Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, pedro2 napisał(a):

Każdy będzie siał jak będziesz zapieprzał w tęgim zbożu 8km/h.

Podejrzewam, że w słomie drugie tyle wywiózł. 

Od miedzy ostrożnie, powoli i malutko wyrzucił, a dalej już weca.

Tak samo belowanie za d*pą kombajnu, dzisiaj kolegi małżonka przyszła na ploteczki do mojej i mówi, że rozbierają stertę, rozstawia na łące bo kiszonka pod folią się zrobiła i ukrop🤪 

Chłop 45lat i jeszcze się nie nauczył. Ja wolę niech zmoknie na polu niż potem plastry rwać i dym z pleśni 

teraz w te upały koszona w poludnie, wieczorem na luzie można presować co ty gadasz 

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Panie, 1100 to dla Bizona maksimum xD I to musi być w dobrym stanie pas, koła pasowe i wszystko idealnie ustawione w mechanizmie sterowania obrotami ;) Mój robi 1050obr/min wg wskazania zegara, ale wtedy to już sieczka masakryczna szła ...

Nie można mieć wszystkiego. Albo sieczka, albo straty🤷

Opublikowano
19 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Sloma a słoma, nie raz odrazu robiłem

Jak kupowałem to dołki zielone zostawały 

A gdzie czysto to dzida 

W tym roku nawet w ozimych było trochę zielonej słomy, a owies to całkiem od spodu połowa zielona.

Się wychodzi i jak bela jest dziwnie ciężka to się nie robi. 

Ja kilkanaście lat temu miałem nauczkę, ojciec kosił żyto z zielem po ludziach za słomę, a ja zadowolony bo pięknie idzie za kombajnem kręciłem.

Z każdym dniem w stodole zapach kiszonych ziół się nasilał 😆aż w końcu zaczęły się przechylać jakoś zniekształcać, no i była jazda.

Całą zimę chwytak i rzucanie z wysokości na klepisko bo jeden kawał 

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Nie można mieć wszystkiego. Albo sieczka, albo straty🤷

Dlatego ustawione jest na optimum ;) Trochę sieczki, trochę strat i tak musi być :) Taki rok, każdy jest inny ...

Opublikowano
7 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Bizon jak wg zegara ma tysiąc to już jest maskara . 

Żyto na 950/1000 szło, jak wpadła klucha wpadla to schodziło do 750-800 

Generalnie teraz się kosi lżej niż przed tymi deszczami. Słoma krucha...

5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dlatego ustawione jest na optimum ;) Trochę sieczki, trochę strat i tak musi być :) Taki rok, każdy jest inny ...

Jak se królewicz życzy🤷

Opublikowano
8 minut temu, marulekk napisał(a):

Proszę państwa ostatni pół hektara pszenżyta i koniec prasowania słomy w tym sezonie

17547707422901174194992373688578.jpg

A no i wszystkie zboża rzepaki pokoszone więc dożynki

1901 czy 1601? 

7 minut temu, Qwazi napisał(a):

Generalnie teraz się kosi lżej niż przed tymi deszczami.

No ja jestem w szoku bo żyto+-8t ledwo szło jechać tydzień temu, na pół sprzęgle cały czas.teraz to i przyspieszaczem trochę dawałem na + 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, szymon09875 napisał(a):

No ja jestem w szoku bo żyto+-8t ledwo szło jechać tydzień temu, na pół sprzęgle cały czas.teraz to i przyspieszaczem trochę dawałem na + 

Przecież to normalne. Tydzień temu takie żyto to się jeszcze nie bardzo nadawało do omłotu. Patrząc na ziarno, być może tak, ale słoma to była męka dla kombajnu. Mi z dzisiejszych dwóch działek wyszło +-5,5 tony ostrożnie szacując, bo nie ważyłem 

5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Bo już czas dobry minął ..

Teraz trochę strat...

Czas minął na jęczmień i owies. Reszta teraz się najlepiej młóci

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
9 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Bo już czas dobry minął ..

Teraz trochę strat...

Przed deszczami było niedojrzałe, potem przyszły deszcze, teraz dopiero się nadaje aby wjechać. Ziarno idealne, suche, nie porośnięte ...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Pewno tak...

...jednak nie tak łatwo taki plon..

Czy ja wiem, czy w tym roku to takie trudne w przypadku hybrydy🤔...sypią zboża

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

..z tym mówieniem to....wiesz jak jest...

Po tym jak to wyglądało, i ile nasypał na przyczepy bo akurat ode mnie z domu widać, to w te 7+ z ha spokojnie wierzę, moje pszenżyto 8t/ha to dlaczego u niego 8,5t/ha hybrydy ma nie być ...

A i człowiek raczej nie z gatunku pajaców ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
8 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

O kurna...jakie to? Znaczy odmiana...i co dostało.?

Piękny plon..

Hybryda kws Igor

Dostało nie wiele 

500kg slatery w dwóch dawkach 

Pod korzeń nic poza skromnymi 80t/ha obornika 

Plon za***isty patrząc na to że klasa 5-6 

Ogólnie, przez to że zacząłem dbać o najgorsze kawałki to w ostatnich 3 latach z najgorszych ziem zbieram najwięcej i najczęściej, bo dwa zbiory w roku to ostatanaio standard 

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Wiem że sypią...

Ale z tą hybryda to jakoś różnie...

By to łatwe, to by każdy..

Jak PH dobre, to nawożenie działało jak należy i cała filozofia 🤷...

Najgorzej, jak kwasowość leży

Teraz, szymon09875 napisał(a):

500kg slatery w dwóch dawkach 

Pod korzeń nic poza skromnymi 80t/ha obornika 

Baaardzo skromnie...powiedziałbym nawet, żeś żydzil🤷🤭

1 minutę temu, szymon09875 napisał(a):

Hybryda kws Igor

Fajna odmiana. Aczkolwiek Tur mi akurat wychodził lepiej

5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Jaka to znowu hybryda?. Jeśli można oczywiście zapytac 

Odmiana mieszańcowa żyta. Naukowcy się pobawili w genetykę tej rośliny. Odmiany populacyjne są naturalne. Hybryda została stworzona głównie po to, aby zwiększyć plenność. Nie potrzebuje zapylania, jak odmiany populacyjne

Opublikowano
3 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

Hybryda to pół mąż pół podrywacz 😂

Dobrze że nie połączenie zazdrośnika z melepetą od Baranów..🤭

13 minut temu, Qwazi napisał(a):

Odmiana mieszańcowa żyta. Naukowcy się pobawili w genetykę tej rośliny. Odmiany populacyjne są naturalne. Hybryda została stworzona głównie po to, aby zwiększyć plenność. Nie potrzebuje zapylania, jak odmiany populacyjne

Oki...

Czemu tak jeszcze to mało popularne...w uprawie...🤔

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
  • Dodaj nową pozycję...
v