Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Desperado tylko codziennie nie obchodź urodzin, bo Ci wątroba nie wytrzyma🤪

@jacus w dawnych czasach, jak się syn urodził pod koniec grudnia, to zgłaszając jego narodziny podawało się pierwsze dni w styczniu. Dzięki temu, syn szedł do wojska rok później.

Edytowane przez bergman31
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

kiedys to luzno podchodzono do daty urodzin -jak bylo wolne to sie jechalo do ksiedza i rejestrowalo- w c.k. monarchi trzeba bylo wziac jeszcze 2 pelnoletnich swiadkow-w aktach urodzin sa zapisani. wiec rzeczywista data urodzin mogla byc troche inna niz urzedowa. 

Ale to przed wojną raczej , tą drugą...

No chyba że tam u was tak.

Opublikowano

ciekawe kiedy zaczeto wydawac panstwowe akty urodzenia ?? chyba dopiero po II wojnie..

Przed 1946 r. rejestracji urodzenia, ślubu czy zgonu dokonywano w wyznaniowych księgach metrykalnych. Dopiero po 1946 r. możemy mówić o świeckiej rejestracji aktów stanu cywilnego. W urzędach stanu cywilnego w Polsce przechowywane są nawet 100-letnie akty urodzenia, małżeństwa czy zgonu.

Opublikowano
49 minut temu, bergman31 napisał:

dawnych czasach, jak się syn urodził pod koniec grudnia, to zgłaszając jego narodziny podawało się pierwsze dni w styczniu. Dzięki temu, syn szedł do wojska rok później.

To tak, ale nie 29 lutego.

Zresztą. Fajna taka data urodzin.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jacus napisał:

ciekawe kiedy zaczeto wydawac panstwowe akty urodzenia ?? chyba dopiero po II wojnie..

Przed 1946 r. rejestracji urodzenia, ślubu czy zgonu dokonywano w wyznaniowych księgach metrykalnych. Dopiero po 1946 r. możemy mówić o świeckiej rejestracji aktów stanu cywilnego. W urzędach stanu cywilnego w Polsce przechowywane są nawet 100-letnie akty urodzenia, małżeństwa czy zgonu.

W Zaborze Pruski już w połowie XIX wieku powstały Urzędy Stanu Cywilnego. Już w tym temacie wspominałem o kopi aktu ślubu moich pra-pradziadków z 1895 roku. Ślub był zawarty w USC Lipowa.

Dokumentacja USC starsza niż 100 lat przekazywana jest do właściwego Archiwum Państwowego. 

Księgi parafialne starsze niż 100 lat przekazywane są do właściwego Archiwum Diecezjalnego. Tam znajdują się księgi parafialne nawet z sprzed kilku stuleci. 

Jak kobieta rodziła w domu i poród odbierał akuszerka, to była możliwość przesunięcia o parę dni daty urodzenia. Jeszcze po IIWŚ kobiety rodziły często w domach. Matka urodziła się w domu w 1953 roku a ojciec w szpitalu w 1951 roku.

Edytowane przez bergman31
Opublikowano

Nie wiesz co to nocka. Od drugiej do świtu nie myślisz o niczym innym tylko o łóżku. A gdy zaświta wszystko odchodzi jak ręką odjął. Potem z tych kilku godzin "spania" jak dwie się uzbiera czystego snu to dobrze

Kurła, że taki temat przeszedł. Jak chciałem założyć podobny, żeby swoje ogłoszenia matrymonialne wstawiać to nie puścili😭

Dnia 25.01.2024 o 23:28, Pigmei napisał:

Teraz tylko pozostaje czekać aż pojawi sie łorawiok i zacznie  przygadywać że my podrywacze, babiarze itd  😄 ciekawe z którego konta napisze🤭

Nic nie zacznie... Prawdziwe romanse nie istnieją na publicznym. A wy i tak nie jesteście groźni. Chociaż akurat sean musiał się kiedyś ukrywać przed gniewem meg, a tobie nawet to nie grozi😂

Dnia 15.01.2024 o 23:10, Migotka napisał:

Sprzed  ponad 10 laty pamiętam ,że było tu wielu ciekawych ludzi

A moją koleżankę Tereskę pamiętasz?

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kowalsky30 napisał:

Nie wiesz co to nocka. Od drugiej do świtu nie myślisz o niczym innym tylko o łóżku. A gdy zaświta wszystko odchodzi jak ręką odjął. Potem z tych kilku godzin "spania" jak dwie się uzbiera czystego snu to dobrze 

O nie - spaniu akurat ja dużo wiem to myśl, że taki wyjątkowy jesteś 🤣

Kurła, że taki temat przeszedł. Jak chciałem założyć podobny, żeby swoje ogłoszenia matrymonialne wstawiać to nie puścili

i😂

Ja musiałam dobrych kilka dni czekac aż zaakceptują 

Opublikowano

Wyrwał bana od moda  a to już coś 😆

Nic nie zacznie... Prawdziwe romanse nie istnieją na publicznym. A wy i tak nie jesteście groźni. Chociaż akurat sean musiał się kiedyś ukrywać przed gniewem meg, a tobie nawet to nie grozi😂

Nikt tu nigdy nie chciał być groźny, jedynie ty świrowałeś, bawiłeś się w chore gierki i stalking więc odpuść sobie przycinki do innych 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Kowalsky30 napisał:

Nic nie zacznie... Prawdziwe romanse nie istnieją na publicznym. A wy i tak nie jesteście groźni. Chociaż akurat sean musiał się kiedyś ukrywać przed gniewem meg, a tobie nawet to nie grozi

Nie wiem kto tu groźny ale o Tobie to już chyba legendy krążą (...) 

Mylisz się "maleńki" prawdziwe romanse czy miłości też tu się zaczynały i na publicznym ,tylko trzeba było mieć jaja (...) Akurat ja w tym temacie wiem co mówię 

Który z Was miał mieć urodziny teraz dziś lub jutro ? 🙂

PRIMO ? 

Jak dobrze pamiętam  i ktoś dziś  ma to wszystkiego najlepszego 😘 i miłego dnia ;)

Edytowane przez Migotka
Opublikowano

Czekaj lorowiok zara owieczki wstawi albo się oświadczy której ...🤣

Może napisze ile desek przewalił w tartaku 😙

Ponoć rączki mu już sinieją 😜

Zdesperowany jest to będzie brał się zara do podrywu 😲

Bida daje mu popalić to co ma robić ,mus walczyć 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Cieczke masz 🤨🤔 bo nosi Cię po tematach albo co gorsze to pchły. 🤭