Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Arek3125 napisał:

Co jeśli wyszło dużo za mało? 😒 Na 1.80ha wyszły 3 jednostki kws bono

Z tego co napisałeś, obsada wynosi prawie 1,7 jednostki. U mnie wszystkie hybrydy w tym tym roku z taką gęstością poszły. Rozmawiałem z doradcą  z KWSu, mówił że jak na stosunkowo wczesny siew w moim regionie  ( 8 września, gdzie optymalny od 15), powinno nadrobić lepszym rozkrzewieniem  i lepszym kłosem. Tym bardziej, ze wszystko poszlo w ziemie bardzo płytko. I pierwszy raz w życiu tak szybko podejrzewam dzięki temu wyskoczyło. Czas pokaże co to będzie, obecnie faza 3 liścia.

Opublikowano
9 godzin temu, BENNY82 napisał:

Dańkowskie rubin to populacja panowie nie mieszaniec stąd mysle o takiej normie. Bede sial najwczesniej sroda czwartek o ile pogoda pozwoli a nie wiadomo jak befzie pózniej bo pasowało by mu troche słonca złapac.

Duszekl pewnie utopiles ziarno za głeboki siew żyto siejesz jak rzepak na 2 cm.

Wszystko w jeden dzien siane  heltop dolaro i performer na wierzchu a brasetto nic dodam ze brasetto rok lezalo  we  worku(orginalnym ) i czy to by miało wplyw na sile kielkowania ??? Dodam tez ze rozkruszka  wolka nie bylo w Nasiona ( kiedys kolega dzwoni do mnie i sie mi pyta czy te dziurki w nasionach sa wskazane w zaprawionym materiale siewnym) :)

Opublikowano
1 godzinę temu, duszekl napisał:

Wszystko w jeden dzien siane  heltop dolaro i performer na wierzchu a brasetto nic dodam ze brasetto rok lezalo  we  worku(orginalnym ) i czy to by miało wplyw na sile kielkowania ??? Dodam tez ze rozkruszka  wolka nie bylo w Nasiona ( kiedys kolega dzwoni do mnie i sie mi pyta czy te dziurki w nasionach sa wskazane w zaprawionym materiale siewnym) :)

Mam podobną sytuację. Na jednym polu mam zasiane 2 odmiany: Serafino i Vinetto. Całość siana na jednakową głębokość, a różnice ogromne póki co na korzyść Serafino. Gdy ono miało 2 liście, Vinetto zaczęło dopiero wychodzić. Też jestem ciekaw czym to jest spowodowane.

Opublikowano

To brassetto jutro bede przesiewal ... Zrobiłem  probe kielkowania serafino ziarno z pryzmy kiełkuje helltop tez a brasetto nic 0%  . dzwonilem do dwoch firm nasiennych i powiedzieli ze zaprawione zyto nie moze czekac do nastepnego roku, zaprawa obiniza sile kielkowania nawet w 100%  i chyba mieli racje .... Co wy na to jakies spostrzezenia ??

Opublikowano

jesli chodzi o inne zboza to rok lezenia niejest problemem  na nastepny rok robi sie badania siły kiełkowania i tyle .  natomiast z zytem a moze jakas zaprawa nowa badz nawoz donasienny?

Opublikowano

Materiał siewny w worku, nie zaorane bo popiół. Niby zpowiadają opady na poniedziałek ale ile tego musi spaść żeby dało radę coś zrobić...  Do kiedy można siać najpóźniej hybrydę? Nie chodzi mi o zalecane terminy bo wiadomo jak teraz z klimatem

Opublikowano

W tamtym roku i 2016 sialem 2 jednostki na ha  w październiku,w 1wszym tygodniu dokładnie.  Sianie w 2016 r dało 8 ton z ha, w tym roku nie całe 7 . Wczesna wiosna ostro z azotem i ccc jechalem

• Thanks 1
Opublikowano
W jakiej formie podajecie azot na wiosnę pod hybryde, zastanawiam się nad saletrzakiem w ilości 2 x 200kg/ha
Opublikowano
7 godzin temu, adrian napisał:

W jakiej formie podajecie azot na wiosnę pod hybryde, zastanawiam się nad saletrzakiem w ilości 2 x 

Dawki to sobie kolego ustalisz wiosną w zależności od stanu zboża po zimie, liczbie rozkrzewień przed zimą, i tak dalej. W ubiegłym roku na dobrze rozkrzewione zboża dawałem w 1 dawce 34kg azotu, a na pszenicę ktora weszła w zimę w razie 1-2 liści, już 80 kg. Zobaczymy jaka będzie jesień i zima. Ja osobiście na wiosnę zamierzam wskoczyć przed ruszeniem wegetacji z solą potasową  i Kizerytem ( po 100 kg ). Stąd też zamiast Saletrzaku  pójdzie Saletra amonowa. 

Opublikowano
OFRK zastanawiam się nad saletrzakiem bo działa łagodnie na roślinę, nie tak jak Saletra
Opublikowano

Panowie zakupiłem żyto STANKO  i zastanawiam sie ile go wysiac na hektar?  Jestem z Wlkp sprzedawca mówił coś o 150kg na hektar ale nie wiem czy to trochę nie za dużo??

Opublikowano

na piachu hybryda lepiej się udaje niż owies, ale piach piachowi nierówny i to może być różnie, na pewno gorzej od owsa nie sypnie, a mam pytanie czy 3ci raz po centrali warto siać hybrydę czy lepiej zostawić sobie teraz po 1wszym roku na siew za rok?

Opublikowano
A ile na ha wysiales ?? jak by nie było to 1.8js to można do 10 września siać potem już 2 js
Opublikowano

22.09 zasiane kws serafino 1j.s na 0.5ha zobaczymy co wyrosnie. U mnie w okolicy nikt nie sieje hybryd ja pierwszy robie probe. Posiane na 5kl w tamtym roku wapnowane wapnem weglanowym w dawce 4.5t na ha na wiosne poszedł obornik. Pod siew na 0.5ha poszło 100kg poli8 i 50kg siarczanu magnezu.