Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ja orkę robię raz w sezonie. Więcej nie widzę sensu. Podoruję. Może stara metoda, ale uważam, że się sprawdza. Taka prosta zasada, że pod orkę wiosenną, przed zimą robię podorywkę. Chyba ze dwa razy mi się zdarzyło przeorać podorywkę jesienią i mi się to nie podobało 

Pod kukurydzę mam teraz zasiany poplon z gorczycy, trawę potraktowaną glifosatem, pole po kukurydzy ziarnowej, i jedno gołe ściernisko, bo tam muszę koparką wjechać i trochę go przekopać. Poplon zmarznie, to wjedzie się łatwo bezorkowo, po trawi też powinno się łatwo uprawić, jak już całkiem się rozłoży. Słomę z kukurydzy jeszcze przejadę talerzówką może, jak dam jakieś wapno. Plus obornik gdzieś się jeszcze da. Bez problemu mieszam go gruberem. Przez samym siewem nawozy i płytka uprawa agregatem uprawowym. 

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

I powiem Ci jeszcze Zbyszek, że w owsie próbowałem siewu w różnych terminach i najlepiej mi wychodził, jak siałem w ostatniej dekadzie marca

No ja staram się w marcu. Tak po połowie.

No ale jak pogoda pozwala.

W tym roku myślałem że wyschnie z bardzo Aku opadów, ale jakoś trochę sypnął.

Bez szału, ale nie najgorzej.

Pablo odmiana.

Opublikowano
2 godziny temu, radekz200 napisał(a):

zobaczta jaka klimatyczna fotkę zrobiłem 😛

IMG_5997.jpeg

Ale ten słup pasuję jak Tusk w szansie na sukces

2 godziny temu, radekz200 napisał(a):

zobaczta jaka klimatyczna fotkę zrobiłem 😛

IMG_5997.jpeg

Ale ten słup pasuję jak Tusk w szansie na sukces

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Leszy napisał(a):

Pod kukurydzę mam teraz zasiany poplon z gorczycy, trawę potraktowaną glifosatem, pole po kukurydzy ziarnowej, i jedno gołe ściernisko, bo tam muszę koparką wjechać i trochę go przekopać. Poplon zmarznie, to wjedzie się łatwo bezorkowo, po trawi też powinno się łatwo uprawić, jak już całkiem się rozłoży. Słomę z kukurydzy jeszcze przejadę talerzówką może, jak dam jakieś wapno. Plus obornik gdzieś się jeszcze da. Bez problemu mieszam go gruberem. Przez samym siewem nawozy i płytka uprawa agregatem uprawowym. 

U siebie tam gdzie jest monokultura qq po żniwach talerzówka, wiosną mocznik i gruber. W to siew, cały npk w podsiewacz. Poplon robię tak samo. Podobnie uprawiałem już pod łubin i ozime.

Edytowane przez Buszmen11
  • Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Najlepszy 😁 w ciągnikach tez takie mam.

15L było 

A gdzie to się Pani podziewała?

Już miałem klepsydre wywieszać, myślałem że moja faktura za byka Panią przygniotła 😑

IMG_20241103_165052_9.jpg

Weekend wiatrow minal. Podziwiałam. To ponad tonę bydlę musiało mieć. Dużo takich sztuk w karierze?

Opublikowano
9 godzin temu, Leszy napisał(a):

Zboże po zbożu w bezorce nie idzie idealnie  zrobić, trzeba jeździć po parę razy i do d... takie uproszczenie. Jednak po kukurydzy to się udaje. Tak samo jak pod kukurydzę. Jak jakiś samosiew zostanie, to go łatwo spalić opryskiem. 

Wszystko się liczy jak nie było wcześniej orane.  

O to właśnie chodzi że musi być płodozmian albo chemii tyle co te obszarniki u których robimy usługi ładują. 

Tam glifo idzie chyba ze 3 razy w sezonie a dwa to na każdym polu 

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Łolek napisał(a):

Sławek życie każdemu pisze różne scenariusze ja rok temu też inaczej myślałem i robiłem 

Jak najbadziej się zgadzam z Tobą i pisze o prawdziwych rolnikach ... a czy to pęd 🤔 ja pi nocy jak Mariusz belek nie wożę i nie owijam... raz mi się zdarzyło dosłownie kilka ale przed 20 byłem w domu po prysznicu....

9 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jak długo?

A jak na jesieni było?

Nie liczy się 🤷‍♂️😁 ma być nie orane po poprzedniej uprawie...

Opublikowano
13 godzin temu, Łolek napisał(a):

Co ty z tym koniem  tak wyjeżdżasz obsesję masz 🤔nie mierz innych swoją miarą 

Ja nie walę więc się pomyliłeś . Pisać nie można . Krzysztof też o tym pisał i nie czepiasz się go 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v