Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
michalsoft napisał:

No dzierżawisz , dalej siejesz i normalnie uzyskujesz  ,dalej składasz o dopłaty . A jeśli chcesz to możesz wydzielić kawałek dzialki

tak nie tracisz prawa własności ziemi , tylko wydzierżawiasz działkę na 30 lat ,masz ograniczone prawa własności ,michałsoft na jaką umowę proponowali, służebność ,umowa dzierżawy na elektrownię wiatrową czy śmigło wiatraka jak jest to sprecyzowane

Opublikowano

Umowa dzierżawy , 29 lat , ja decyduje czy przedłużam , zaznaczone jest w umowie iż w każdej chwili mogę przepisać działkę na kogoś z rodziny  albo sprzedać , że jest co roczna waloryzacja kwoty czynszu , że nad działka może być podwieszone jedynie śmigło ewentualnie może być wykonany kabel . I reszte zapisów jakie chciałem . Umowa za każdym razem konsultowana z radca prawnym od takich rzeczy 

Opublikowano
5 godzin temu, alfa napisał(a):

Najlepsze jest to że piszą umowy z ludźmi na lewą i prawa 90 procent nie powstanie wogole firma nahaniacz zniknie a wpisy w księgach będą 

Jeśli budowa się nie rozpocznie i wiatrak nie powstanie w ciągu 5 lat to umowa jest rozwiązana i firma płaci odszkodowanie 

Opublikowano (edytowane)

To ciekawa umowa jeśli faktycznie taki wpis jest. To umowa z inwestorem jakaś poważna firma? Czy z kapitałem 5 czy 50 tys ? Jeśli to drugie to firma zniknie wpis zostanie odszkodowania nie będzie 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Alfa inwestor glówny rzadko kiedy jezdzi po terenie , od tego są firmy które organizują teren czy to pod farmy foto , markety sieciowe , nawet pod budowe giga fabryki to dla Muska terenu szukała zewnętrzna firma i ona prowadziła negocjacje początkowe .

Opublikowano

To już kolejna inwestycja tej firmy w okolicy .dwie farmy wiatrowe już działają .niektórzy nawet nie czytali umów tylko w ciemno podpisywali . Do pierwotnej umowy wprowadzono około 13 poprawek i zmian 

Opublikowano
alfa napisał:

Najlepsze jest to że piszą umowy z ludźmi na lewą i prawa 90 procent nie powstanie wogole firma nahaniacz zniknie a wpisy w księgach będą 

po podpisaniu umowy w księgach wieczystych wpisów nie robią zaraz ,rezerwacja działek tylko ,nawet nie wiedzą dokładnie gdzie będzie umieszczony wiatrak czy dziesięć metrów w lewo czy w prawo ,zanim powstaną plany zagospodarowania przestrzennego mpzp i pozwolenia dopiero wpisy robią na dziś nawet nie ma ustawy wiatrakowej co niby miala ułatwić powstawanie nowych wiatraków

Opublikowano

Witam wszystkich uzytkownikow, mam nadzieje, ze to odpowiedni temat. Dostałem oferte na dzierżawa działki pod fotowoltaike od solar farma.
Oferuja dobre stawki tylko na warunki przylaczenia trzeba czekac do 2 lat . 

To prawda ? komus wydaja jeszcze te pozwolenia ? u mnie w gminie niektorzy juz pare lat temu podpisali umowy i nic

pozdrawiam

Opublikowano

w ubiegłym roku sąsiad miał zamiar wydzierżawić pole pod wiatrak ,a że jego działka za wąska jest zaproponowali że częściowo śmigła były by na mojej działce ,firma zaoferowała 20 tys rok ,tylko umowa mi się nie widziała chcieli żebym podpisał taka samą jak sąsiad czyli na elektrownię wiatrową, nie zgodziłem się na to twierdziłem że umowa musi dotyczyć śmigiel nad działką ,na tym się skończyło twierdzili że się tak nie da , mieli jeszcze jakąś propozycję przedstawić ,ale do dziś nie było nic ,ucichło

Opublikowano

Jakie są aktualnie stawki za wiatrak który zmieści się na jednej działce? Rok temu mi proponowano 120 tys nie zgodziłem się teraz inna firma przyjechała i proponuje 160 tys . W takim tempie te stawki rosną że myślę im powiedzieć 200 plus waloryzacja

Opublikowano

Witam wszystkich. Wczoraj był u mnie przedstawiciel firmy Energo- net . Firma chce na mojej działce postawić wiatrak. Chcą żeby im sprzedać 40 a za 400 tys i jeszcze do tego będą płacić 20 tys rocznie. Lub oddać w dzierżawę za 100 tys rocznie

Opublikowano

Ale to by było na środku ponad 4 ha pola i pewnie jeszcze do tego dojazd ,więc raczej nie zgadzam się na to . Co wy na to

Opublikowano

Podbijamy pytanie o firmie ox2, miał ktoś z nimi styczność i podpisał umowę? W jaki sposób zabezpieczanie ewentualną utylizację w przyszłości? Czy tym mają się martwić dzieci? 

Opublikowano

Zależy różnie z tym bywa . Za granicą się słyszy że po 10 12 latach likwidują i nie ma komu że już te firmy zoo pozmieniane nazwy mają i w d*pie to mają . Jak patrzę to wszystkie firmy naganiajace w Polsce mają spółke i kilka podspolek każda z kapitałem 5 tys zł w każdej ten sam prezes jest udziałowcem . A jak spółka zoo to wiadomo że tylko do takiej kwoty odpowiadaja czyli 5 tys . Trzeba też patrzeć bo prawdopodobnie tak przynajmniej było z 2 farmami na Podlasiu przyjeżdża już firma inwestor zazwyczaj kapitał zachodni i potrafią wprowadzić zmiany w umowie między innymi kasę . Jak się rolnik obsadza i nie chce czegoś podpisać to firma naganiacz pokazuje poprzednia umowę w której jest zapis że jak z jego winy lub przyczyny nie powstanie wiatrak to kara umowna ale jaka nie wiadomo bo nie ma określonej kwoty . że niby z Holandii firme można nająć do rozbiórki  ale ze za 500 tys euro zbierają to w każdym kraju . Na wiatrak dźwigi przyjadą i ludzie i zdejmą najgorzej i najdłużej schodzi z betonem . Moim zdaniem to trzeba z nimi gadać w ten sposób że niech dają powiedzmy za te 60 70 ary 1 mln i niech biorą to na własność to znów oni twierdzą że nie mogą tak itp. Trzeba też w umowie zawrzeć zapis że nie ważne czy wiatrak kręcił się 7 dni w tygodniu 24 h na dobę 365 dni w roku czy przestał połowę czasu to kasa ta sama . Jest tam w h*j kroczków prawnicy niby rzuca okiem że niby ok jest a gość który pracuje w firmie naganiajacej wypoczywał u nas na Mazurach i przy wódce powiedział że te umowy nie są w żaden sposób partnerskie a jednostronne .  Sam się z tych wiatraków nabija i twierdzi że za h*ja prąd tańszy nie będzie bo oni dogadują  na określone lata od państwa cenę jako państwo im będzie płacić za prąd a ta cena jest bardzo wysoka . W Niemczech państwo teraz musi dopłacać do starszych farm bo jak nie dopłaca to już wiatraki stają się nie ekonomiczne i firma zamyka biznes . Nie po to Niemiec będzie stawiał u nas wiatraki inwestował grube miliardy euro, żeby nie napchać sobie portfela to samo z kulczykowa itp.  Ja rozumiem żeby te farmy stawiało państwo albo gmina czy powiat i to na własny użytek mieszkańców.  Wszędzie też tylko piszą że ta farma tyle tysięcy gospodarstw zasili ta tyle i tak dalej . U rolników i ludzi w mieście całe dachy paneli , w polu w cholerę farm fotowoltaicznych wiatraków przybywa a prąd jaki drogi był tak dalej jest . Najciekawsze że już od długiego czasu płacimy w rachunkach na powstawanie wiatraków . Trump ładnie ostatnio wyjasnil UE o wiatrakach 

• Like 1