Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 21.06.2024 o 20:40, krzychu121 napisał:

Najwięcej krytykują Ci co chętnie by kupili ale po cenie jak im się podoba. Jak uważacie że są to kosmiczne pieniądze to czemu nie sprzedacie? 

20 lat temu jak ziemia była po kilka stówek do tysiąca to się w głowe co niektórzy pokali i mówili że głupota płacić tyle za ziemię. 10 lat temu jak ziemia była po kilkanaście tys tak samo co niektórym było za drogo. Teraz jest po kilkadziesiąt tys i też co niektórym za drogo. Pisze o swojej okolicy. 

U alfy w okolicy jak ktoś płaci 100 czy 200 tys za ha to widać ma z czego. A raczej fundatorem jest Piątnica. Jeden mając 100 tys zysku miesięcznie pcha wszystko w maszyny, inny w ziemię a jeszcze inny w mieszkania. Ilu ludzi tyle pomysłów. Ja bym tyle nie zapłacił ale chętnie bym sprzedal w tej cenie 

Niby nie daleko a u nas 10 lat temu to 30 tyś za ha to była normalna cena za V i VI klasę. A w roku 2000 poszły dobre łąki po 10 tyś za ha a to kiedyś było 10 dobrych krów. Teraz jest wystawione parę ha po 90-100 za ha jak coś taniej to raczej sprzedający się nie ogłasza po 60-75 tyś 

Opublikowano

Sąsiedztwo Piątnicy robi swoje. A jak wiemy oni nie płacą od wczoraj o 30-50% lepiej niż pozostałe mleczarnie. Więc jest ich stać podbić cenę bo poprostu szybko im się taki zakup zwróci. Nie muszą się martwić o kryzys i o to czy będą oddawać na granicy opłacalności. Wiedzą że zarobek będzie solidny to i co niektórzy nie patrzą czy zapłacą tysiąc czy 25 tysięcy więcej bo i tak im się to zwróci. Dla nas wydaje to się  chore ale z ich punktu widzenia to jest kopalnia kasy. A jak ktoś nie widzi nic innego poza gospodarką to pcha kasę tylko w ziemię i maszyny. Y

• Like 1
Opublikowano

Przeglądając sprawozdania natknąłem się na ciekawe zdarzenie w jednej z OSM. Cena zakupu surowca od dostawców 1.88zl cena zakupu surowca z przerzutu 2.04zl. To ja się pytam w jakim celu? Rozumiem jak jakiś podmiot kupuje przerzut poniżej ceny płaconej właścicielom to ma to sens ale drożej? 

Opublikowano

Ta matematyka która kończy się mega strata na działalności podstawowej a wynik finansowy po zabiegach koloryzujących sprawozdanie to jest 1/4 realnej straty. 

Opublikowano
4 godziny temu, grzesiu napisał:

Przeglądając sprawozdania natknąłem się na ciekawe zdarzenie w jednej z OSM. Cena zakupu surowca od dostawców 1.88zl cena zakupu surowca z przerzutu 2.04zl. To ja się pytam w jakim celu? Rozumiem jak jakiś podmiot kupuje przerzut poniżej ceny płaconej właścicielom to ma to sens ale drożej? 

A mnie ciekawi zaklinana rzeczywistość przez niektórych użytkowników o cenie przerzutu 1,6 zł . Żaden nie mógł jej udowodnić. A tu proszę okazało się że jednak przerzut po 2 zł był . Po co było te bajki trącać ? 

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, krzychu121 napisał:

A mnie ciekawi zaklinana rzeczywistość przez niektórych użytkowników o cenie przerzutu 1,6 zł . Żaden nie mógł jej udowodnić. A tu proszę okazało się że jednak przerzut po 2 zł był . Po co było te bajki trącać ? 

jak tu naganiacz jeden za drugim. jakoś cicho siedzą jak masło na europejskiej giełdzie najdroższe od 1,5 roku 

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 1
Opublikowano

A jak to jest z lyderem że w sprawozdaniu Zarządu piszą że zatrudniają 5,5 tys osób, a w informacji dodatkowej 3,9 tys etatów? 41 mln zysku i od tego 15 mln straty do odpisania za 2 przejęte osm. W 2022 roku +195mln było. I do tego mocno urósł fundusz udziałowy czyli dużo ściągnęli z dostawców.

Opublikowano
5 godzin temu, grzesiu napisał:

Ja mam sąsiadkę co sprzedaje jajka po 1.2zl za szt i ma stałych odbiorców ale gdy jej brakuje jajek to dokupuje od innych po 1.4zl aby nie stracić swoich odbiorców 🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał:

Jeden z użytkowników pisał bajki o cenie przerzutu 2,5

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Dream1990 napisał:

A jak to jest z lyderem że w sprawozdaniu Zarządu piszą że zatrudniają 5,5 tys osób, a w informacji dodatkowej 3,9 tys etatów? 41 mln zysku i od tego 15 mln straty do odpisania za 2 przejęte osm. W 2022 roku +195mln było. I do tego mocno urósł fundusz udziałowy czyli dużo ściągnęli z dostawców.

Musiał byś popytać ludzi którzy tam pracują na jakich umowach ich zatrudniają wtedy byś wiedział skąd taka różnica. Co do udziałów to tylko od udziałowców ale to chyba tylko było tak że dali niby premie na święta po czym cala premia poszła w udziały taka premia bez premii. Dajesz premie nie wykładając kasy na stół tylko robiąc zapis księgowy. 

Co do przerzutu to zależy co to jest. Bo możesz brać na umowie od firmy która tylko zbiera i odsprzedaje a możesz brać nadwyżki po niskich cenach. Opisany przeze mnie powyżej przypadek to jest przerzut od firmy trudniącej się skupem i handlem przerzutem. Coś takiego nie powinno mieć w spółdzielni miejsca. Chyba że okresowo brakuje surowca pod wykonanie zamówień/kontraktu wtedy się zgodzę ale umowy długookresowe i płacenie powyżej ceny płaconej właścicielom. Pytanie gdzie była rada? 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano
6 godzin temu, grzesiu napisał:

A czy w tym sprawozdaniu jest informacja o miesiącach kiedy to mleko było kupowane? Moze nie dzialo się to cały rok tylko jakiś okres a średnia cena zakupu od rolnikow może być z całego roku

Opublikowano
grzesiu napisał:

58 minut temu, Dream1990 napisał:

Musiał byś popytać ludzi którzy tam pracują na jakich umowach ich zatrudniają wtedy byś wiedział skąd taka różnica. Co do udziałów to tylko od udziałowców ale to chyba tylko było tak że dali niby premie na święta po czym cala premia poszła w udziały taka premia bez premii. Dajesz premie nie wykładając kasy na stół tylko robiąc zapis księgowy. 

Co do przerzutu to zależy co to jest. Bo możesz brać na umowie od firmy która tylko zbiera i odsprzedaje a możesz brać nadwyżki po niskich cenach. Opisany przeze mnie powyżej przypadek to jest przerzut od firmy trudniącej się skupem i handlem przerzutem. Coś takiego nie powinno mieć w spółdzielni miejsca. Chyba że okresowo brakuje surowca pod wykonanie zamówień/kontraktu wtedy się zgodzę ale umowy długookresowe i płacenie powyżej ceny płaconej właścicielom. Pytanie gdzie była rada? 

na wakacjiach 🤔🤭

grzesiu napisał:

Cały rok. Podane miesiącami cena skupu i cena zakupu przerzutu. W rekordowym miesiącu było aż 50gr różnicy. 

ja bym radził zbytnio ,,nie interesuj się,, 🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v