Skocz do zawartości

Przekładnia poznaniak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Mam problem ze swoim Poznaniakiem rok 2005. Coś mu odwaliło dosłownie w tym sezonie. 

A maiwnowiwcie zawsze zboze siałem na skali od 19-23. W tym roku przy próbie kręconej (korba jak co roku) norma wysiewu ok 160kg a na skali 31-33. Ale waga się zgadzała to w pole.

Po wysianiu 400 kg (kwalifikat) więc na pewno tyle wydawało się, że coś dużo wychodzi. Po przeliczeniu pola wyszło około 270 kg/ha.

Próbę zrobiłem kołem dla sprawdzenia, wyszło około 380 kg/ha 

Po ustawieniu siewnika na 170 kg, poprzez próbę kręcona koła (skala na 14)

Po kilku przejazdach sprawdzenie jak tam wychodzi, znów próba poprzez koło a tam 100kg 

Mial ktoś podobny problem? 

Z wierzchu wszystko wygląda dobrze, pozostaje przekładnia 

Opublikowano
Marcin06 napisał:

Siewnik od nowości w gospodarstwie i nie było jakoś problemów z norma wysiewu. W tym sezonie mu coś odpierdzielilo 

awarie się zdarzają trzeba rozebrać skrzynie olejowa i będzie wiadomo co

Opublikowano (edytowane)

Nie chcesz słyszeć o olejowej a Hassia ma chyba tylko takie, dobrze że wiedziałem tego przez te wszystkie lata bo jeszcze bym się załamał. Chyba trochę bajki odpowiadasz 

Edytowane przez akmaly
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, akmaly napisał:

Nie chcesz słyszeć o olejowej a Hassia ma chyba tylko takie, dobrze że wiedziałem tego przez te wszystkie lata bo jeszcze bym się załamał. Chyba trochę bajki odpowiadasz 

Ja nie mówię o skrzyniach olejowych w zachodnich siewnikach, tam może i to jest dobre, ale w Poznaniakach i podobnych, były z tym problemy od początku.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

Mam przekładnię olejową w poznaniaku z 1990 roku i problemów nie mam. Rozbieżności między próbą kręconą a rzeczywistym wysiewem prawie zawsze jakieś są ale nie takie jak u autora tematu. Dokładność wysiewu zależy od wielu czynników - nie tylko od przekładni. Uwzględniając  obciążenia na kole przy pełnej skrzyni (czasami 400 kg pszenicy wejdzie ale nie zawsze) to uważam, że przekładnia tradycyjna byłaby pewniejsza, chociaż na tą olejową na razie nie mogę narzekać - nie miałem okazji przekonać się co jest w środku...

Opublikowano

Pokrywa od przekladni zdjęta, nigdzie luzów nie widać.

Próba sprawdzana na korbie i na kole. Wyniki nie pokrywają się 

Kręcone 4 razy kołem, za każdym razem inny wynik. Rozbieżność około 60 kg 

Opublikowano

wrzuc fotkę rozkręconej skrzyni przekladniowej sprawdz napięcie łańcucha co przenosi napęd z kola na skrzynie i sprawdź stan łańcucha i zębatek

Marcin06 napisał:

akmaly napisał:

używałem hassie przez kilka lat na olejowej i złego słowa nie mogę powiedzieć miałem jedna awarie pękła sprzezynka w przekładni rozebrałem zrobiłem i siała bardzo dobrze i rzepak i koper koledze sialem i zboże groch łubin i było ok

Marcin06 napisał:

I zobacz czy jak kręcisz kołem to czy walki się kręcą równomiernie z jedną prędkością czy nie zatrzymują się

Opublikowano

Łańcuchy napięte, tryby tez nie wygladaja na zużyte.

Co może być, to w przekladni są dwie sprężyny. Może one już zużyte przez to normy nie trzyma. 

Byłem u kuzyna u jego na skali 11  i 180kg u mnie przy takiej normie wysiewu na skali około 34 bym musiał mieć 

Opublikowano
Marcin06 napisał:

Łańcuchy napięte, tryby tez nie wygladaja na zużyte.

Co może być, to w przekladni są dwie sprężyny. Może one już zużyte przez to normy nie trzyma. 

Byłem u kuzyna u jego na skali 11  i 180kg u mnie przy takiej normie wysiewu na skali około 34 bym musiał mieć 

a któraś ta sprężynka nie pęknięta lub wyciagnieta?

Opublikowano

Oby dwie siedzą w swoim miejscu. Patrząc ręką to obie z podobna siłą się rozciągają. 

Na necie znalazłem jakiś numer do gościa co regeneruje. Może on mi coś więcej powie, ale to w poniedziałek bo dziś pewnie wolne bo nie odbiera. 

Kręcąc szybko a wolno kołem przy próbie wynik powinien być taki sam na moje. A spora rozbieżność. Aparaty sieją równomiernie 

Opublikowano
Marcin06 napisał:

Oby dwie siedzą w swoim miejscu. Patrząc ręką to obie z podobna siłą się rozciągają. 

Na necie znalazłem jakiś numer do gościa co regeneruje. Może on mi coś więcej powie, ale to w poniedziałek bo dziś pewnie wolne bo nie odbiera. 

Kręcąc szybko a wolno kołem przy próbie wynik powinien być taki sam na moje. A spora rozbieżność. Aparaty sieją równomiernie 

a łożyska kierunkowe tam nie są?

Opublikowano

Mam taką skrzynię w poznaniaku z 2018r i sieje bardzo dokładnie, ustawiłem 145kg jęczmienia, na koniec sprawdziłem jeszcze raz i wyszło 149kg po przeliczeniu ile wysłałem i jaki areał wyszło 148kg czyli można wysłać tyle ile się chce. W starym poznaniaku z 1995r jak ustawiłem tak wysiałem. 

Sprawdź czy nie masz luzu na tej dźwigni która ustawia się ilość wysiewu. W czasie ustawiania zawsze przesuwaj dźwignie od większej wartości do mniejszej, jak chcesz zwiększyć to przestaw na największą wartość a dopiero później ustaw tyle ile chcesz.

Najczęściej pękają sprężyny i to może zakłamywać wysiew. Można takie kupić w necie. Kup obrazu 3 nowe.

Opublikowano
7 godzin temu, Desperado napisał:

Ja nie mówię o skrzyniach olejowych w zachodnich siewnikach, tam może i to jest dobre, ale w Poznaniakach i podobnych, były z tym problemy od początku.

A ja nie chcę przekładni mechanicznej, mam Famarola i jak ustawie 160kg/ha to wysieje 160kg +-5kg. Mogę sobie ustawić ile chce a nie jak pozwalają tryby w siewniku ... Tylko jak o wszystko trzeba dbać, jak przekładnia złom to i potem są cyrki na polu z normą wysiewu ...

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Tomasz0611 napisał:

jak ustawie 160kg/ha to wysieje 160kg +-5kg. Mogę sobie ustawić ile chce a nie jak pozwalają tryby w siewniku

Tryby to nie jest znowu tak że między jednym przełożeniem a drugim jest 50 kg różnicy, może być około 10 kg, a to chyba nie jest tragedia, ale mam pewność że kiedyś siewnik nie zgłupieje i wysieje połowę. Kolega miał nowego Poznaniaka na skrzyni olejowej, siał nim może ze dwa sezony i sprzedał, bo siewnik siał ile sam chciał, jak wiatr zawiał.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

Ja miałem nowego famarola. siać to nigdy nie chciało dobrze, pozbyłem się złoma jak najszybciej,,,, ogólnie ludzie narzekali na przekładnie w famarolach czy poznaniakach że psuły się na potęge- czasem nawet zanim jeszcze zajechały w  pole.. Miałem pottingera na skrzyni olejowej, po zasianiu 1500 hektarów nigdy mnie nie zawiódł, siewnik perełka,,, teraz mam siewnik którego marki nie wymienie ale topowy producent z napedem na silniku elektrycznym-porażka, ciągle jak nie błędy przeciążenia itp to odwala siew inaczej niż próba kręcona, a najgorzej jak sie wyłączy ale nie wyda żadnego komunikatu. Mam też na napedzie elektrycznym zbiornik do nawozu agromasz, zrobił jakieś 250 ha i sfiksował,,, oczywiście takiego czegoś diler nie naprawi a z fabryki jak już sprzedane to czasu nie mają. No i to te piękne nowe technologiczne rozwiązania, awaryjne dużo bardziej a naprawić tego nikt nie przeszkolony nie naprawi, złom stoi i tylko zawadza.

Opublikowano

Mam agromasz na olejowej juz 9 lat i niema żadnego przekłamania. Ta przekładnia dziwna jakaś, ja w poznaniaki 6 miałem całkiem inną. Rozbierz ją i sprawdź łożyska kierunkowe i krzywki.

Opublikowano

Dziś rozebrałem, łożyska sa dobre przy kręceniu na ośce w jedną stronę ciągną, na powrocie chodzą luźno. 

Tak teraz myślę może sprężyny są już zbyt słabe i nie zawsze podciągną dźwignie do końca. Przez co norma wysiewu głupieje 

20240929_174442.jpg