Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Szerokość ciągnikacrozstaw osi i masa ciągnika a ogolnie to mały do tura... 100km najlepiej do tura i żeby był masywny... mam 85km i 100km to bez porównania...

No mały, był plan większy kupić z ładowaczem, ale ten jest zrobiony na tip top, a wiadomo co się trafi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

W JCB strzelił odstojnik a tam 4 Perkinsa jak w 45, 

Spojrzałem w Internecie to niby inne są filtry paliwa. Spójrz w Internecie i porównaj z tym co masz w JCB. Tam też mogli nacudować u nas w Ursusie ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
6 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

Zależy od ilości osób 

Ale czy w domu czy świetlicy jeden wuj, w domu się więcej urobisz

Świetlica ma stoły krzesła 

Najwygodniej w lokalu od "a" do "z"

@malaczarna wszystkiego dobrego, dużo zdrowia, pociechy z córy, zadowolenia z miejskiego 

Dzięki. Zaczynam moja trzecia 18-nastke. Zapraszam na serniczek. Mąż się śmieje że nie dałabym rady tyłu świeczek zdmuchnąć już. 

IMG_20250126_145751.jpg

• Like 4
Opublikowano
3 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tego no....a @Qwazi to gdzie się podziewa....dziś?

Jestem. Trochę w nocy pojeździłem, dzisiaj parę osób mi się przewinęło...

Dzień dobry...pogoda wiosenna

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Sprawdzę to Ci napisze 🤭 dłuższy jest filtr ale średnica wydaje mi się taka sama 

Filtry paliwa to się przyznam że rzadko zmieniam xD Raczej z powodu wieku, paliwo się czyste leje i nie ma jakichkolwiek problemów, filtry czyściutkie, tylko z racji na wiek trzeba co jakiś czas wymienić ... A nigdy w jednym i drugim jednocześnie nie zmieniałem, jadę do sklepu, mówię co mi potrzebne i mi zgodnie z katalogiem podaje ... A drugi powód że nie chce mi się często bawić z filtrami paliwa to odpowietrzanie tych dziadków xD Małego MF to jeszcze nigdy nie odpaliłem bez linki po akcji odpowietrzanie xD 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, ZetorMisio napisał(a):

Małej chłodni nie chcesz?

Mam małą już 

Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

gdzoe na kupili? Jak nie ma gdzie 🤔🤭

Polak zaradny jest

15 minut temu, malaczarna napisał(a):

Dzięki. Zaczynam moja trzecia 18-nastke. Zapraszam na serniczek. Mąż się śmieje że nie dałabym rady tyłu świeczek zdmuchnąć już. 

IMG_20250126_145751.jpg

To Ty młodziutka jeszcze jesteś 

A pisałaś kiedyś że masz czym oddychać 😉

Edytowane przez Karol6130
  • Like 2
Opublikowano
15 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Filtry paliwa to się przyznam że rzadko zmieniam xD Raczej z powodu wieku, paliwo się czyste leje i nie ma jakichkolwiek problemów, filtry czyściutkie, tylko z racji na wiek trzeba co jakiś czas wymienić ... A nigdy w jednym i drugim jednocześnie nie zmieniałem, jadę do sklepu, mówię co mi potrzebne i mi zgodnie z katalogiem podaje ... A drugi powód że nie chce mi się często bawić z filtrami paliwa to odpowietrzanie tych dziadków xD Małego MF to jeszcze nigdy nie odpaliłem bez linki po akcji odpowietrzanie xD 

Ja mojego lekko ręką napompuje, popuszczam rurkę od wtrysku i po kilku obrotach się udawało za każdym razem.

Znajomy tak jak i Ty, wcale nie próbuje tylko odrazu linka i ciągnie bo jeszcze nigdy mu się nie udało z rozrusznika odpowietrzyć  🤣

Opublikowano
5 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Mam małą już 

Polak zaradny jest

To Ty młodziutka jeszcze jesteś 

A pisałaś kiedyś że masz czym oddychać 😉

E tam znowu mam zapalenie oskrzeli. We wtorek wyleciałam zgrzana z treningu bo się spieszyłam odebrać mamę ze szpitala a w czwartek sobie się obudziłam ze świszczącym oddechem. Miesiąc temu miałam zapalenie oskrzeli i teraz znowu.

18 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

💯lat!

Dziękuję 

• Sad 1
Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

gdzoe na kupili? Jak nie ma gdzie 🤔🤭

Nie pisz głupot. Jak się chce to wszystko możliwe. Przepłacisz nad płacisz jak mówił Siara siarzasty 🤣 tylko czy to się będzie później kalkulowało 🤔 pytanie retoryczne oczywiście 

Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Znajomy tak jak i Ty, wcale nie próbuje tylko odrazu linka i ciągnie bo jeszcze nigdy mu się nie udało z rozrusznika odpowietrzyć  🤣

Ja to po kolei jadę jak w instrukcji, czyli przy filtrach, przy pompie, przy wtryskach a i tak dziad z rozrusznika nie odpali ... Za to kilka metrów na lince i już chodzi xD 

• Haha 1
Opublikowano
31 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...trochę tajemniczo...:ph34r:

Za szofera robiłem...na imprezę, potem z imprezy...tak z 50 km razy cztery przejazdy

19 minut temu, malaczarna napisał(a):

Swoje? 

No tak...swoje...

18 minut temu, szymon09875 napisał(a):

popuszczam rurkę od wtrysku

Cała filozofia w układzie z pompą odśrodkową 🤷...tylko żeby ta dźwigienka od pompki była trochę wygodniejsza 

• Confused 1
Opublikowano
28 minut temu, malaczarna napisał(a):

E tam znowu mam zapalenie oskrzeli. We wtorek wyleciałam zgrzana z treningu bo się spieszyłam odebrać mamę ze szpitala a w czwartek sobie się obudziłam ze świszczącym oddechem. Miesiąc temu miałam zapalenie oskrzeli i teraz znowu.

Dziękuję 

Przez pogodę to wszystko 

Co trenujesz?

Opublikowano
15 minut temu, Qwazi napisał(a):

Za szofera robiłem...na imprezę, potem z imprezy...tak z 50 km razy cztery przejazdy

No tak...swoje...

Cała filozofia w układzie z pompą odśrodkową 🤷...tylko żeby ta dźwigienka od pompki była trochę wygodniejsza 

Jak nie ciągnie to obrócić trochę silnikiem żeby się wałek inaczej ustawił i idzie. W 255 jest w dobrym miejscu ale Perkinsy w ładowarkach czy innych sprzętach to dramat 🤦 w JCB założyłem gruszkę na wężu przed filtrem i jest ok 🤭

Opublikowano
19 minut temu, Qwazi napisał(a):

No tak...swoje...

🤷

Nie warte wspominania. Już poruszany był ten temat

6 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Przez pogodę to wszystko 

Co trenujesz?

Pilates joga taki mix... Młoda na teakwondo a ja na rozciągnie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, PAN88 napisał(a):

Nie pisz głupot. Jak się chce to wszystko możliwe. Przepłacisz nad płacisz jak mówił Siara siarzasty 🤣 tylko czy to się będzie później kalkulowało 🤔 pytanie retoryczne oczywiście 

Nie znasz sytuacji...

Edytowane przez slawek74
Opublikowano
2 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Warte warte...był poruszany i pozostał niedokończony... dobra okazja, żeby to nadrobić 

7 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Jak nie ciągnie to obrócić trochę silnikiem żeby się wałek inaczej ustawił i idzie. W 255 jest w dobrym miejscu ale Perkinsy w ładowarkach czy innych sprzętach to dramat 🤦 w JCB założyłem gruszkę na wężu przed filtrem i jest ok 🤭

Nawet jak ciągnie, to jest liche pompowanie

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Qwazi napisał(a):

Nawet jak ciągnie, to jest liche pompowanie

Żeby tylko te pompowanie było liche to pół problemu, ale nawet jak dziada odpowietrzysz wg instrukcji to często nie chce odpalić z rozrusznika ... A na lince kilka metrów i już w porządku ...

30-tka, SW400 w Bizonie nie ma problemów, a te Perkinsy ...

Opublikowano
19 minut temu, malaczarna napisał(a):

Pilates joga taki mix... Młoda na teakwondo a ja na rozciągnie.

A wystarczyło by krowy doić 

• Haha 1