Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, krzychu121 napisał:

Na 99.9% bajka z tym zalaniem mlekiem. Każdy z tych molochów chce jak najwięcej mleka. Jak nie mają swojego to z za granicy ciągną. Więc nawet jak taka sytuacja ma miejsce to tam pewnie uszami klaszczą ze linie chodzą na odpowiednich obrotach. 

Niech piatnicaki do mnie się przenoszą. Ja im po 150 tys sprzedam 

Kierowca gadał jak mu mleko na trasie po 3/4 tys litrów spadło, no ale cza bajkę rolnikom puścić przed obniżka że niby mleka jest do oporu 

Opublikowano

Niech ch.je nawet nie myślą obniżać. Giełdy w górę to cena dla rolnika też powinna iść w górę. Jak nie potrafią zarządzać to niech zrezygnują ze stanowisk . Myślę że 90% dostawców była by chętna aby piatnica przejęła zakłady za darmo. Nawet jestem w stanie zrezygnować z udziałów. W parę miesięcy zwróciłyby się z nawiązką 

• Like 9
Opublikowano (edytowane)

Śmiechem i żartem podniósł bym obie dłonie gdyby było głosowanie nad przejęciem zakladu przez Piątnicę. Nawet niech przez pierwszy rok czy dwa płacą 80% ich ceny to i tak jest na plus 🤣 

Inwestycja długoterminowa 💪 

Powieka by mi nie drgnęła gdyby powiedzieli że cały zarząd jest z Piątnicy a nie Mlekpolu. Bym się uśmiechnął i powiedział, ,,ok róbcie co uważacie za stosowne" 🤣

Edytowane przez karol091193
  • Like 1
Opublikowano

Myślę że o 50 groszy to cena bez problemu by poszła w górę. Wystarczyłoby nie oddawać do stonki i zielonego produktów po kosztach i dorzucać jeszcze dodatkowych palet za darmo. Tak jak to ma teraz miejsce 

Opublikowano
52 minuty temu, krzychu121 napisał:

Myślę że o 50 groszy to cena bez problemu by poszła w górę. Wystarczyłoby nie oddawać do stonki i zielonego produktów po kosztach i dorzucać jeszcze dodatkowych palet za darmo. Tak jak to ma teraz miejsce 

Nie dałoby rady . Mlekpol w tej chwili ma dobry zbyt na galanterię ale ograniczone moce do jej produkcji. Do tego za duża ilość mleka nie da rady tyle wpuścić w rynek produktów galanteryjnych bez produkcji proszków   .  Chyba że Piątnica pogoniła by wirówki to spadło by mleko z 40 procent w pierwszym momencie, po doprowadzeniu się do porządku rolnikow wzrosło by że spadek byłby około 10 do 15 procent . Jedynie plus by był taki że jak by wrócił firmowy transport to kilkanascie milionów zysku więcej by było . Piątnica nie robi proszku  mało masla i sera dlatego jest cena reszta składowych  to np wlasny transport jakość mleka , ilość mleka 

Opublikowano
5 godzin temu, alfa napisał:

A mlekpol podobno zalany mlekiem . Znajomy kierowca mówił że w szoku są co chłopi wyrabiają z iloscia mleka . Lepszy  temat 6 ha ziemi poszło w okolicy sniadowa po 215 tys 

Nieaktualne masz dane gość 4 ha kupił po 250 tys. za ha tylko fakt że 3 i 4 klasa

Opublikowano
23 minuty temu, pawlak2507 napisał:

Nieaktualne masz dane gość 4 ha kupił po 250 tys. za ha tylko fakt że 3 i 4 klasa

Idioci . Po spłacie to dopiero ta cena wygląda 

Opublikowano
32 minuty temu, pawlak2507 napisał:

Jak piszecie takie ceny to mam wrażenie że w innym kraju żyjemy 🤯 i jeszcze za 4 klase 🙆🙆

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, krzychu121 napisał:

Na 99.9% bajka z tym zalaniem mlekiem. Każdy z tych molochów chce jak najwięcej mleka. Jak nie mają swojego to z za granicy ciągną. Więc nawet jak taka sytuacja ma miejsce to tam pewnie uszami klaszczą ze linie chodzą na odpowiednich obrotach. 

Mlekowita puszcza dostawców bez okresu wypowiedzenia. Od ko0nca 23 r. nie przyjmują nowych. Ze dwa miesiące temu prezes pisał sms-y do dostawców żeby kupowali produkty Mlekowity, bo magazyny pełne. Krzychu, dziś mało kto chce jak najwięcej mleka

Edytowane przez anatol75
Opublikowano
16 minut temu, michal_19 napisał:

Jak piszecie takie ceny to mam wrażenie że w innym kraju żyjemy 🤯 i jeszcze za 4 klase 🙆🙆

To pewnie dlatego, że produkcja mleka jest nieopłacalna jak tu wszyscy piszą , a kupujący zwiększa areał aby zająć się uprawą roślinną i konkurować z ukrainą.

Dla tego człowieka produkcja mleka nigdy nie będzie opłacalna bo po ile by mleko nie było to całą nadwyżkę wyda na ziemię ( najwyżej następnym razem zapłaci po 300tyś)

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
anatol75 napisał:

5 godzin temu, krzychu121 napisał:

Mlekowita puszcza dostawców bez okresu wypowiedzenia. Od ko0nca 23 r. nie przyjmują nowych. Ze dwa miesiące temu prezes pisał sms-y do dostawców żeby kupowali produkty Mlekowity, bo magazyny pełne. Krzychu, dziś mało kto chce jak najwięcej mleka

nie przyjmują ale w niektórych rejonach to chętnie by osłabić tylko konkurencjię....

michal_19 napisał:

32 minuty temu, pawlak2507 napisał:

to 4 klasa to zła 🤔 oby wszystka taka była...

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, sw_kamil napisał:

To pewnie dlatego, że produkcja mleka jest nieopłacalna jak tu wszyscy piszą , a kupujący zwiększa areał aby zająć się uprawą roślinną i konkurować z ukrainą.

Dla tego człowieka produkcja mleka nigdy nie będzie opłacalna bo po ile by mleko nie było to całą nadwyżkę wyda na ziemię ( najwyżej następnym razem zapłaci po 300tyś)

Piątnica by dala po 4 zł to by 500 płacił 

Opublikowano
1 godzinę temu, anatol75 napisał:

Czyli Daro się zapędził sam w kozi róg? Jak tak to aby więcej , że nawet z Litwy czy ukrow wieźli bo było mało a teraz już za dużo ? Dobitny przykład jak się zarządza w myśl zasady tu i teraz a potem się będziemy martwić 

Opublikowano

Sam rozpoczął wojne o mleko, to teraz zbiera owoce. Nie udało sie przejąć większych zakładów (ostatnie strzały to Charsznica i Kamos) i został z ręką w mleku

Opublikowano
2 godziny temu, michal_19 napisał:

Przy dzisiejszych pogodach wolałbym dać po 250 za 3 klasę niż 150 za 6, oczywiście jak dla mnie to ta cena jest za bogata chodziło mi o porównanie bardziej, ale znam takich co płacą po te 150 za piachury

• Haha 1
Opublikowano

Do mnie przyszedł sąsiad i chce 13 tys za 0.4 ha 4a i mi ręce drżą. Za mleko płacą 1.8, codziennie pada a kukurydza nawet nie po kolana. 2km dalej po pas. Jak oni funkcjonują przy takich cenach... Ten kto się nie rozwinął za wczesnie problem, może likwidować. Z paroma zwierzętami zablokowany bo kolosy z 200 kredytami i 200 krowami licytują ziemię by to wykarmić. 

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał:

nie przyjmują ale w niektórych rejonach to chętnie by osłabić tylko konkurencjię....

to 4 klasa to zła 🤔 oby wszystka taka była...

Jak pod spodem glina to ok, a jak luźne podłoże to 3tyg bez deszczu i po plonach przynajmniej tak jest u mnie na 4 klasach. Mam trochę 3 to jest przepaść między 3b a 4a.

Opublikowano

Ludzie co wy gledzicie o jakichś odejściach z mlekovity, bez wypowiedzenia. 

Idź daj wypowiedzenie to sobie zobaczysz jak to jest bez wypłaty żyć ... 

Nie macie pojęcia a pier**lcie . Mlekpol i mlekovita mają taki przerób i taki zbyt że jak znajdzie się 5 mln więcej dziennie to pójdzie .....

Opublikowano

tylko nie widzisz że ch%j z tego przerobu nam zostaje, wszystek zysk przejmują spółki i społeczni rodziny i kumpli prezesów a oni sami chwalą się przerobem jak by to był wyznacznik czegokolwiek

• Like 4
Opublikowano

Może nie zjedzą 😉 własnie najgorsze to narzekanie syfiarzy od wirówek jak płaczą że Piątnica płaci a tu lipa jest . Dla mnie ktoś kto wiruje to jawny oszust i kreciel 

• Like 2
Opublikowano
19 godzin temu, alfa napisał:

A mlekpol podobno zalany mlekiem . Znajomy kierowca mówił że w szoku są co chłopi wyrabiają z iloscia mleka . Lepszy  temat 6 ha ziemi poszło w okolicy sniadowa po 215 tys 

co w tym dziwnego jak zabierali pod Via Balltica to płacili po 250 i więcej

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v