Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość Damian1994rolnik
Opublikowano

No u mnie z metr i pół klosa na wierzchu 

20180502_093037.jpg

Opublikowano
7 godzin temu, Elekt20 napisał:

Czy u was też już widać że żyto się klosi a ma może z 60 cm 

Nie martw się,  jeśli nie skracales to nadrobi..

Opublikowano

U mnie na wsi u sąsiadów już połowa kłosa na wierzchu a u mnie dopiero faza liścia flagowego. Kolor roślin prawie czarny. Może saletra rozbita na trzy dawki sprawia, że wegetacja może się przedłużyć. Odmiana Serafino.

Opublikowano (edytowane)

U mnie też się kłosi, ale deszczu to ono już dawno nie widziało :-(. Z tego powodu nie dostało drugiej dawki azotu.. Mocznik od dawna leży i czeka, ale na polu susza. Jest jeszcze sens go zapodawać??

Edytowane przez Tomasz160
Opublikowano
23 minuty temu, Tomasz160 napisał:

U mnie też się kłosi, ale deszczu to ono już dawno nie widziało :-(. Z tego powodu nie dostało drugiej dawki azotu.. Mocznik od dawna leży i czeka, ale na polu susza. Jest jeszcze sens go zapodawać??

Mocznik ewentualnie teraz na kłos w dawce około 80 -100 kg maks  na ha. 

U mnie dostało 300 kg saletry na strzelanie w źdźbło i przy obecnym braku opadów był to strzał w 10tke  

2 godziny temu, KlimekPL napisał:

U mnie na wsi u sąsiadów już połowa kłosa na wierzchu a u mnie dopiero faza liścia flagowego. Kolor roślin prawie czarny. Może saletra rozbita na trzy dawki sprawia, że wegetacja może się przedłużyć. Odmiana Serafino.

A co ma się do tego rozbita saletra na 3y dawki ?... nic.

Opublikowano
1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

No nie wiem właśnie dlatego tylko sie zastanawiam. :P A więc to zasluga skracania. 

ARO TY zamilcz bo jesteś niewiarygodny,nie odniosłeś sie do plonów za zasiewy 2016 piszesz ,ze zasiałeś 17,5 ha  a zebrałeś ok.84 ton a plony z KOSMOSU 8 ton z ha jak to możliwe 84:17,5=4.8 t.pozdrawiam

Opublikowano
Dnia 6.05.2018 o 11:18, 8585 napisał:

ARO TY zamilcz bo jesteś niewiarygodny,nie odniosłeś sie do plonów za zasiewy 2016 piszesz ,ze zasiałeś 17,5 ha  a zebrałeś ok.84 ton a plony z KOSMOSU 8 ton z ha jak to możliwe 84:17,5=4.8 t.pozdrawiam

pokaż mi gdzie tak napisałem - mogłem się pomylić w co wątpię.

pisałem o 11ha posianych 2016/17 i sprzedanej ilości 84t - wychodzi 7,63t/ha, a sąsiad miał posiane 6,5ha  i zebrał powyżej 8t/ha - tak mówił a ja nie sprawdzałem faktur. 

jak już to 84:11=7.63t

59 minut temu, Marcin79 napisał:

Czy mogę skracać żyto Kobrą jak strzela w źdźbło? 

jeżeli nie widać kłosa to tak

Opublikowano
1 godzinę temu, zdzichu124 napisał:

Zyto zaczyna się klosic,  mogę pojechać teraz mocznik z siarczanem i do tego propikonazol i mondatak?  

Bez sensu, wywal mocznik a te fungicydy to się stosuje na T1, zwłaszcza Mondatak na podstawę zdzbla. Teraz juz jest na to za pozno. 

17 minut temu, Artis napisał:

Jak wam sypie żyto hybrydowe w porównaniu do pszenicy ozimej? Jak spraw wygląda z kosztami w porównaniu do pszenicy?

Intensywna uprawa żyta niewiele odbiega w kosztach od pszenicy. Na lepszych glebach na pewno nie oplaci się uprawa żyta ze względu na niższą cenę i podobne plony jakie bedzie można zebrać zarowno żyta jak i pszenicy. Żyto to alternatywa na słabsze gleby, gdzie pszenica może zawodzic. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 10.09.2016 o 20:00, aro1975 napisał:

dzisiaj zasiane 12ha performera, zostało jeszcze 5,5ha do zasiania

aro 1975 Co powiesz na to?Bo ja tu widzę 12+5,5=17,5ha Licze na sensowne wytłumaczenie...moze reszta uzytkowników tego forum odniesie się co do twoich plonów?

Edytowane przez 8585
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, 8585 napisał:

aro 1975 Co powiesz na to?Bo ja tu widzę 12+5,5=17,5ha Licze na sensowne wytłumaczenie...moze reszta uzytkowników tego forum odniesie się co do twoich plonów?

Sory faktycznie tak pisal co nie znaczy ze zasial xD

Edytowane przez Paramonov
Blad
Opublikowano
4 godziny temu, KlimekPL napisał:

Bez sensu, wywal mocznik a te fungicydy to się stosuje na T1, zwłaszcza Mondatak na podstawę zdzbla. Teraz juz jest na to za pozno. 

Intensywna uprawa żyta niewiele odbiega w kosztach od pszenicy. Na lepszych glebach na pewno nie oplaci się uprawa żyta ze względu na niższą cenę i podobne plony jakie bedzie można zebrać zarowno żyta jak i pszenicy. Żyto to alternatywa na słabsze gleby, gdzie pszenica może zawodzic. 

mam 3 rodzaje pól jedne sypia ok 4-5t piachy same, drugie 5-6t trzecie 6,5t max klasa ziemi to 3. i szukam alternatywy dla pszenicy która sypie do 6t. Dlatego chciałem porównać ktoś kto miał pszenice i żyto i wie jakie plony osiąga pszenicy a jakie żyta gdzie trzeba uwzględnić mniejsza cenę przy sprzedaży

Opublikowano
6 godzin temu, 8585 napisał:

już wyjaśniłem zasiałem swojego 11ha i 6,5ha sąsiadowi w sumie 17,5ha.  Takie plony żyta hybrydowego w mojej okolicy u osób które stosują pełną ochronę to nic szczególnego.

jeszcze jakieś pytania?

• Like 1