Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Oj tam, dla mnie jeżeli pszenica się już nadaje do koszenia to znaczy że była ujowa i tyle ;)

Truskawy to już dawno skończone, RIRS-a już mi zrobili, w połowie sierpnia na demontaż cewnika JJ aby się muszę wstawić.

A bobki zebrałeś? Jak to się zbiera do kiedy?

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Bobki też już zebrane ;) U mnie bób to od początku lipca do około 15-20 lipca.

E to zarobiony, co się szczegółami teraz przejmować pszenicą pszenżytem jak to grosze płaci, rozmawiałem dzisiaj z kolegą mieszka tam pod Lipskiem ma sporo porzeczek i wiśni. Mówi że galancie zarobił, namawiał mnie do posadzenia porzeczek. Powiedział że mi pomoże posadzić, kombajn ma kupił nowy.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Wpaw napisał(a):

E to zarobiony, co się szczegółami teraz przejmować pszenicą pszenżytem jak to grosze płaci.

Zboża to u mnie można powiedzieć że jak hobby ;) Coś tam się z tego zarabia, ale to nie jest jakieś źródło utrzymania. Pszenżyto czy jęczmień jary ładnie wyglądają, powinno nieźle sypać.

Truskawa, porzeczka czy wiśnia jak komuś w tym roku nie zmarzło albo nie stłukł grad to ładnie daje zarobić.

Porzeczka to już chyba za długo jest dobrze, sam myślałem coś posadzić, ale czekam aż cena jebnie w dół i będzie za grosze, to wtedy może coś zasadzę ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Zboża to u mnie można powiedzieć że jak hobby ;) Coś tam się z tego zarabia, ale to nie jest jakieś źródło utrzymania. Pszenżyto czy jęczmień jary ładnie wyglądają, powinno nieźle sypać.

Truskawa, porzeczka czy wiśnia jak komuś w tym roku nie zmarzło albo nie stłukł grad to ładnie daje zarobić.

Porzeczka to już chyba za długo jest dobrze, sam myślałem coś posadzić, ale czekam aż cena jebnie w dół i będzie za grosze, to wtedy może coś zasadzę ;) 

To po ile sadzonki nie wiesz? 

Opublikowano
1 minutę temu, Wpaw napisał(a):

To po ile sadzonki nie wiesz? 

Nie wiem, na razie się tym nie interesuję, raczej w porzeczce zanosi się na lata chude a nie tłuste ;) Przetwórnie zachęciły cenami do nasadzeń, to teraz zarobią na tych co nasadzili ;) 

Opublikowano

Cholera wie jak to będzie, ciężko jest przewidzieć... Widzisz jak to jest z tymi cenami Yahoo pisał że jęczmień jest droższy na Ukrainie jak w Polsce... A ściągają do Polski ukraiński jak to jest?

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie wiem, na razie się tym nie interesuję, raczej w porzeczce zanosi się na lata chude a nie tłuste ;) Przetwórnie zachęciły cenami do nasadzeń, to teraz zarobią na tych co nasadzili ;) 

Opublikowano

🙋 jeszcze nie pada....

U nas sadzonki porzeczki w zeszłym roku sprzedawali po1-1,5zl nasadzeń sporo...

2 minuty temu, Baks00 napisał(a):

I pada🤬Słonko ku..gdzie jesteś 🧐

Mus podgarnac trochę zboża,i pasuje zamontować widły do słomy co chlopacki polecili 💪

To zaraz będzie u mnie .. mogło by przełożyć na jutro padnie....

Opublikowano
7 godzin temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Wychodzi Ci ta pszenica jako tako? U Ciebie monokultura wieczna a ona i tak podatna na choroby 

Przesiewa się P0 plonem 

W tamtym roku łubinem

Tera gryką bo łubinu nie ma kupić

Opublikowano
7 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

🙋 jeszcze nie pada....

U nas sadzonki porzeczki w zeszłym roku sprzedawali po1-1,5zl nasadzeń sporo...

To zaraz będzie u mnie .. mogło by przełożyć na jutro padnie....

Może Cię minie,albo aby rykoszetem oberwiesz .Malinku atakujesz?

Ja to czuję że dziś to se pospie.

Opublikowano
5 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

🤝 🙋‍♂️

17° 🌧️

😣 ⚒️ 🔨 ⛏️ T D i GR i BA i tych co P0 głosowali na P0wstanie 🌈 koalicji 

P0zostałym Szczęść Boże 

Twoja gmina dostała mniej od mojej chodzi o frekwencję wyborczą 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

Przesiewa się P0 plonem 

W tamtym roku łubinem

Tera gryką bo łubinu nie ma kupić

Gryka trochę u Ciebie akurat bez sensu... Ani azotu z powietrza nie nawiąże, masy zielonej też z tego nie ma ... Gryka dobra tam gdzie problem z robactwem w glebie.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Baks00 napisał(a):

Może Cię minie,albo aby rykoszetem oberwiesz .Malinku atakujesz?

Ja to czuję że dziś to se pospie.

Patrzyłem na radarach nie minie... wczoraj pisałeś że u Ciebie deszcz u mnie był za godzinę... mogłeś go przytrzymać.... jak będzie deszcz to nie idę.juz zaczynam mieć alergię na czerwony kolor...😒😒

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v