Skocz do zawartości

Montowanie oświetlenia ostrzegawczego (tzw. Koguta) - John Deere 6230P

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, MarcinKa napisał(a):

Aha no to przeczytaj sobie.

Pojazdy, które mogą być wyposażone w koguty wysyłające pomarańczowe światło:

• pomoc drogowa,
  • koparki,
  • ciągniki rolnicze,
  • kombajny,
  • pojazdy wolnobieżne,
  • pojazdy służb miejskich, np. śmieciarki,
  • poruszające się po drogach maszyny budowlane,
  • pojazdy ADR (przewożące substancje i mieszaniny stwarzające zagrożenie dla zdrowia i dla środowiska).

Wyposażenie a zezwolenie na używanie, to dwie różne sprawy, nic bym jeszcze nie mówił jakby faktycznie chodziło i maszyny nietypowe sprzęgnięte z ciągnikami, ale z rozsiewaczami czy zwykłymi przyczepami sobie jeżdżą i czują się jakby ciągniki wtedy były uprzywilejowane.

Opublikowano

Ostateczna interpretacja i tak bylaby z uwzględnieniem konkretnej sytuacji na drodze przez policjanta ale mysle ze w warunkach zlej widocznosci czy jakiejś maszyny podpietej wystającej czy coś innego użycie tejże lampy nie byłoby raczej czymś karygodnym jak co niektórzy tutaj piszą.

No ale nie temat w sumie o tym jest rozpoczęty.

Opublikowano
21 minut temu, MarcinKa napisał(a):

Aha.

A kombajn może bo pracuje jako pojazd specjalny na drodze.

Ok.

I ma je na wyposazeniu fabrycznym.

Czyli nejako nielegalnie ale homologacje ma i po drodze może jechać??

Ty taki głupi czy tylko tak udajesz kombajn jest pojazdem specjalnym chociaż na drodze nie pracuje,  ale może się poniej poruszać. 

Opublikowano (edytowane)

By nie było.

Sam wolę pomigac, niż żeby ktoś mnie nie zauważył.

Przepisy nie nadążają czasami za życiem.

Np prędkość max traktorów dopiero zmienili.

Dawno większość szybsza.

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
4 minuty temu, MarcinKa napisał(a):

Ostateczna interpretacja i tak bylaby z uwzględnieniem konkretnej sytuacji na drodze przez policjanta ale mysle ze w warunkach zlej widocznosci czy jakiejś maszyny podpietej wystającej czy coś innego użycie tejże lampy nie byłoby raczej czymś karygodnym jak co niektórzy tutaj piszą.

No ale nie temat w sumie o tym jest rozpoczęty.

A taka by była interpretacja jakbyś kogoś zaczepił, że maszyna nie oświetlona, czy nie oznaczona odblaskowo i tyle.

Opublikowano

Gdyby wam naprawdę chodziło o to byście byli bardxiej widoczni to bym zrozumiał jak byś np obrysowki założył na maszynie z przodu i tyłu a tym bardxiej jak jest szersza od ciągnika,  bo tymi kogutami i światłami roboczymi to tylko bardxiej oslepiacie innych użytkowników drogi i przez te miganie nie widzi że tobie agregat wystaje pół metra poza ciągnik.

Opublikowano
2 godziny temu, robert1226 napisał(a):

Ty taki głupi czy tylko tak udajesz kombajn jest pojazdem specjalnym chociaż na drodze nie pracuje,  ale może się poniej poruszać. 

Ja udaje jakby co.

A Ty chyba jednak nie udajesz.

Poza tym Panie szanowny ja Cię nie obrażam a Ty sobie pozwalasz za bardzo.

2 godziny temu, Desperado napisał(a):

A taka by była interpretacja jakbyś kogoś zaczepił, że maszyna nie oświetlona, czy nie oznaczona odblaskowo i tyle.

Czlowieku zastanów sie zanim coś napiszesz.

Ja o chlebie Ty o niebie.

Ja nie pisze o zdarzeniu drogowym z winy ciagnika czy innej maszyny bo wystaje czy jest ponad normatywna.

Jak bym spowodował coś takiego to jasne że mi odblaski nie pomogą.

Piszę tylko o ostrzeganiu ale nie o jeździe z czymś podpietym ponad pas ruchu.

Ludzie ale macie myślenie....

Gdyby wam naprawdę chodziło o to byście byli bardxiej widoczni to bym zrozumiał jak byś np obrysowki założył na maszynie z przodu i tyłu a tym bardxiej jak jest szersza od ciągnika,  bo tymi kogutami i światłami roboczymi to tylko bardxiej oslepiacie innych użytkowników drogi i przez te miganie nie widzi że tobie agregat wystaje pół metra poza ciągnik.

Jak wyżej.

Czy ja gdzieś napisalem o jeździe ciągnikiem z czymś szerszym o metr czy dwa??

Sprawne oświetlenie zawsze mam to nie temat o obrysówkach czy światłach mijania itp.

Z jednej skrajnosci w drugą...

Opublikowano (edytowane)

Nie piesze do ciebie tylko ogólnie ato że raz cie zacytowałem to tylko po to boś się coś przyczepił do mnie , a ty nie musisz czytać tego co napisałem jak ci nie pasuje .

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
12 godzin temu, MarcinKa napisał(a):

Czlowieku zastanów sie zanim coś napiszesz.

Ja o chlebie Ty o niebie.

Ja nie pisze o zdarzeniu drogowym z winy ciagnika czy innej maszyny bo wystaje czy jest ponad normatywna.

Jak bym spowodował coś takiego to jasne że mi odblaski nie pomogą.

Piszę tylko o ostrzeganiu ale nie o jeździe z czymś podpietym ponad pas ruchu.

Ludzie ale macie myślenie....

Jak wyżej.

Czy ja gdzieś napisalem o jeździe ciągnikiem z czymś szerszym o metr czy dwa??

Sprawne oświetlenie zawsze mam to nie temat o obrysówkach czy światłach mijania itp.

Z jednej skrajnosci w drugą...

Sam się zastanów co piszesz, jeżeli masz oświetlenie i oznakowanie maszyn i wszystko robisz zgodnie z przepisami, to co chcesz jeszcze ostrzegać? i to czymś co w przepisach ma jasno określone do czego służy i na pewno nie w twoim przypadku.

• Like 1
Opublikowano

Nie piesze do ciebie tylko ogólnie ato że raz cie zacytowałem to tylko po to boś się coś przyczepił do mnie , a ty nie musisz czytać tego co napisałem jak ci nie pasuje .

Nie będę się zniżał do poziomu Twojej wypowiedzi....

Zresztą i tak zrobiło sie kólko wzajemnej adoracji widzę..

Opublikowano

Czego się mnie czepasz i cytujesz jak ci napisałem nie pasi nie czytaj nie mam zamiaru ciebie dokształcać. 

Nie Ty bedziesz decydował co mam czytać a co nie.

Żeby innych dokształcać trzeba samemu mieć olej w głowie.

Opublikowano

jak już zakładać to dwa koguty lepiej wygląda 

5 godzin temu, Desperado napisał(a):

Sam się zastanów co piszesz, jeżeli masz oświetlenie i oznakowanie maszyn i wszystko robisz zgodnie z przepisami, to co chcesz jeszcze ostrzegać? i to czymś co w przepisach ma jasno określone do czego służy i na pewno nie w twoim przypadku.

powyżej 2,8m maszyna z tyłu rolnik może używać koguta

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, MarcinKa napisał(a):

Nie Ty bedziesz decydował co mam czytać a co nie.

Żeby innych dokształcać trzeba samemu mieć olej w głowie.

To zamiast tych kogutów kup olej będzie z niego pożytek i zgodnie z przepisami.

I nie decyduje co ty masz czyta tylko ci podkreślam skoro ci die nie podobają moje wpisy wjechać je ignoruj , ale ty nie tylko je ciągle cytujesz .

Edytowane przez robert1226
  • Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

jak już zakładać to dwa koguty lepiej wygląda 

powyżej 2,8m maszyna z tyłu rolnik może używać koguta

"Zgodnie z przepisami prawa drogowego, maksymalna szerokość pojazdu wolnobieżnego, ciągnika rolniczego z maszyną zawieszaną i przyczepy specjalnej nie może przekraczać 3 m. I nie ma nic o używaniu żadnego koguta, za to jest o odpowiednim oznakowaniu tablicami ostrzegawczymi, bo ma to być widoczne dla innych użytkowników dokąd ta maszyna wystaje i to do rolnika należy zachowanie największych środków ostrożności z poruszaniem się po drodze publicznej, a w opinii rolasków włączenie koguta ma zmusić innych użytkowników do uciekania do rowu bo pan rolnik zapier*ala środkiem jezdni z włączonym kogutem, nie oznakowaną maszyną, którą tak naprawdę taka lampa błyskowa jeszcze swoim błyskiem o zmierzchu nawet jakby były tablice ostrzegawcze oślepi innych użytkowników i zafałszuje odblask tablic. Bardzo dobrze że tego nie wolno używać, bo to się tak rozpasało i rozmyło że by samymi ciągnikami już na tym jeździli, kary powinny być surowe.

Opublikowano
2 godziny temu, Desperado napisał(a):

"Zgodnie z przepisami prawa drogowego, maksymalna szerokość pojazdu wolnobieżnego, ciągnika rolniczego z maszyną zawieszaną i przyczepy specjalnej nie może przekraczać 3 m. I nie ma nic o używaniu żadnego koguta, za to jest o odpowiednim oznakowaniu tablicami ostrzegawczymi, bo ma to być widoczne dla innych użytkowników dokąd ta maszyna wystaje i to do rolnika należy zachowanie największych środków ostrożności z poruszaniem się po drodze publicznej, a w opinii rolasków włączenie koguta ma zmusić innych użytkowników do uciekania do rowu bo pan rolnik zapier*ala środkiem jezdni z włączonym kogutem, nie oznakowaną maszyną, którą tak naprawdę taka lampa błyskowa jeszcze swoim błyskiem o zmierzchu nawet jakby były tablice ostrzegawcze oślepi innych użytkowników i zafałszuje odblask tablic. Bardzo dobrze że tego nie wolno używać, bo to się tak rozpasało i rozmyło że by samymi ciągnikami już na tym jeździli, kary powinny być surowe.

każdy zestaw upr siewny od koła do koła po zewnętrz ma 3,1m to nie można z nim jeździć? każdy jeździ a z tyłu zagarniacze warto dać koguta żeby uważali

2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Po co piszesz głupoty?

widzę pozmieniało się 20 lat temu było inaczej 

• Haha 1
Opublikowano

Kólko adoracji dziala jeden drugiemu seduszka śle.

Spoko.

Jest.

3 godziny temu, Desperado napisał(a):

w opinii rolasków włączenie koguta ma zmusić innych użytkowników do uciekania do rowu bo pan rolnik zapier*ala środkiem jezdni z włączonym kogutem, nie oznakowaną maszyną, którą tak naprawdę taka lampa błyskowa jeszcze swoim błyskiem o zmierzchu nawet jakby były tablice ostrzegawcze oślepi innych użytkowników i zafałszuje odblask tablic. Bardzo dobrze że tego nie wolno używać, bo to się tak rozpasało i rozmyło że by samymi ciągnikami już na tym jeździli, kary powinny być surowe.

Miałeś chyba jakies takie wydarzenie na drodze jak przywołujesz w Twoim wpisie nie ma innej opcji.

Wrogość i złość tylko można powiedzieć.

Też uważam że takie używanie jest bezcelowe i złe ale może nie od razu że oślepia że nic nie widać bo sie odbija od wszystkiego.

Lekka przesada.

W calym roku pracy na ciagniku użyję go może 4 czy pieć razy nie w celach szpanu nie żeby mi wszyscy zjeźdzali czy uciekali z pasów...

Jeśli są tacy co migaja bo chca być uprzywilejowani tak to powinno być karane.

Nie mierz wszystkich jedna miarą.

• Thanks 1