Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Qwazi napisał:

4 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

ile taka przyjemność i to z rozruchem?

506 plus przesyłka. Z rozruchem

Marek coś pisał kilka dni temu że nie można nowych sprzętów rozpalać z rozruchem a ten jest inwertorowy to też nie można?

Opublikowano

kiedy przyjdzie slonce i pogoda pojdziemy.. do roboty..

Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

dalej niż na 3 dni nie ma co patrzeć nigdzie

patrzysz dzisiaj co bedzie za miesiac i zapiszujesz.nastepnie pogoda zmieni sie z 10 razy a i tak za 30 dni bedzie tak jak pokazywalo wczesniej..

wielokrotnie sprawdzone.

41 minut temu, 6465 napisał(a):

Dziś ruszyłem. Jadę do Krakowa po towar. Skrece do jacusia bo rósł gotuje to się opierdoli i espania.

O to to. 👍😆😆 Żeby kierowcy nie szukać 😆

niestety juz zjedzony.

gdzie bedziesz ??

2 godziny temu, marulekk napisał(a):

Ładne tam macie urzędy, gdybyś u nas w Polsce G zobaczył urzędy to odechciało by ci się załatwiania 

urzednicy sa wazniejsi niz marmury.

Opublikowano
2 godziny temu, marulekk napisał(a):

O właśnie żurawie przyleciały, zaczęły gęgać, znaczy wiosna, trza rozsiewacz zaczepiać

U was też problem jest z  tym gadem ?

My przez ostatnie 2 lata musieliśmy przesiać razem 40 ha kukurydzy tak nam życie umilają 

Opublikowano
25 minut temu, wojtal24 napisał(a):

Marek coś pisał kilka dni temu że nie można nowych sprzętów rozpalać z rozruchem a ten jest inwertorowy to też nie można?

Żaden rozruch nie jest dobry tam, gdzie jest elektronika w ciągniku 

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, Belaruss820 napisał(a):

FPT. Czemu Claas? Pod 4.0 cały pakiet wychodzi najkorzystniej,miała być nawigacja na 5 lat ale do poprawek przyszło żeby zmienić na 3lata. W NH nawigacja tyle samo kasy ale ciągnik duuuzo biedniejszy a niewiele taniej wychodził T5.110. Kubota modele miałem dwa wycenione to 95 koni wychodził tyle co ten Claas 115. Dodatkowo najbliżej mam do claasa w Rudnie. Ale te poprawki...to nie pasuje,tamto nie pasuje,a to maszyn nie mam pod isobus a to warunek konieczny. Ale udało się to obejść,tylko te wredne baby w agencji.

Tego nh i kuboty na tym małym  silniku wcale bym nie wyceniał, szkoda kasy na paliwo i poświęconego czasu 

Musi być najmniej silnik 4.5litra 

A jd nie łapał się w podobnych pieniądzach?

A odległość do dilera to ma takie znaczenie jak piąty odcinek świata według kiepskich

Ile czasu się z nimi przepychasz?

Ile tak realnie do tej pory wydałeś na wniosek?

Ile będzie zwrotu?

4 lata temu też nad claasem myślałem, albo kubota mgx

A co do nawigacji to bierz fabryczną jak się da, nawet jeśli kosztuje razy tyle, bo to będzie działać a nie w nowym ciągniku nawalone kabli jak u ryskiego pod kierownicą z czego działa później tylko sześć 

9 minut temu, Qwazi napisał(a):

Żaden rozruch nie jest dobry tam, gdzie jest elektronika w ciągniku 

W takich to już trzeba dbać o źródło,  linie przesyłowe i to co z nich korzysta

Świeżaczek 

20250124_140336.jpg

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, wojtal24 napisał(a):

@łolek to Ty pisałeś tu żeby nowych sprzętów z rozruchem nie odpalać bo elektronikę popali ??

Może nie musi , Witeczek lubi takich pacjentów 

Opublikowano
6 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Tego nh i kuboty na tym małym  silniku wcale bym nie wyceniał, szkoda kasy na paliwo i poświęconego czasu 

Musi być najmniej silnik 4.5litra 

Ale przecież Class jest na silniku FPT czyli NH, w "dużym" T5 masz silnik 4.5l i skrzynię Dynamic Command albo AutoCommand, czyli 24 biegi albo bezstopniówkę.

Opublikowano
9 minut temu, Karol6130 napisał(a):

W takich to już trzeba dbać o źródło,  linie przesyłowe i to co z nich korzysta

Wg mnie jeśli jest elektronika i padł akumulator, to się wyjmuje akumulator, ładuje go, montuje spowrotem i wtedy odpala 🤷

• Like 2
Opublikowano
43 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

Nie powinno się, podczas rozruchu może dojść do przepięcia i elektronikę szlak trafi, z szybszego odpalenia wyjdzie sterownik za jak się uda kilka tysięcy a jak nie to kilkanaście ...

Teraz, Karol6130 napisał(a):

Ten co go wymienił cgyba ma silnik 3.4l

Mała T5 jak u mnie 3.4l, duża T5 4.5l.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale przecież Class jest na silniku FPT czyli NH, w "dużym" T5 masz silnik 4.5l i skrzynię Dynamic Command albo AutoCommand, czyli 24 biegi albo bezstopniówkę.

3.4l to taki pomocnik pomocnika

Duży t5 gdyby nie cena zawładną by rynkiem

Edytowane przez Karol6130
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Wg mnie jeśli jest elektronika i padł akumulator, to się wyjmuje akumulator, ładuje go, montuje spowrotem i wtedy odpala 🤷

Bez przesady, ładować można, nic się nie stanie, nie bawić się w rozruchy ...

4 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

3.4l to taki pomocnik pomocnika

Duży t5 gdyby nie cena zawładną by rynkiem

Ja mam tego 3.4l i w 3 obrotowej spokojnie śmiga(1.5m szerokości roboczej), agregat talerzowy 2,7m też bez problemu. Myślę że i jakoś lekki agregat uprawowo-siewny pewnie też by ogarnął. Na 30ha które aktualnie ogarniam nie potrzebuję nic innego ... 5ha w dniówkę sobie zaorzę. Tak jak w tym roku to 2 dni orki na jesienne siewy, 4 dni przed zimą i teraz w połowie lutego 1 dzień co poplony zostały. I to tak na spokojnie, z przerwą na obiad itd.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Obrazowo to napisałem. Wiadomo, że można przynieść prostownik do akumulatora, niekoniecznie trzeba nieść akumulator do prostownika 

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja mam tego 3.4l i w 3 obrotowej spokojnie śmiga(1.5m szerokości roboczej), agregat talerzowy 2,7m też bez problemu. Myślę że i jakoś lekki agregat uprawowo-siewny pewnie też by ogarnął. Na 30ha które aktualnie ogarniam nie potrzebuję nic innego ... 5ha w dniówkę sobie zaorzę. 

Zaczep go do prasy z rotorem i nożami i już będzie mało 

Rozrzutnik obornika też będzie czuł 

Wszystko według potrzeb

Np moje gospodarstwo stać by było na kubote m5, ale co z tego jak nie spełnia moich oczekiwań 

4 minuty temu, Łolek napisał(a):

@wojtal24 Michał teraz lepiej wygląda?

@wojtal24

IMG_20250124_143436.jpg

Co to za dziwny kształt bib bega

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Zaczep go do prasy z rotorem i nożami i już będzie mało 

Rozrzutnik obornika też będzie czuł 

Nie mam takiego problemu jak prasa ;) Na te 300 bel słomy które gdzieś średnio robię nie widzę potrzeby zakupu. Kupować jakąś starą Sipme i kręcić "luzaki" to wezmę znajomego z pasówką i mam bele jak kamień. Do kurzaka mam 4512 i starą czarną białostocką z nadstawkami, tego niewiele się daje bo 10t/ha to jak spryzmowane na polu to moment sobie nawiozę ... Ten ciągnik który mam w zupełności mi wystarcza, gdyby to było 40-50 ha to wtedy bym szukał może czegoś większego, jakieś 130KM i dokręcił 4 skibę wtedy do Akpila.

Nie rozumiem tej głupiej mody 130 czy 150 KM na 25ha ... A później na strajk bo się nie opłaco, bo nie ma na spłatę kredytu 500.000 na Fyndta ...

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

No właśnie 

U mnie idzie obornika razy tyle, i tu musi być wydajność, której obecnie nie ma przez rozrzutnik 

Kurzaka więcej nie dasz, niż te 10t/ha, pod QQ można dać no powiedzmy te 12-14t/ha, ale jak przyjdzie susza może się okazać że pali ... Jednego dnia sobie spokojnie nagnoję 5ha, potem do wieczora jeszcze zdążę wymieszać talerzówką. 2 dni i mam pod ozime nagnojone ...

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Karol6130 napisał(a):

No właśnie 

U mnie idzie obornika razy tyle, i tu musi być wydajność, której obecnie nie ma przez rozrzutnik 

A bel to robię 400-500-600 jak się uda

na dekadę?

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ten t5.110 na skrzyni electro command

@Karol6130 różnica w wycenie między nimi 65tys. W claasie cemis 1200. W NH skrzynia 16x16 Claas też wycena najpierw była 16x16 ten quadrishift ale teraz po poprawkach na hexaschift zmieniona, cena bez zmian. A wycenialem rok temu jak zaczęliśmy wniosek. Koszty zerowe zaczynając od napisania wniosku,gdyby nie to że za free to byśmy nie składali nawet. Nh na sztywnej osi,Claas amortyzowana 

Edytowane przez Belaruss820
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Kurzaka więcej nie dasz, niż te 10t/ha, pod QQ można dać no powiedzmy te 12-14t/ha, ale jak przyjdzie susza może się okazać że pali ... Jednego dnia sobie spokojnie nagnoję 5ha, potem do wieczora jeszcze zdążę wymieszać talerzówką. 2 dni i mam pod ozime nagnojone ...

Widać nie widziałeś słusznych ilości obornika 🤭😁

Wyobrażasz sobie 1000ton obornika 🤔🤭😁

Edytowane przez slawek74
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Widać nie widziałeś słusznych ilości obornika 🤭😁

Wyobrażasz sobie 1000ton obornika 🤔🤭😁

Daj 40t/ha kurzaka to możesz nie siać, wszystko wypali ... W kurzaku masz 15kg N w tonie, w krowich plackach około 4,5kg, do tego w kurzaku masz amoniak ...

Żeby rozwalić 1000t kurzaka jednego roku to bym musiał 100ha obrabiać xD 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Nie piszę o składniku tylko o tonach 🙋‍♂️ wiesz jakie tony przy chodowli się przerzuca przy podobnym areale do Twojego 🙋‍♂️

Pierd się śmieje chyba z własnej durnoty 🤔🤭

Edytowane przez slawek74
  • Haha 2