):

Przewodową poniżej 20 tys nikt nie zrobi ,a samemu założyć to już trzeba mieć wiedzę i od uja czasu . A kupić to u nas kompletne z linią i całym osprzętem bez baniaka to i za 5 tys kupisz . Tylko podepnij żeby to miało ręce i nogi .

Jak mam robić przewodowa, to wolę zrobić halę 🤷

Opublikowano
2 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Doje na 5 bez problemu

Pierwszy z książki we wsi soi na 8

Że tobie córka tylko portfel doi to nie nasz problem

Siostra od małego doiła 

We wsi miał 3 siostry, jego obora nie obchodziła 

Wieś obok też trzy 4 dziewczyny krowy doiły 

Kolejne dwie w żniwa kostki woziły, 255 do prasy i jedna na ciągniku druga na przyczepie, l tak na zmianę 

Dwie przyczepy załadowały i do domu rozładować 

Pozniej robili część w bele

Także u nas w Polsce b wiejskie dziewczyny są pracowite

Jeszcze dobrze słonko nie wstało 

20250827_071956.jpg

Z moją córka pracuje dziewczyna, która wraz z dwiema siostrami ogarnia 160 dojnych. Dziewczyna z sąsiedniej wsi ścigała się z moim synem w ładowaniu bel na przyczepy i wygrała o czas podpięcia przyczepy 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
  • Dodaj nową pozycję...
v