Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kizak napisał:

2 minuty temu, stempos1980 napisał:

Czas leci normalnie tylko my jesteśmy zabiegani😔

Mi najszybciej czas leci tak od połowy listopada ,do połowy stycznia ,nim się kapniesz ,a już luty ,i nawet przy maszynach palcem nie tknąłem ,zawsze coś pilniejszego ,albo deszcz ,albo mróz ,czy śnieg ,albo wena przepadła ,albo jakieś drzewo sprzątnąć ,czy wyciąc  ,to jakaś awaria wodna ,to coś ze stanowiskiem ,a to elektrykę poprawić . Dzień krótki ,nim narzędzia poznosisz to już musisz zbierać .   A ki uj z tymi narzędziami ,jak przyjdzie co remontować ,to naznosisz nie wiadomo kiedy ,a jak przyjdzie posprzątać  pozbierac i pozanosić to godzinami zajmuje . Niby robota zrobiona i już akcja moglaby być ,ale weż i te pobojowisko zostaw .  A jak zostawisz to ono się mści ,oj jak się mści ,. To się potykasz ,to paprochami pozawalasz ,echhhhhh . Szukasz w warsztacie i joby sadzisz ,a to tam leży . No nic .   Was tu gromada ,, speców '' i większośc co się znają i tak bym zapytał pokornie . Jak rozwiązać połączenia przewodów komunikacyjnych ,. Chodzi że może kiedyś młody zechce pomontować kamery ,monitory do kamer na parterze i piętrze coś tam z otwieraniem bramy by to widzieć na monitorach ,lub dodatkowo przez internet  ,czy jakaś zdalny wgląd do pompy ciepła . Czy to od każdego ,,odbiornika do centrali skrętkami, czy w jakiś sposób oddzielne centralki by to komunikowało się tylko z przypisanym towarzyszem. Jakieś ,, rozdzielnie w centrali'' to napewno nie ogarnę tylko mi chodzi by kable porozkładać. Jakie ,gdzie ,ile wiązek by na zaś ,między czym , Niema tynków to mogę buszować. Na okablowanie telewizyjno internetowe to mam jakiś plan i z tym poradzę a przy głębszej elektronice to znam się jak Piotr na babach ,albo i słabiej🤷‍♀️ ,a gdzie, On choć wie że to zło, a ja wiem ledwie że to.......🤷‍♀️

specjalista nie jestem to trzeba zapytać syna @Qwazi ja do kamer puściłem w podbitce po rogach co do bramy pod kostka zakopane spory pędzel z pilotem do tego puściłem 3x2.5 przewod do napędu +skrętkę do domofonu czy tam videofonu i jeszcze między brama coś puszczałem ale nie pamiętam do czujnika jakiś i po za tym jeszcze został pilot w peszlu żeby coś przeciągnąć dodatkowo dodatków powyprowadzaj sobie przewody do gniazdek na tarasach i schodach zewnętrznych i do jakiegoś oświetlenia w podbitce i wyprowadzić na oddzielnym zabezpieczeniu do podświetlania ogrodów bo musiałem sobie pociągnąć od puszki z bramy

12Pafnucy napisał:

Powiem Wam, że nieprzyjemny wiaterek powiewa...taki zimny jakiś.

Nie będzie chyba dziś miłej pogody...

na motor nie zabardzo

Opublikowano
kizak napisał:

2 minuty temu, stempos1980 napisał:

Czas leci normalnie tylko my jesteśmy zabiegani😔

Mi najszybciej czas leci tak od połowy listopada ,do połowy stycznia ,nim się kapniesz ,a już luty ,i nawet przy maszynach palcem nie tknąłem ,zawsze coś pilniejszego ,albo deszcz ,albo mróz ,czy śnieg ,albo wena przepadła ,albo jakieś drzewo sprzątnąć ,czy wyciąc  ,to jakaś awaria wodna ,to coś ze stanowiskiem ,a to elektrykę poprawić . Dzień krótki ,nim narzędzia poznosisz to już musisz zbierać .   A ki uj z tymi narzędziami ,jak przyjdzie co remontować ,to naznosisz nie wiadomo kiedy ,a jak przyjdzie posprzątać  pozbierac i pozanosić to godzinami zajmuje . Niby robota zrobiona i już akcja moglaby być ,ale weż i te pobojowisko zostaw .  A jak zostawisz to ono się mści ,oj jak się mści ,. To się potykasz ,to paprochami pozawalasz ,echhhhhh . Szukasz w warsztacie i joby sadzisz ,a to tam leży . No nic .   Was tu gromada ,, speców '' i większośc co się znają i tak bym zapytał pokornie . Jak rozwiązać połączenia przewodów komunikacyjnych ,. Chodzi że może kiedyś młody zechce pomontować kamery ,monitory do kamer na parterze i piętrze coś tam z otwieraniem bramy by to widzieć na monitorach ,lub dodatkowo przez internet  ,czy jakaś zdalny wgląd do pompy ciepła . Czy to od każdego ,,odbiornika do centrali skrętkami, czy w jakiś sposób oddzielne centralki by to komunikowało się tylko z przypisanym towarzyszem. Jakieś ,, rozdzielnie w centrali'' to napewno nie ogarnę tylko mi chodzi by kable porozkładać. Jakie ,gdzie ,ile wiązek by na zaś ,między czym , Niema tynków to mogę buszować. Na okablowanie telewizyjno internetowe to mam jakiś plan i z tym poradzę a przy głębszej elektronice to znam się jak Piotr na babach ,albo i słabiej🤷‍♀️ ,a gdzie, On choć wie że to zło, a ja wiem ledwie że to.......🤷‍♀️

I w domu do indukcji sobie pociągnij 400v i specjalne zabezpieczenie jest pod indukcję do pompy ciepła pewnie też 400V potrzebne ale nie znam się na tym

Opublikowano

te to już porozkładane ,tylko by te monitory z kablami co by się zgadaly ,ale jak nie to skrętek napetam z każdego sprzętu po dwie do centralki;) ,a już niech ktoś tam kiedyś po swojemu podłącza ,a jak nie to.......a i prąd do centralek podoprowadzać i zabezpiecznikować 

Opublikowano
3 minuty temu, Baks00 napisał:

Ja jeszcze dobrze się nie rozbudzilem a tu dwa telefony na ,,nasmarowanie" nowych gratów %%%%

A i tak dziś du..a z tego😔

Ej młodzi ,młodzi ,przyjdzie czas że zastanowisz się czy wyleżdż  na 2 godziny na takie smarowanie ,czy mieć tydzień spokoju z kobitką w chałupie . Wynik znasz  [ i tak i tak pójdziesz]😐

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, kizak napisał:

Ej młodzi ,młodzi ,przyjdzie czas że zastanowisz się czy wyleżdż  na 2 godziny na takie smarowanie ,czy mieć tydzień spokoju z kobitką w chałupie . Wynik znasz  [ i tak i tak pójdziesz]😐

Tu nie chodzi o przyzwolenie ,tylko muszę dziś wstawić się w robotaju

Opublikowano
25 minut temu, wojtal24 napisał:

specjalista nie jestem to trzeba zapytać syna @Qwazi ja do kamer puściłem w podbitce po rogach co do bramy pod kostka zakopane spory pędzel z pilotem do tego puściłem 3x2.5 przewod do napędu +skrętkę do domofonu czy tam videofonu i jeszcze między brama coś puszczałem ale nie pamiętam do czujnika jakiś i po za tym jeszcze został pilot w peszlu żeby coś przeciągnąć dodatkowo dodatków powyprowadzaj sobie przewody do gniazdek na tarasach i schodach zewnętrznych i do jakiegoś oświetlenia w podbitce i wyprowadzić na oddzielnym zabezpieczeniu do podświetlania ogrodów bo musiałem sobie pociągnąć od puszki z bramy

Zapytam go, tylko później, bo nie może teraz gadać. Odrzuca połączenia

18 minut temu, kizak napisał:

te to już porozkładane ,tylko by te monitory z kablami co by się zgadaly ,ale jak nie to skrętek napetam z każdego sprzętu po dwie do centralki;) ,a już niech ktoś tam kiedyś po swojemu podłącza ,a jak nie to.......a i prąd do centralek podoprowadzać i zabezpiecznikować 

Kaziu, co Ty byś chciał montować z tej elektroniki?

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

@PRIMO 💯💯💯...i jeszcze raz zdrowia🥂...

Dziękuję.😄

51 minut temu, bratrolnika napisał:

i ja się przyłączam, sto lat, spełnienia marzeń dla @PRIMO💐🎂

Dzięki. 😄

Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał:

Zapytam go, tylko później, bo nie może teraz gadać. Odrzuca połączenia

Kaziu, co Ty byś chciał montować z tej elektroniki?

kamery ,domofony ,monitory ,brama ,połączenie z pompą ciepła ,czy do kamery skrętka ,czy koncentryk plus skrętka  np  , Nie wiem czy sam będę z tego korzystał ,ale niechby w ścianach już było . O też takie pytanie jedni kładą skrętkę obok przewodu prądowego i uj kładą ,a inni że pole np. 220 v zakłuci ,wtedy z oplotem skrętka  

Opublikowano
13 minut temu, kizak napisał:

kamery ,domofony ,monitory ,brama ,połączenie z pompą ciepła ,czy do kamery skrętka ,czy koncentryk plus skrętka  np  , Nie wiem czy sam będę z tego korzystał ,ale niechby w ścianach już było . O też takie pytanie jedni kładą skrętkę obok przewodu prądowego i uj kładą ,a inni że pole np. 220 v zakłuci ,wtedy z oplotem skrętka  

Dobra. Jak młody oddzwoni dopytam i napiszę 

• Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, Baks00 napisał:

Tu nie chodzi o przyzwolenie ,tylko muszę dziś wstawić się w robotaju

nie bój nic, zaniesiemy cię jak będzie trzeba

3 minuty temu, superfarmer02 napisał:

@bratrolnika nie wala się tam gdzieś u brata taki ręczny siewnik do warzyw kogucik? 

chyba nie

chcesz pożyczyć czy kupić???

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

i ja się przyłączam, sto lat, spełnienia marzeń dla @PRIMO💐🎂

No jak wszyscy to wszyscy @PRIMOnajlepszego i żeby Anka do twej osoby cierpliwość miała 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
7 minut temu, Łolek napisał:

No jak wszyscy to wszyscy @PRIMOnajlepszego i żeby Anka do twej osoby cierpliwość miała 

Dzięki 🤣😂

Opublikowano
25 minut temu, bratrolnika napisał:

nie bój nic, zaniesiemy cię jak będzie trzeba

chyba nie

chcesz pożyczyć czy kupić???

Wiedziałem że na was można liczyć 👍

Opublikowano
4 minuty temu, szymon09875 napisał:

@PRIMO sto lat ;)

Zdrowia i spokoju no i mniej kłopotów z sąsiadami ;)

Dzięki. 😄

Oby. 🤪

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v