Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, lamboEVO100 napisał:

Spółdzielnia to spółdzielnia, powinny być dostosowane udziały do wartości. Mleczarnia nie pobiera na udziały ale się rozwija to udziały powinny rosnąć by się później nie okazał że ktoś ma większość mleczarni. Tym co udziały nie pasują niech idą do prywaciarzy i zobaczą jak dobrze. To że były spółdzielnie uchroniło przed sprzedażą obcemu kapitałowi bo wtedy rynek mleka w Polsce zwinął by się tak samo jak trzody chlewnej.

Dokładnie tak. Są takie perełki które robią potężne inwestycje z niskiej ceny mleka a nie podnoszą udziałów później takiej spółdzielni podwinie się noga i firma P wjeżdża  a białym koniu oferując chłopom 150% funduszu udziałowego chłopy szczęśliwi że przyjechał zbawiciel  darczyńca i wziął od nich majątek który był wart 500%? 1000%? Funduszu udziałowego? 

Fundusz udziałowy i zasobowy to tylko cyferki bez pokrycia w gotówce. Żadna spółdzielnia nie dysponuje taka gotówką żeby na wezwanie spłacić zobowiązania, fundusz udziałowy i zasobowy. To jest obracanie kasa na bieżąco. 

Prawda jest taka że wypracowane zyski w większości powinny iść na fundusz udziałowy wtedy można by mówić o wypłaconej dywidendzie a jest odwrotnie. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 1.06.2024 o 08:17, slawek74 napisał:

wež wpłać na udziały 100 200 a najlepiej z 500tys ....

Wiadomo, że pieniądze pobierane na udziały są często bardziej fikcyjne niż "realna gotówka odkładana w mleczarni na czarną godzinę" .więc nie do końca jest tak że teraz wpłac pół bańki jak chcesz mieć więcej dodatków.

A Obecnie pobierane kwoty na udziały są tak małe, że żeby wejść w kolejny próg dodatków, to nie wiem ile lat trzeba to mleka odstawiać. 

Ja jestem bodajże w środkowym progu, więc generalnie nie narzekam na to ile ja z tego mam, ale samo rozwiązanie budzi wątpliwości.

Według mnie juz samo posiadanie udziałów jest już tym dodatkiem, i to jest takie wypłacanie dodatku od dodatku. jeśli ktoś ma dużo udziałów to niech się cieszy, kiedyś sobie to wypłaci na emeryturę i będzie dobrze żył, ale nie uzależniał bym od tego ceny mleka . Za samymi udziałami oczywiście jestem na tak.

To tylko moje zdanie, każdy może mieć inne. Kwestia które rozwiązanie jest lepsze.

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano

Czytałem ten artykuł w gazecie, propagandowe lizanie rowa. Szkoda ze z innymi topowymi mleczarniami się nie porównują tylko z tymi z województwa mazowieckiego typu mlekoma przasnych czy reny big cock.

Opublikowano

A ma ktoś może cennik Łowicza?

3 godziny temu, grzesiu napisał:

W łowiczu dobra cenę mają tylko Ci  z premia lojalnościową czyli dostawcy co zostali w kryzysie. 

No chyba nie do końca bo duzi  dostawcy do nich idą nawet z Sierpca, to raczej ogólnie musi być dobra cena

W Sierpcu to spinali du*e jak mieli mocny ROTR pod nosem i Łowicz, wtedy się starali i o dostawce i o jakość bardziej a teraz nie czują konkurencji w okolicy i odpierdalają lipe krótko mówiąc 

Opublikowano
12 godzin temu, grzesiu napisał:

W łowiczu dobra cenę mają tylko Ci  z premia lojalnościową czyli dostawcy co zostali w kryzysie. 

Mają na to to dają, jakby nie mieli to by nie płacili tej lojalki

8 godzin temu, Marcin441 napisał:

A ma ktoś może cennik Łowicza?

No chyba nie do końca bo duzi  dostawcy do nich idą nawet z Sierpca, to raczej ogólnie musi być dobra cena

W Sierpcu to spinali du*e jak mieli mocny ROTR pod nosem i Łowicz, wtedy się starali i o dostawce i o jakość bardziej a teraz nie czują konkurencji w okolicy i odpierdalają lipe krótko mówiąc 

Właśnie odwrotnie. Albo miałeś  dobra cenę w sierpcu, albo ch*jowa w rotr i tym podobnych. Jak plotki typu właśnie rotr odpadły a na ich miejsce weszła konkurencja która lepiej płaci no to sierpc okazał się wcale nie taki za***isty. A mam na myśli mlekovite Działdowo czy lowicz (który widocznie powoli odbija bo dużo z Łowicza przechodziło do sierpca swego czasu). Wielu tam przeszło z sierpca, powiedziałbym ze nawet spod samego nosa czyli z powiatu sierpeckiego. Nabrali dostawców a zakład nie ma mocy żeby to przerobić dopiero teraz chyba budowa nowej serowni ruszyła, natychmiast chyba po 15 latach jak mowa o potrzebie nowej, większej serowni się pojawiła.

Opublikowano
3 godziny temu, czareczek85 napisał:

Witam ile cenić za cieliczki 3 miesięczne? Wiem że nie w temacie ale to najlepsze miejsce by się podpytać

dodam że wydajność z obory ponad 12tyś kg 

3 miesięczne to tak do handlu się nie bardzo nadają. Jak ludzie kupują to małe tydzień -dwa , bo i cena nie duża, a następnie to odsadki ( a to też nie 3 miesiące) a do mleka od takiej 3 miesięcznej jałóweczki to jeszcze 2 lata musi upłynąć i z tych 12 tyś nie wiadomo na ile kto ją wykarmi i wychowa🤷 jałówki to albo małe tydzień -dwa góra trzy albo wysoko cielne. 

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, vodz napisał:

Mają na to to dają, jakby nie mieli to by nie płacili tej lojalki

Właśnie odwrotnie. Albo miałeś  dobra cenę w sierpcu, albo ch*jowa w rotr i tym podobnych. Jak plotki typu właśnie rotr odpadły a na ich miejsce weszła konkurencja która lepiej płaci no to sierpc okazał się wcale nie taki za***isty. A mam na myśli mlekovite Działdowo czy lowicz (który widocznie powoli odbija bo dużo z Łowicza przechodziło do sierpca swego czasu). Wielu tam przeszło z sierpca, powiedziałbym ze nawet spod samego nosa czyli z powiatu sierpeckiego. Nabrali dostawców a zakład nie ma mocy żeby to przerobić dopiero teraz chyba budowa nowej serowni ruszyła, natychmiast chyba po 15 latach jak mowa o potrzebie nowej, większej serowni się pojawiła.

Sipcowi to tak naprawdę h...k wie o co chodzi co oni kombinują kilka lat temu nazbierali dostawców bo będzie im mleko potrzebne bo serownie budują (a nawet wtedy miejsca nie mieli na te serownie) teraz jak się wkoncu wzięli za budowę to dostawcy im odchodzą. 

Sierpc był zawsze ok 20 gr przed mlekowita , a teraz na odwrót. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v