Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Planuje zakup brony aktywnej z wałem packera 500mm  z siewnikiem nabudowanym. Mam każdy rodzaj gleby piaszczyste 5-6 gdzie sarna się topi w tym piachu, gliny, redziny, iły. Czy packer na wilgotnej ziemi nie będzie się zalepial że trzeba będzie czekać tydzień żeby obeschlo i czy na piachu nie będzie stawał i górki przed sobą robił? Proszę o wyrozumiałość i poradę.

Opublikowano

Będzie tak jak piszesz. Może nie koniecznie będzie na piachu garnął ale reszta się zgadza. Na takie gleby jak masz to chyba rurowy będzie najbardziej uniwersalny.

Opublikowano

paker na mokrym pójdzie byle dobre skrobaki nie ważne że glina czy rędzina, na piachu będzie pchał, najlepiej kupić brone z taką belką równającą przed wałem wtedy pomaga. Czym mniejsza średnica wału tym problem bedzie większy. Nie wiem jak gumowy ale mam trapezowy na glinach i rędzinach nie zdaje to egzaminu, nie doprawia i zabija/zakleja pas w którym idzie redlica siewna- miałem pakera i sprawowało się to wiele lepiej( dla mnie najlepszy wał jaki jest do takich urządzeń na ciężkie gleby)

Opublikowano

Na rędzinę jak jest mokro packer się nie nadaje bo go zaklei. Znajomy zmieniał w swoim agregacie z rurowego na packera i szybko pożałował. Nawet skrobaki nie pomogły bo w pewnym momencie wał stanął i musiał go odkręcić żeby skończyć sianie. Z rurowym w takich warunkach nigdy problemu nie było.

Opublikowano (edytowane)

siałem pakerem na rędzinie w takich warunkach że ciągnik nie mógł się uciągnąć a paker kręcił sie bez problemu, muszą być dobre skrobaki do samej rury i  nawet w bagnie pójdzie. Siewnikiem z wałem pakera zasiałem jakieś 1500 hektarów, troche doświadczenia mam.

Edytowane przez rocco0987
Opublikowano (edytowane)

Wszytko zależy od warunków jeżeli ziemia jest sucha to czy na piasku czy na dobrej ziemi wał się obraca . Najgorzej jak jest mokro jak się oklei to na dobrej ziemi jeszcze pójdzie ale jeżeli przejedziesz na słabszą to jednak skrobaki stawiają opór i wał bedzie sie zatrzymywał.

Wał oponowy niby chwalą .

11 godzin temu, Bialy8011 napisał:

Gumowy wał 

Cały gumowy też się okleja . Nie wiem jak spisuje się plastik guma jak maja Amazonki

Edytowane przez lukaszo10144
Opublikowano
1 godzinę temu, rocco0987 napisał:

siałem pakerem na rędzinie w takich warunkach że ciągnik nie mógł się uciągnąć a paker kręcił sie bez problemu, muszą być dobre skrobaki do samej rury i  nawet w bagnie pójdzie. Siewnikiem z wałem pakera zasiałem jakieś 1500 hektarów, troche doświadczenia mam.

Potwierdzam to co mowisz. Ja osobiscie mam gumowy wiec zadne z tych problemow mnie nie tycza ale kolega ma packera i sieje niekiedy w listopadzie w naprawde mokre gleby redziny i nigdy ze swoim walem nie mial problemu