Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Ano widzisz Tomek. Gminy mogą stanowić prawo miejscowe i dużo zależy od rad gminy. 

U nas nie ma za wielu takich co inwestują ... Z tej ulgi to fajnie może skorzystać ktoś kto ma zwierzęta, na roślinna to mało co tam jest, a u nas w gminie hodowców zwierząt za wiele nie ma.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
36 minut temu, Bananek napisał(a):

Zgadza się. Ludzie ciągle robią duże oczy na wieść, że podatku nie płacę. Że jedynie za budynki kasę trzeba dać do gminy. Ludzie nie mają pojęcia, że są jakieś ulgi. Tak samo za zakup ziemi nie wiedzieli, że jest ulga. 

A najlepsze odpowiedzi w stylu: a mi się pewnie nie należy, nie będę sobie zawracać głowy. 

Dokładnie, u mnie jest na ponad 10 lat ulga jeszcze z PV, i 2 razy zakup ziemi.

Opublikowano
Qwazi napisał:

Ano widzisz Tomek. Gminy mogą stanowić prawo miejscowe i dużo zależy od rad gminy. U mnie jest beton🤷...

ludzie chcą by gminy inwestowały a zarazem nie chcą podatków płacić 🤭

Opublikowano

U mnie w gminie to mało co wpływa z podatku gruntowego. Duże gospodarstwa ciągle coś inwestują w ziemię albo budynki inwentarskie są zwolnieni z podatku. Tylko mali płacą. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Ja tam płacę podatek na raty, no sołtys przyjdzie co kwartał, to się pogada. Wczoraj z godzinę bajerzylim...105 zł plus 650 za śmieci...

U mnie to się chodzi do sołtysa,tylko ja płacę w gminie.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

U mnie sołtys informuje kiedy będzie zbierał podatek. Kto ma życzenie to idzie i płaci u pani sołtys, kto nie to płaci jak chce. 

Teraz, Strongman napisał(a):

Nie głosowałem na niego tylko na kogo innego to co będę do niego chodził ,zresztą puł wsi nie chodzi bo wygrał jednym głosem.

😆😆 Boisz się teraz go ze cię opierdoli? A tu taki odważny się wydajesz🤔

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)

U mnie to jaja są,sołtys chciał zabrać klucze od świetlicy kołu gospodyń wiejskich,bo chce je zniszczyć ale wujt za kołem poszedł a nie za sołtysem,sołtys na złosć innym nazbierał pijakow z innych wsi porobili meldunki jak było głosowanie aby byli na liście wyborców i wygrał na hama jednym głosem.

Edytowane przez Strongman
  • Haha 3
Opublikowano
3 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czy ja wiem.

Nie musisz mieć hodowli...

Każdy znajdzie sobie wytłumaczenie.

Wita co? ...ale gwiździ zimnym wiatrem...musi się nie da coś robić na dworze......za zimno...

Zbigniew najlepszego z okazji imienin 🍾

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, Strongman napisał(a):

U mnie to jaja są,sołtys chciał zabrać klucze od świetlicy kołu gospodyń wiejskich,bo chce je zniszczyć ale wujt za kołem poszedł a nie za sołtysem,sołtys na złosć innym nazbierał pijakow z innych wsi porobili meldunki jak było głosowanie aby byli na liście wyborców i wygrał na hama jednym głosem.

A u nas to kandydata chętnego było ciężko znaleźć. Nawet kiedyś była u mnie delegacja żebym kandydował. Teraz się za to kobietki wzięły.

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, slawek74 napisał(a):

no tak wszyscy tylko nie my 🤦

Już Rysiek lepszy 🤦

Czekaj czekaj Rysiek się naczyta co wy tu piszecie że nie płacicie podatku ulgi i takie tam to zaraz po duma poduma i jutro pojedzie wniosek składać do gminy że do Tuska nie będzie oddawał podatku

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

A u nas to kandydata chętnego było ciężko znaleźć. Nawet kiedyś była u mnie delegacja żebym kandydował. Teraz się za to kobietki wzięły.

To to nie chodzi o te obowiązki że nikt ich nie chce tylko chodzi o pokazanie swojego ja , co ja mogę że nawet jak większość cię nie lubi i za tobą Nie zagłosują to i tak wygram i im pokażę

Opublikowano
Teraz, Strongman napisał(a):

To to nie chodzi o te obowiązki że nikt ich nie chce tylko chodzi o pokazanie swojego ja , co ja mogę że nawet jak większość cię nie lubi i za tobą Nie zagłosują to i tak wygram i im pokażę

Jednym słowem debil z chorą ambicją. Takich to izolować i leczyć. 

Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

No toż świętuje...i to dzień po urodzinach...🤷

O to do Ciebie cza z dwoma prezentami na raz. Pewno matka po porodzie się obudziła i jak się jej zapytali jak dziecko ma na imię spojrzała w kalendarz i mówi Zbigniew 😄

• Thanks 1
  • Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v