Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jest kilka różnych tematów o tych ciagnikach ale jasno określonego nie ma, dlatego zakładam nowy temat dla siebie i ludzi którzy będą zainteresowani tym ciągnikiem. Mianowicie. Pytanie kieruje do osób które użytkują lub użytkowali ciągnik Renault 103.14, chciałbym się wszystkiego o nim dowiedzieć tzn. jaki komfort, jakie prędkości w pracach polowych? Jakie spalanie? Jakie awarie najczęściej występują w tych modelach, jak z dostępnością części i trudnościami w naprawach? I przede wszystkim na co zwrócić szczególną uwagę przy oględzinach?  żeby nie wpaść na przysłowiową minę. Zapraszam serdecznie wszystkich którzy mieli lub mają doczynienia z takim ciągnikiem do dyskusji i pomocy, z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. 

Opublikowano
3 godziny temu, MalyRolnik18 napisał:

I przede wszystkim na co zwrócić szczególną uwagę przy oględzinach?  żeby nie wpaść na przysłowiową minę. 

Dużo zostało już napisane o tym ciągniku... oczekujesz, że ktoś Ci tu napisze książke o 40 letnim traktorze?

A sprawdzisz musisz  to samo co w każdym innym....

Jak kupisz najgorszego wyrobionego trupa z zachodu i olbrzymim przebiegiem to bedziesz płakał, jak kupisz igłe z niskim przebiegiem to bajka (ale cena razy x).

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Marionos napisał:

Dużo zostało już napisane o tym ciągniku... oczekujesz, że ktoś Ci tu napisze książke o 40 letnim traktorze?

Jak kupisz najgorszego wyrobionego trupa z zachodu i olbrzymim przebiegiem to bedziesz płakał, jak kupisz igłe z niskim przebiegiem to bajka (ale cena razy x).

Kupno igły jest tak prawdopodobne jak główna w lotto.

• Like 3
Opublikowano

Dlatego właśnie pytam coby się nie wewalić... 

2 godziny temu, Marionos napisał:

Dzięki za odp. Życzę Ci żeby ktoś kiedyś Ci tak "doradził" pozdrawiam. 

Opublikowano
jaco512 napisał:

To nic nie da.. nie wiesz ile razy licznik już się przekręcił w 40 letnim ciągniku..

zgadzam się a po drugie wszystko zależy jak wcześniej był ciagnik użytkowany

Opublikowano

Przecież napisał prawdę 

Powiem ci tyle: nie nastawiaj się na żaden konkretny model, ani konkretną markę, wyznacz sobie kwotę jaką masz do wydania i zakres mocy jaki cię interesuje, wtedy będzie łatwiej 

Będziesz szukał przez trzy lata wymarzonej renowki, a przez ten czas mogą ci przejść koło nosa zdrowe case'y, czy cokolwiek innego 

• Like 1
Opublikowano

Jaco. Wiem o tym doskonale ale chciałbym wiedzieć ile może być na liczniku :)

bratrolnika. Wiem. Ale wymarzyłem sobie ten konkretny model i tego się trzymam, mam już coś nagranego dlatego pytania, żeby się nie nadziać, wiem i liczę się z tym że coś może wyjść bo to nie nowy sprzęt ale nie chce niespodzianek typu np. Skrzynia biegów. 

Opublikowano
bratrolnika napisał:

Przecież napisał prawdę 

Powiem ci tyle: nie nastawiaj się na żaden konkretny model, ani konkretną markę, wyznacz sobie kwotę jaką masz do wydania i zakres mocy jaki cię interesuje, wtedy będzie łatwiej 

Będziesz szukał przez trzy lata wymarzonej renowki, a przez ten czas mogą ci przejść koło nosa zdrowe case'y, czy cokolwiek innego 

Mądre słowa. Ja tak uparłem się na ursusa 4514 i kupiłem.,.. przemilcze w jakim stanie kupiłem a widziałem kilka naprawdę ciekawych zetorów i jeszcze tańszych.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja też potwierde że mądre słowa sam uparłem się na serię 54 i nic nie kupiłem bo nic nie było godnego uwagi większość zajeżdżona albo cena nie adekwatna do stanu np za zdrowa renowke serii 54 trzeba sporo zapłacić by nie była trupem jakieś 15 tys więcej niż rynkowa

W tamtym roku była ładna 103.14 chyba 88rok naprawdę super utrzymany na 4 nowych oponach zero luzów wszystko porobione sprowadzona ale za blisko 70tys 

Lepiej jak kolega pisał określ budżet moc i co byś chciał np ehr pobiegi itd 

A jak będziesz chciał kupić na siłę to wtopisz na 100%

Opublikowano

Wszystko rozumiem. Szanuję każdą odpowiedź ale szczerze wielkie NIC mnie to obchodzi czy ktoś źle trafił bo szukał o innego a kupił co innego. Zadałem pytanie co sprawdzić przed zakupem w tym ciągniku i na co zwrócić szczególną uwagę ale widzę że brak zrozumienia pytania... 

Opublikowano
MalyRolnik18 napisał:

Jaco. Wiem o tym doskonale ale chciałbym wiedzieć ile może być na liczniku :)

bratrolnika. Wiem. Ale wymarzyłem sobie ten konkretny model i tego się trzymam, mam już coś nagranego dlatego pytania, żeby się nie nadziać, wiem i liczę się z tym że coś może wyjść bo to nie nowy sprzęt ale nie chce niespodzianek typu np. Skrzynia biegów. 

miałeś doczynienia z jakimś zachodnim ciągnikiem? jeżeli nie to weź ze sobą jakiegoś użytkownika renowki albo mechanika jakiegoś a sprawdzać wszystko po kolei napędy, blokady,wom, rewers, podnośnik, wszelkie luzy. i tak nigdy nie prześwietlisz całej maszyny sprawdzić jak jeździ na każdym zakresie biegów. z drugiej strony to tylko traktor ślubu z nim nie bierzesz a przy używanej maszynie zawsze sobie trzeba s budżet na remont zostawić a przedewszystkim jak sobie już wymarzyłeś ten model to sprawdź dostępność czesci i ich cenę do tego modelu. Zaraz ktoś napisze że w dzisiejszych czasach w dobie internetu wszystko dostaniesz itp ale czasami można się zdziwić albo cena może zaskoczyć

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

2 minuty temu, wojtal24 napisał:

Zaraz ktoś napisze że w dzisiejszych czasach w dobie internetu wszystko dostaniesz itp ale czasami można się zdziwić albo cena może zaskoczyć

Nie tylko zaskoczyć ale i powalić na ziemię, do renaulta raczej wszystko dostanie tylko kwestia ceny.Poza tym ciśnienie oleju na rozgrzanym silniku, tylko nie każdy pozwoli na rozgrzanie oleju w silniku i skrzyni pod obciążeniem i pomiary ciśnienia w silniku i hydraulice i zbadanie podnośnika pod obciążeniem min 1,5 tony.Choć na niskie ciśnienie w silniku też są sposoby na chwilowe sztuczne podniesienie.

• Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, wojtal24 napisał:

miałeś doczynienia z jakimś zachodnim ciągnikiem? jeżeli nie to weź ze sobą jakiegoś użytkownika renowki albo mechanika jakiegoś a sprawdzać wszystko po kolei napędy, blokady,wom, rewers, podnośnik, wszelkie luzy. i tak nigdy nie prześwietlisz całej maszyny sprawdzić jak jeździ na każdym zakresie biegów. z drugiej strony to tylko traktor ślubu z nim nie bierzesz a przy używanej maszynie zawsze sobie trzeba s budżet na remont zostawić a przedewszystkim jak sobie już wymarzyłeś ten model to sprawdź dostępność czesci i ich cenę do tego modelu. Zaraz ktoś napisze że w dzisiejszych czasach w dobie internetu wszystko dostaniesz itp ale czasami można się zdziwić albo cena może zaskoczyć

Dzięki, ze wszystkiego zdaje sobie sprawę to co napisałeś. 

36 minut temu, witejus napisał:

Nie tylko zaskoczyć ale i powalić na ziemię, do renaulta raczej wszystko dostanie tylko kwestia ceny.Poza tym ciśnienie oleju na rozgrzanym silniku, tylko nie każdy pozwoli na rozgrzanie oleju w silniku i skrzyni pod obciążeniem i pomiary ciśnienia w silniku i hydraulice i zbadanie podnośnika pod obciążeniem min 1,5 tony.Choć na niskie ciśnienie w silniku też są sposoby na chwilowe sztuczne podniesienie.

Ciągnik będzie sprowadzony w dość dobrym stanie przez znajomego. Będziemy testować w pługu lub gruberze, i właśnie o to chodzi jakie powinno być ciśnienie na gorącym i zimnym w silniku i hydraulice, jak zbadać podnośnik? bo to możemy sprawdzić i na zimnym i na gorącym. 

Wójta. Na co zwrócić uwagę w jeździe przy biegach i rewersie?? 

Opublikowano
29 minut temu, MalyRolnik18 napisał:

Wójta

?

29 minut temu, MalyRolnik18 napisał:

Na co zwrócić uwagę w jeździe przy biegach i rewersie??

Czy nie zgrzytają biegi i rewers przy załączaniu i przełączaniu, czy nie wyskakują, czy wchodzą normalnie lub ciężko czy zbyt lekko, czy dźwignia zmiany biegów nie lata po całej kabinie.

Opublikowano

@MalyRolnik18 W takich wiekowych maszynach możesz sobie sprawdzać co chcesz ile chcesz i jak chcesz a następnego dnia po zakupie może sie coś wykrzaczyć tak że pójdzie to na złom albo na graty bo naprawa będzie nieopłacalna także przemyśl dwa razy to co robisz A najlepiej kup coś co łatwo można naprawić i jest czym (ursus/zetor) Sam kiedyś kupiłem zachodniego używanego i więcej razy tego nie zrobię

• Like 1
Opublikowano

Nie przesadzaj.. Można kupić sprawny ciągnik, nastawianie się na "okazje" albo "perełki" to błąd, mam dwa zachodnie ciągniki, jeden jest 17 lat w gospodarstwie, 5 tys mtg i  nie żałuje zakupu.

• Like 3
Opublikowano
52 minuty temu, Karol445 napisał:

@MalyRolnik18 W takich wiekowych maszynach możesz sobie sprawdzać co chcesz ile chcesz i jak chcesz a następnego dnia po zakupie może sie coś wykrzaczyć tak że pójdzie to na złom albo na graty bo naprawa będzie nieopłacalna także przemyśl dwa razy to co robisz A najlepiej kup coś co łatwo można naprawić i jest czym (ursus/zetor) Sam kiedyś kupiłem zachodniego używanego i więcej razy tego nie zrobię

Doskonale sobie z tego zdaje sprawę. Nawet przez chwilę myślałem u Ursusie/Zetorze ale nigdy w życiu. Chcę choć troszkę zaoszczędzić na zdrowiu i poczuć minimum komfortu a nie to co w starych repciach. Także Ursus itp. całkowicie odpadają bo nie chce za kilka lat nosić kręgosłupa na szelkach i aparatu słuchowego. Robiłem przez kilka lat c360 na 20ha także serdecznie dziękuję. 

Opublikowano
1 godzinę temu, MalyRolnik18 napisał:

Chcę choć troszkę zaoszczędzić na zdrowiu i poczuć minimum komfortu a nie to co w starych repciach

Nooo, jak z trzy dni polezysz na posadzce pod tą wymarzoną renówką to ci pójdzie na zdrowie że hej 

• Like 1