Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, marulekk napisał(a):

Dokładnie a mógł chińską  kurtkę kupioną  na targu od rumuna bez paragonu kupić 😅😁

Wiesz, to odzież w teorii mająca chronić życie i zdrowie, buty robocze wolisz ze sklepu czy od rumuna z ryniacza gdzie nie wiesz co to jest, i czy w momencie gdy się przyda bardziej ci nie zaszkodzi niż pomoże ??

Opublikowano
10 minut temu, Michal2399 napisał(a):

Jednak większość ludzi wybrało to władzę to niech teraz mają. Polikwidują gospodarstwa i nie będziemy mieli z czego żyć 

wybory wygla PiS i  ale ie mial wiekszosci i nie mieli  z kim rzadzic

Opublikowano

Rząd ma to 100 konkretów ale nie powiedzieli czy je spełni?🤔

Kiełbasa wyborcza zawsze na topie. 

Tylko głupcy wierzyli że będzie złoto.

Rząd poluzował tylko po to aby mieć spokój i ciszę przez pewien czas 

Teraz są wybory Prezydenckie znowu coś rzuca ale i tak nie dojdzie do skutku.   

Opublikowano
18 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

To może warto zadbać chociaż trochę o to jak się pali ... Ludzi się gania bo ekogroszek zły, nieooologiczny, a prawda jest taka że gdyby nie takie "babki" było by duuuuzo lepiej.  Sam węgiel nie jest problemem, a problemem jest złe jego spalanie ...

Już nie mówiąc o tym ile dla takiej babki wygodniejszy byłby taki kocioł na np groszek, nie trzeba dokładać, rozpalać, wygaszać. Raz na tydzień ktoś by jej dosypał do zasobnika, raz na dzień sprawdzić czy nie porobiły się jakieś spieki itp...

To babka ma wymienić? Jeśli ma rodzinę to ścigać niech wymienią , lub może warto samemu pomóc takiej osobie ... 

Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

wybory wygla PiS i  ale ie mial wiekszosci i nie mieli  z kim rzadzic

Bo z nimi nikt nie chciał rządzić. 

Teraz mamy co mamy. 

Jedni będą żyć w dostatku a reszta w ubóstwie. 

PIS rządził jak u miał. Ale zapominał aby spełniać co poniektóre konkrety.

Ci robią sobie co chcą. Dają tylko tam gdzie mają zysk a reszta niestety będzie cierpieć glód.

Bo zwykłego Kowalskiego nie będzie stać na nic. 

Opublikowano
4 minuty temu, Patrycja2 napisał(a):

Bo z nimi nikt nie chciał rządzić. 

Teraz mamy co mamy. 

Jedni będą żyć w dostatku a reszta w ubóstwie. 

PIS rządził jak u miał. Ale zapominał aby spełniać co poniektóre konkrety.

Ci robią sobie co chcą. Dają tylko tam gdzie mają zysk a reszta niestety będzie cierpieć glód.

Bo zwykłego Kowalskiego nie będzie stać na nic. 

E no.. Jakoś sobie poradzę

Opublikowano
52 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Wczoraj byli panowie od paneli fotowoltaicznych 

10kv i magazyn energii 5kw, realnie 4 kw można pobrać, na budynku to koszt 86300, po zwrocie wyjdzie 63300 

Oczywiście zwrot nie gwarantowany

Ale można w abonamencie na 10 lat 

Przez pół roku 1200 co miesiąc, później 900

jakie podzespoły w tej cenie wyszczególniony szczegółowa specyfikacja?

czy na serwetce napisane 

matko bosko a są ludzie co to wezmą 

Opublikowano
Teraz, Karol6130 napisał(a):

1200 1300 zazwyczaj 

tak jak Ci pisałem poprzednio zrob na własną rękę masz jakiegoś elektryka który Ci ogarnia instalacje i pogadaj z nim albo Ci co za prąd zbierają oni sa też nieźle zorientowani 

wszystko Ci dopiora i podlaczacza mają upusty na hurtowniach i znajomości w energetycznym zakładzie że nie czekasz 2 tygodnie za wymiana licznika tylko Ci to zrobią od ręki a dofinansowanie sam sobie złożysz i też dostaniesz tylko teraz zwrot kasy na na mój prąd 6.0 jest od 9÷12 miesięcy tyle się czeka 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

To babka ma wymienić? Jeśli ma rodzinę to ścigać niech wymienią , lub może warto samemu pomóc takiej osobie ... 

A to ktoś ma jej wymieniać ?? Niech każdy odpowiada za siebie ... Zresztą, ta co u mnie kopci dymem to patusy w wieku około 50 lat ... Żeby to był jeszcze biały, lub szaro-biały dym, ale to taki nie wiem, jak żółty, jak pomarańczowy aż, z węgla czy dobrze przygotowanego drewna raczej takiego dymu nie ma ...

Aby każdemu dej i dej, nic samemu ...

Takich emerytów co sami u mnie na wsi mieszkają to chyba tylko jeden domek jest, ale tam nigdy się nie kopciło jakoś nadmiernie, widać że jakiś technologicznie starszy ten kocioł, ale czy opał lepszy, czy umiejętności palacza lepsze, ale jakiś smug dymu mogących robić za zasłonę dymną dla czołgów nie ma ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
20 minut temu, wojtal24 napisał(a):

skąd oni takie ceny mają 

poszukaj w okolicy ogarniętego elektryka co ma uprawnienia i hurtowni elektrycznej 

kupisz za 30÷40tys sam zrobisz pracę związane ze stelażem elektryk za podłączenie skasuje 2 tys złożysz wnioske i też dostaniesz wzrot z mój prąd 6.0 

i wyjdzie Cię 2/3 tej ceny

Ojca kolegi syn ma taką firmę 

Jeśli bym coś miał robić to pewnie u nich bym to zrobił 

Opublikowano
Teraz, Karol6130 napisał(a):

Ojca kolegi syn ma taką firmę 

Jeśli bym coś miał robić to pewnie u nich bym to zrobił 

pogadaj z nimi stelaż zabetonować i skręcisz samemu oni ogarną elektrykę i Ci połowa kasy zostanie 

jak będziesz miał problem z wnioskiem na mój prąd to są osoby co za 300zl zrobią Ci ten wniosek chodź nie ma tam nic trudnego

Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

jakie podzespoły w tej cenie wyszczególniony szczegółowa specyfikacja?

czy na serwetce napisane 

matko bosko a są ludzie co to wezmą 

Nie wiem 

Nawet tego nie dostałem 

Zresztą to brat z matką więcej słuchali 

Ja miałem ciekawsze rzeczy do roboty 

Trafiłem tylko na cenę i moc 

3 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

a może się zmienić tylko na korzystniejsze warunki gorzej nie będzie 

Straszył że prąd będzie droższy i będzie 3000 na miesiąc 

Wieczorkiem z bratem rozmawialiśmy i powiedział że jeśli już to nie prąd a przesył i opłaty zdrożeją 

Przecież infrastrukturę trzeba będzie za coś utrzymać, obsługę też 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, wojtal24 napisał(a):

pogadaj z nimi stelaż zabetonować i skręcisz samemu oni ogarną elektrykę i Ci połowa kasy zostanie 

jak będziesz miał problem z wnioskiem na mój prąd to są osoby co za 300zl zrobią Ci ten wniosek chodź nie ma tam nic trudnego

Narazie wcale o tym nie myślę 

Nie kosztuje jeszcze jakoś drogo 

No i pytanie czy nie wyjdzie na to samo 

Zmienią taryfę, albo każą założyć drugi licznik na gospodarstwo 

A wnioski to raczej nie są chyba jakieś trudne, sam zazwyczaj robię wszystko 

Brat też dużo zorientowany, no on nawet więcej bo czyta instrukcje 

A zresztą śwagier radca to by ogarnął co potrzeba 

A jak nie to mam swoją panią mecenas 

W tym roku we wsi dołożył paneli 

Ma teraz 40kw i wraz za mało 

Ten magazyn 5kw ponoć ma opcje zakupu taniego prądu z sieci 

Ale jak to jest naprawdę to nie wiem

No i weźmy takie dojenie krów 

Dojarka sama ma silnik 3 pompa 0.7

Do tego chlodnia i terma, a światło w oborze też się świeci 

To tak naprawdę to będę miał jeden udój darmowy

Od rana będzie ładowało magazyn żeby wieczorem go wyczerpać 

Tyle że chłodnia z cztery razy się załączy i mieszadło w dzień za darmo

Teoretycznie obrządek poranny miałby być tańszy, o ile wnocy magazyn by kupował prąd 

Zresztą nie wiem jak to by było, pewnie nikt nie wie 

Założyć. zobaczyć 

Edytowane przez Karol6130
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v