Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie nie był . polecam mieszanine axial + mustang forte lub axial + biathlon ewentualnie jezeli mniejsza presja miotły a zdarza się owies głuchy  bardziej to polecam puma+chwastox 

Opublikowano

Panowie mam pytanie czy przy tak niskich temperatutach w nocy (-6 - 7)można sypnąć saletrę na żyto hybrydowe. Chodzi mi o straty azotu. Dzięki za odpowiedzi. 

Opublikowano

Nie, nie można. Nie ma za co 😁

A tak bez żartów - ma być jeden dzień bez przymrozku, a potem znowu po -4, mogą być straty szybko działającego azotu

Chociaż niektórzy z youtube'a są zdania że nie ma żadnych strat azotu w takich warunkach

Opublikowano
11 godzin temu, Zefir napisał:

nie nie był . polecam mieszanine axial + mustang forte lub axial + biathlon ewentualnie jezeli mniejsza presja miotły a zdarza się owies głuchy  bardziej to polecam puma+chwastox 

Puma drożej od axiala

Opublikowano
Zetor10 napisał:

Panowie mam pytanie czy przy tak niskich temperatutach w nocy (-6 - 7)można sypnąć saletrę na żyto hybrydowe. Chodzi mi o straty azotu. Dzięki za odpowiedzi. 

Ja już dałem bo szkoda patrzeć jak żyto się morduje bez azotu. Tam gdzie jest posiane po łubinie to wogóle inne żyto...

Opublikowano

U mnie (lubelskie) poszła w pierwszych dniach marca całą dawka azotu. Ok. 100 kg Zaksan + 200 Mocznik IN. Nadal są przymrozki nocą, przyszły tydzień się lepiej zapowiada. Nawozy przysypał lekko śnieg. Czy dobrze zrobiłem to się okaże. Stanowiska po rzepaku.

W poprzednim roku odchwaszczałem Axial Komplet Pak i uważam, że efekt był zadowalający, bez żadnych przypaleń. Co do Rexade nie stosowałem, ale ładnie się zapowiadało, ale z wielu opinie rolników to w pszenicy mieli dużo miotły.

Opublikowano
Zetor10 napisał:

No właśnie szkoda patrzeć tylko pytanie jaką dawką je zasilić. Pytam ponieważ nie mam doświadczenia w uprawie tego zboża. 

Ja dałem od 170 do 200kg saletry zależnie od kondycji żyta. Tam gdzie jest po łubinie dam dopiero pod koniec tego tygodnia około 120kg saletry i na tym koniec.

Opublikowano

Dziękuję bardzo kolego za wskazanie dawkowania bo wiadomo u każdego inne warunki, a co ze stratami tego azotu jak  ciągle przymrozki u nas w centrum. 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, krilan06 napisał:

Dobra już skończcie, żyto na piasku ledwo dycha, a tutaj rozkminy co dać na drugie skracanie 😂 Jak chcesz to najpierw modus+ccc a potem etefon

Na 5-6 klasie owszem kiepsko to wygląda jak byłem u znajomego ale u mnie na 4 po pszenicy petarda , głównie chodzi mi o skracanie z tego względu ze moze i jest obecnie sucho ale w  czerwcu/ lipcu przychodza u mnie deszcze nawalne i żyto nie skrócone trzeba zbierac z ziemi , 3 lata temu było sucho sucho nie skracałem na jednej działce i wywalilo zebrałem 5,5 t z ha gdzie obok skracane w susze prawie 7,5 t 

Edytowane przez Zefir
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 29.03.2022 o 20:09, Zefir napisał:

Na 5-6 klasie owszem kiepsko to wygląda jak byłem u znajomego ale u mnie na 4 po pszenicy petarda , głównie chodzi mi o skracanie z tego względu ze moze i jest obecnie sucho ale w  czerwcu/ lipcu przychodza u mnie deszcze nawalne i żyto nie skrócone trzeba zbierac z ziemi , 3 lata temu było sucho sucho nie skracałem na jednej działce i wywalilo zebrałem 5,5 t z ha gdzie obok skracane w susze prawie 7,5 t 

co roku o tej porze jest w internecie ten sam tekst: "jakie skracanie? za sucho, za zimno, nie wyrzuci kłosa, wymarźnie" ;)

Opublikowano

Mam 3 działki z żytem - dwie wyglądają dobrze (siane 20 i 23 września) a jedna siana 29 września wygląda źle. Częściowo przedplonem był na tej działce łubin i mimo to lipa. Głównie źle wygląda na tej działce na lżejszej ziemi, nie wiem czy to przez brak opadów przez 6 tyg czy notoryczne zimno, macie jakieś pomysły?

Opublikowano (edytowane)

Skoro pytacie o drugie skracanie to znaczy ze już ktoś pierwsze robił? 😵

U mnie na jednej działce po rzepaku wyglada dopiero tak. A to i tak najmocniejsze pędy których jest 10-15%. 

fd6965968b82f.jpg

Nie wiadomo jak to dalej będzie rosło bo w nocy kolejne dni znowu koło zera ma się kręcić. 

W zeszłym roku na przerośnięte pierwsze kolanko poszedł Medax Max 0,75kg. W tym roku może się uda trineksapak + ccc bo Medax w tej dawce teraz wychodzi ponad 150zl/ha.. 

Plan jest: pierwsze kolanko trineksapak etylu 75g + ccc 1l. 
Potem przed kłoszeniem poprawka 50g trineksapaku. 

Azotu dostało 60-70kg na początku marca. Na 1-2 kolanko kolejne 60kg i dosyć. 

Kolego @Zefir co Ty na to? 😎😁

Edytowane przez tobago
Opublikowano

A mi ucieka kolanko. Mam tylko Moddus. Atakować w czwartek, czy dać se na wstrzymanie? Niby temperatury nie deges, a od tygodnia rośnie jak głupie.

IMG_20220412_jethro.jpg

Opublikowano (edytowane)

Czy zamiast t1 w postaci 0,15l Cindo ew, 0,7l Prokarb 450 ec i 0,25l Praktis 250 ec mogę zrobić 0,15 Cindo, 0,7l Prokarb i do tego tiofanat metylowy? Ile dać tego tiofanatu? Protiokonazolu nie mam na cały areał

Edytowane przez krilan06
Opublikowano

Ile wy sypieta tego azotu że trzeba skracać. 

Ja się zastanawiam ile nasypać nawozu na moje bojko. Diane w listopadzie. Obecnie są tam wszystkie fazy rozwoju na jednym polu. Jestem ciekaw co to będzie.

Opublikowano
2 godziny temu, migacz napisał:

Ile wy sypieta tego azotu że trzeba skracać. 

Ja się zastanawiam ile nasypać nawozu na moje bojko. Diane w listopadzie. Obecnie są tam wszystkie fazy rozwoju na jednym polu. Jestem ciekaw co to będzie.

Ja na bojko to już dalem na poczatku marca okolo 250kg saletrosanu. Na lepszych dzialkach bede dawal jeszcze po 150kg saletry i skracal a na piachach zostanie tak jak jest.