Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Qwazi napisał:

Teraz, Mateusz1q napisał(a):

obszarniki 500 mlecznych u nas i też siano robią to o niczym nie świadczy 

Świadczyć może o problemach zdrowotnych w stadzie...siano jest zalecane z powodów dietetycznych i przy rekonwalescencji bydła 🤷...

Sławek też robi, tylko...się nie przyzna 🤭

😲🤦🙆‍♂️ tylko wtedy robię jsk się samo zrobi...

soltys48 napisał:

No i przesiadka 

IMG20250621152552.jpg

opłaca się 🤔

Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

IMG_20250621_163806.png

• Haha 5
Opublikowano
3 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Tu się zgodzę bo marketing to rodzaj manipulacji. Podam przykład, który już tu chyba pisałem. Jeden przedsiębiorca chciał zrobić swoim pracownikom kurs UDT, a że miał tych pracowników do przeszkolenia trzech, a od dziesięciu mogli mu kurs przeprowadzić u niego i nie musiałby tych pracowników nigdzie wysyłać, to wcisnął siedmiu rolnikom, którzy mają ładowarki teleskopowe, że potrzebują kursu UDT na nie. Chłopy łyknęli kit, każdy z nich wybecelował po 2 tysie za kurs UDT na dźwignice, zdał egzamin i ma. Tylko, czy mu jest on potrzebny🤔. Znam prawie wszystkich z nich. Oni w zaparte twierdzą, że muszą takie uprawnienie posiadać. To się ich zapytałem tak "macie w gospodarstwach wyciągi do gnoju?...ano mamy...to musita jeszcze mieć kurs UDT na wyciągi towarowe"...też łyknęli i jakbym wziął od nich po 3 tysie, zorganizował im kurs i egzamin to bym na każdym po tysiącu zarobił...a wyciąg towarowy to nie jest zgarniacz obornika, a ładowarka teleskopowa to nie jest dźwignica 🤷...

Tak to działa 🤦

Czyś Ty...ocipiał😱🤭

mi nikt, ale Ty sugerujesz Wiesiowi🤷

@malaczarna porada, jak wychowywać córkę, żeby kiedyś...zięć docenił 😉👇

https://www.facebook.com/share/v/16U5FcTxup/

Ta jasne. Dobra córka to taka co powie że nic nie umie

IMG_20250621_125247.jpg

6 godzin temu, Wiesio80 napisał(a):

Ma Pani zbieraczke?

Tak posiadam taki sprzęt 

Opublikowano (edytowane)

nowy stary gnat na 3/4 , razem z nową prowadnicą do piły , zasilaczem do ledów 100W i kołem od taczki z solidną oponą dębicy 3 dyszki na złomie 

P_20250621_165816.jpg

Edytowane przez konteno
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał(a):

Widzę że dziś wszyscy w pracy. Dobrze to jutro będzieta świętować.

Ja świętuje.....od poniedziałku popołudnia 😡😡😡

Opublikowano
Teraz, Baks00 napisał(a):

Dziś się wydało to jutro się będzie zarabiać 🤷

Co żeś kupił? Proszę się natychmiast pochwalić.

4 minuty temu, radekz200 napisał(a):

patrzę że dzisiaj każdy turlał, a o to moja fotorelacja z belowania dzisiejszego 

47 bel z 4,4 ha 

IMG_6821.jpeg

IMG_6822.jpeg

IMG_6824.jpeg

O hoho. Widać rozwój👍

Cały rząd naczep, tablic rejestracyjnych brak, lampy i plandeki pokradzione. Znaczy niczyje. A ile u polskich mleczarzy by bel woziły.

17505304566708570677665679527778.jpg

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, Wiesio80 napisał(a):

Ja świętuje.....od poniedziałku popołudnia 😡😡😡

Jeszcze nie wypuścili ze szpitala 🤔 badania już chociaż zrobili 🤔

18 minut temu, 6465 napisał(a):

Ja dziś świętuje. Przejechałem tylko 40km🤦

A gorąc jak UJ. Oszczędności się wypala żeby schłodzić 😄

Czemu tak 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v