Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 godzin temu, Domiś10 napisał:

Jak już to pierwsza połowa pierwsza próba jeżeli na trasie danego auta wyjdzie u jednego dostawcy wynik pozaklasowy jest pobierana poprawka z całej trasy czyli w pierwszej połowie mogą być dwie próby  i w drugiej dwie oraz może być trzecia w połowie jeżeli auto nie odczyta kodu próbki trzy razy wtedy ponawiana jest próba na całej trasie przy następnym odbiorze 

Pierwsze słyszę. A co ja mam odpowiadać za czyjeś próbki które nie przeszły, coś źle tłumaczysz. Moga być dwie próby w jednej połowie bo czasem biorą w jednej bakterie a w drugiej komórki. 

Nigdy nie zdarzył mi się jakiś zły odczyt kodu próbki. 

Opublikowano

To co wy w tym Łowiczu nie dbacie cały czas o bakterię czy somatyke? Tylko mniej więcej wiecie kiedy biorą i wtedy dbacie? Afera o to że pobrali próbki dwa razy więcej. To jak by brali jak  w mlekpolu co odbiór to dopiero by był krzyk 

• Like 3
Opublikowano

Raz mi się poprawka zdarzyła, somatyka podskoczyła po opóźnieniu doju przez brak prądu, rodzice samice domu byli zanim podłączyli agregat to minęło trochę czasu i wtedy było to widać. 

Ogólnie wyniki w 95% zgadzają się z tymi z federacji. 

Mocznik badany co odbiór więc to duży plus. 

Nigdy nie wiadomo kiedy będzie próba więc nie da się przygotować. 

Nikt afery nie robi 😅

Opublikowano (edytowane)

Krzychu121 czy ty się z choinki urwałeś? O czystość dba się po każdym udoju i to wie każdy dostawca. Poza tym po co nam wiedzieć kiedy próby biorą, to jest losowe. Wszystkie przewody, kolektory uszczelki wymienione a bakterie prawie 200k. Mi chodziło bardziej o to, że nie jest to normalne, bo raz do połowy miesiąca jest próba bakterie i somatyka i ewentualną poprawka. Połowa miesiąca a tu już kolejna próba tylko na bakterie. Skoro u mnie tak jest i u sąsiadów to czego u nas szukać?

Edytowane przez WojtekBuawski
Opublikowano

Skoro coś wyszło nie tak to chyba szukają. Niby nikt afery nie robi ale zaraz zaczęły się tłumaczenia że u mnie to raz się zdarzyło a  po co robią kolejną próbę itd. Mają potrzebę to robią. Nie wiem w czym problem. Tak jak Daniel napisał. Każda próba to monitoring stada. Za to najbardziej cenię mlekpol. Widzi się wszystko na bieżąco. A nie jak już jest duży problem i wszystko ponad normy przekroczone. Jak mam bakterie 7-8 i nagle widzę że wzrosły ma 25, w kolejnej próbie ma 38 to już wiem że trzeba szukać gdzie się nie domywa albo nie pękła gdzieś guma. I nie ma co liczyć że problem sam.sie rozwiąże. Tak samo z somatyka. Jak widać że rośnie to trzeba zacząć uważniej się ,,przyglądać " krowom. I z mocznikiem też jest super sprawa. Krowy pójdą na pastwisko czy dostaną belki z większą ilością azotu to widać jak mocznik rośnie i można na bieżąco korygować dawkę.  Także ja na waszym miejscu zamiast zastanawiac się czemu biorą kolejną próbę cieszył bym się że dojdzie kolejny wynik 

• Like 2
Opublikowano

Przed nikim tutaj ani nigdzie nie muszę się tłumaczyć to po pierwsze. 

Po drugie to nie ma dodatkowych prób tak jak pisałem. W pierwszej połowie i drugiej komórki i bakterie i często nie w jednej próbie, nie da się przewidzieć kiedy. 

To forum to naprawdę dno się robi... Każdy tylko problemów szuka 🤦‍♂️

Opublikowano
1 godzinę temu, WojtekBuawski napisał:

Krzychu121 czy ty się z choinki urwałeś? O czystość dba się po każdym udoju i to wie każdy dostawca. Poza tym po co nam wiedzieć kiedy próby biorą, to jest losowe. Wszystkie przewody, kolektory uszczelki wymienione a bakterie prawie 200k. Mi chodziło bardziej o to, że nie jest to normalne, bo raz do połowy miesiąca jest próba bakterie i somatyka i ewentualną poprawka. Połowa miesiąca a tu już kolejna próba tylko na bakterie. Skoro u mnie tak jest i u sąsiadów to czego u nas szukać?

u nas na trasie ludzie mają problemy z wynikami to jeździ kierowniczka dodatkowo i bierze drugie próby i porównują z samochodem, no ale chyba się zgadzają też mialem wysokie bakterie to zacząłem stosować pianę przed dojem i problem z  bateriami się skończył

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, WojtekBuawski napisał:

To zadziwiające. Bo ja w żniwa dopuściłem do sytuacji gdzie naprawdę brzydko to wyglądało. Brudne, ślimaczy się wszystko a bakterie 8tys somatyka 15. I to w takie upały. Aż się zastanawiałem czy mi tego nie podrabiają. Bo czasami te wyniki aż wzorowe. A nie dbam tak, nie mam idealnie, wiem jak to czasami wyglada

Opublikowano
6 godzin temu, robertrolnik27 napisał:

Pierwsze słyszę. A co ja mam odpowiadać za czyjeś próbki które nie przeszły, coś źle tłumaczysz. Moga być dwie próby w jednej połowie bo czasem biorą w jednej bakterie a w drugiej komórki. 

Nigdy nie zdarzył mi się jakiś zły odczyt kodu próbki. 

Nie pierwsze słyszę tylko taka jest reguła już kierowca nie bierze poprawek tylko auto pobiera próby a zarząd wymusił nacisk na kierowców aby sprawdzali zbiorniki z mlekiem czy aby mleko nie jest kwaśne 

A co do prób to za każdym razem kiedy pobierana jest próba bada się LKS oraz bakterie 

To że tobie się nie zdążył błędny odczyt próbki to nie znaczy że u kogoś innego się nie dzieje takie coś lub nawet o tym nie wiesz bo przeważnie przy pierwszej próbie błędnej przesuwa karuzela o 1 buteleczkę i odczytuje kolejną lub mógł laborant się pomylić dac wyższą butelkę która nie mieści się pod iglicą i karuzela staje a po 3 błędnych odczytach mleko pobiera się ręcznie na zawartość tł,bi,mocznik,współczynnik zamarzania 

Opublikowano
19 minut temu, robertrolnik27 napisał:

Nic takiego nie ma miejsca u mnie więc chyba do innego Łowicza oddajesz 🤔

U ciebie to akurat nic nie ma miejsca 🤣🤣🤣 

Tak jest i tyle a to że ty o tym nie wiesz to nic nowego 

Jesteś kozak przecież to sprawdź czym się skończyć może otwarcie tylko drzwi od karuzeli skoro u ciebie nic nie ma miejsca otóż tak przez 3 brania wystarczy nawet na 1 min I ciekawe czy nic się nie stanie 🤣

Opublikowano
26 minut temu, kampl napisał:

To zadziwiające. Bo ja w żniwa dopuściłem do sytuacji gdzie naprawdę brzydko to wyglądało. Brudne, ślimaczy się wszystko a bakterie 8tys somatyka 15. I to w takie upały. Aż się zastanawiałem czy mi tego nie podrabiają. Bo czasami te wyniki aż wzorowe. A nie dbam tak, nie mam idealnie, wiem jak to czasami wyglada

Nie raz tu było pisane. Brudny strzyk nie robi ogromnych bakterii. Co najwyżej lekko podniesie. Bakterie biorą się ze skislego mleka które np zbiera się w pękniętej gumie. Dlatego może wszystko lśnić i urządzenia od doju i chłodzenia wyglądać jak nówka a bakterie będą pozaklasowe bo będzie gdzieś pęknięta guma lub coś będzie się nie domywalo. I może być odwrotnie. Wszystko może być upiep.zone w gnoju i ogólnie bród i syf a bakterie będą mieściły się w normie, bo urządzenia będą dobrze w środku umyte. 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, krzychu121 napisał:

Nie raz tu było pisane. Brudny strzyk nie robi ogromnych bakterii. Co najwyżej lekko podniesie. Bakterie biorą się ze skislego mleka które np zbiera się w pękniętej gumie. Dlatego może wszystko lśnić i urządzenia od doju i chłodzenia wyglądać jak nówka a bakterie będą pozaklasowe bo będzie gdzieś pęknięta guma lub coś będzie się nie domywalo. I może być odwrotnie. Wszystko może być upiep.zone w gnoju i ogólnie bród i syf a bakterie będą mieściły się w normie, bo urządzenia będą dobrze w środku umyte. 

Wystarczy że woda do mycia będzie miała temp 40° np bo po co wyższa i narażać się na koszta i już chemia nie działa tak jak w temperaturze 55-60°

Albo wyłączają zbiornik na ostatnie branie lub na nocny udój bo szkoda prądu  

Albo szkoda chemii i zamiast dawać 50ml na 10l da 20ml 

Edytowane przez Domiś10
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Domiś10 napisał:

Wystarczy że woda do mycia będzie miała temp 40° np bo po co wyższa i narażać się na koszta i już chemia nie działa tak jak w temperaturze 55-60°

Albo wyłączają zbiornik na ostatnie branie lub na nocny udój bo szkoda prądu  

Albo szkoda chemii i zamiast dawać 50ml na 10l da 20ml 

To i tak nie zrobi jakiś dużych bakteri. Znajomy testuje u siebie takie rozwiązania które podałeś i bakterie mu nie przekraczają 50-60 tys :) rano myje gorącą wodę a wieczorem tylko zimną. I płyn oczywiście ograniczony 

Opublikowano
1 minutę temu, krzychu121 napisał:

To i tak nie zrobi jakiś dużych bakteri. Znajomy testuje u siebie takie rozwiązania które podałeś i bakterie mu nie przekraczają 50-60 tys :) rano myje gorącą wodę a wieczorem tylko zimną. I płyn oczywiście ograniczony 

Do czasu aż na łączeniu coś się zagnieździ 😅 potem się zacznie szukanie problemu bo wszystko jest do czasu a później wraca z nawiązką 

Opublikowano
6 minut temu, krzychu121 napisał:

To się zgadza. Chociaż jak twierdzi pół roku tak robi i jest dobrze 

I zaoszczędził 70gr na 1 myciu  na chemii  i ile z 2kwh prądu zależy czym grzeje tą wodę lub jeżeli ma odzysk  więc niech ma te 3.2zł na myciu  majątek zostanie w kieszeni 

Opublikowano
52 minuty temu, Domiś10 napisał:

Jesteś kozak przecież to sprawdź czym się skończyć może otwarcie tylko drzwi od karuzeli skoro u ciebie nic nie ma miejsca otóż tak przez 3 brania wystarczy nawet na 1 min I ciekawe czy nic się nie stanie 🤣

Ty wszystko masz idealne a jesteś 1000 lat za murzynami. Smród brud a cwaniaka w necie zgrywa. 

Skoro mówię jak jest u mnie to to uszanuj pajacu. Jeśli masz gówno nie mleko to może i co odbiór biorą ten szjas do badania. 🤣🤷‍♂️

Ostatnie badania sprawdzone przed chwilą na emik'u 07.08 komórki - 270, 11.08 - 15 bakterie 

Opublikowano
2 godziny temu, kampl napisał:

Ja za somatyke 15 miałbym kontrol w sierpcu...

Opublikowano

Mlekovita to jebie po parametrach ostatnio jak może. 

Sąsiadowi teraz tłuszcz 3.1 wyszedł a w federacji 4.3 ...

Sam mam taki sam problem z mlekovita że 0.4-0.5 do dołu mam 

Opublikowano
Domiś10 napisał:

19 minut temu, robertrolnik27 napisał:

Nic takiego nie ma miejsca u mnie więc chyba do innego Łowicza oddajesz 🤔

dobrze się czujesz ? do karuzeli to tylko wysokie butelki idą a w dibrym zakładzie jest plomba i nic kierowcy do tego kurla mity i inne fanaberie tworzycie 🤦 opon nie chcesz kupić 🤭

• Like 3
Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał:

dobrze się czujesz ? do karuzeli to tylko wysokie butelki idą a w dibrym zakładzie jest plomba i nic kierowcy do tego kurla mity i inne fanaberie tworzycie 🤦 opon nie chcesz kupić 🤭

A wiesz o tym że zabudowa romexu a pro-wamu ma inne?  I  jest plomba nie tylko na karuzeli ale także na deklach ale plomba to przecież pikuś bo są czujniki otwarcia i odnotowują to w komputerze gdzie/u kogo jest np otwarte jeżeli jest to u dostawcy 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v