Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Qwazi napisał:

8 minut temu, slawek74 napisał:

pijaną ciemnotą ĺatwiej się steruje...

Trzeźwą też...nawet tą ciemnotą, która myśli, że nie jest ciemna...

lepiej z prądem niż pod...

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, GRZES1545 napisał:

Bida sprawie że będzie jedność, kwestia czasu i tego jaka to bieda będzie. 

W jednych sektorach rolnictwa jest bida, w innych nie ma ... Sąsiad truskawka, porzeczka, wiśnia, trochę warzyw i po zeszłym roku nowy sadownik 100KM, kilkuletnia osobówka i dostawczak ... A i na TSW szukał pielnika z podsiewaczem, to pewnie niedługo coś wjedzie na podwórko.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

W jednych sektorach rolnictwa jest bida, w innych nie ma ... Sąsiad truskawka, porzeczka, wiśnia, trochę warzyw i po zeszłym roku nowy sadownik 100KM, kilkuletnia osobówka i dostawczak ... A i na TSW szukał pielnika z podsiewaczem, to pewnie niedługo coś wjedzie na podwórko.

I myślisz że to z zeszłorocznych zysków tylko 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Skończ z tym ruskim onucyzmem. Wielu którzy myślą trzeźwo było tak nazywanych 

Jest na tym forum pewien użytkownik który każdego wyzywa od ruskiej onucy jeżeli ma coś przeciwko Ukrainie ...

2 minuty temu, Łolek napisał:

I myślisz że to z zeszłorocznych zysków tylko 

A z czego :) zeszły rok był dobry na truskawkę jak ktoś zadbał. Sam wiem ile mi zostało w kieszeni, a mam połowę tego co on ... Oczywiście przy produkcji deserowej a nie wywaleniu towaru na skupie ...

Opublikowano

nikt nie wie, jaka będzie sytuacja w tym roku - równie dobrze truskawki mogą wcale nie kupowac u  nas, bo z Ukrainy przyjedzie, a zboże może im nie obrodzić

a może wojnę zaczną na dobre przegrywać, kto to wie

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

równie dobrze truskawki mogą wcale nie kupowac u  nas, bo z Ukrainy przyjedzie

Już przyjeżdża przemysłowa z Egiptu czy Maroka, dlatego przemysł od kilku lat już się nie opłaca ...

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Z ziomkiem była lekka spina przed chwilą czy wywalczyliśmy mleko po 3zł. Mówię mu ze tak źle z mlekiem jeszcze nie jest żeby narzekać, inni mają gorzej. No to powiedział że żeby bel nie musiał kupować to rzeczywiście źle nie jest. Nie mówiłem juz mu tego że rząd ma dopłacać bo Ty gospodarzyć nie umiesz? Jałówki wystawił na sprzedanie i zero zainteresowania 

8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Jest na tym forum pewien użytkownik który każdego wyzywa od ruskiej onucy jeżeli ma coś przeciwko Ukrainie ...

A z czego :) zeszły rok był dobry na truskawkę jak ktoś zadbał. 

Ja to wiem i Ty to wiesz 

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Już przyjeżdża przemysłowa z Egiptu czy Maroka, dlatego przemysł od kilku lat już się nie opłaca ...

a ja mam zamiar kupić trochę sadzonek - na własne rodzinne potrzeby

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jahooo napisał:

a ja mam zamiar kupić trochę sadzonek - na własne rodzinne potrzeby

To szukaj starych odmian, bo jak zasadzisz coś z nowych to bez oprysków za dużo nie zjesz ... Nowe odmiany są wydajne, ale trzeba je dobrze pryskać i nawozić.

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, slawek74 napisał:

lepiej z prądem niż pod...

Lepiej w zgodzie z sobą samym. Skoro dostrzegam jakieś zagrożenie, to głupotą byłoby z mojej strony iść w jego kierunku, razem z rzeszą tych, którzy go nie widzą. Wolę pod prąd tego nurtu...

Z drugiej strony widzę, że protest w obecnej formie niewiele daje, ale jestem i wspieram swoją obecnością...

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A z czego :) zeszły rok był dobry na truskawkę jak ktoś zadbał. Sam wiem ile mi zostało w kieszeni, a mam połowę tego co on ... Oczywiście przy produkcji deserowej a nie wywaleniu towaru na skupie ...

Myślę że pozycje gospo czy firmy buduje się latami, a to że akurat w zeszłym roku zakupił kilka sprzętów jest tego wynikiem 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Łolek napisał:

Myślę że pozycje gospo czy firmy buduje się latami, a to że akurat w zeszłym roku zakupił kilka sprzętów jest tego wynikiem 

Tylko to były zyski akurat z tego roku ... Przy warzywach czy owocach jak zadbasz to są zupełnie inne zyski z ha niż na kukurydzy czy zbożach ...

Większość ogłupiała trochę po tych 1400 za tonę suchej kukurydzy, myśleli że będzie tak wiecznie i że obsieje się 20ha zbożami i kukurydzą i będzie się z tego żyć, a tak nie będzie ...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v