Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Qwazi napisał(a):

Dla mnie export i import

No ja wolę jak napisane, to wiem że +VAT..

Niż tylko cena, a jak zadzwonisz i zapytasz, to poinformują że do ceny doliczyc trzeba vat

Sporo rolników VAT odlicza. Handlarze się dostosowali i pomagają niższa cenę wyliczyć.

A to że znajomy trafił na oszusta, to raczej nie zaleZy od tego jak oszust cenę opisał.

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

No ja wolę jak napisane, to wiem że +VAT..

Niż tylko cena, a jak zadzwonisz i zapytasz, to poinformują że do ceny doliczyc trzeba vat

Sporo rolników VAT odlicza. Handlarze się dostosowali i pomagają zrozumieć m niższa cenę wyliczyć.

A to że znajomy trafił na oszusta, to raczej nie zaleZy od tego jak oszust cenę opisał.

To ich dostosowanie jest dla mnie po prostu nielogiczne. A co do tego informowania, to różnie bywa. Jest cześć handlarzy konkretnych i ceniących swoją opinię. Ale większość to krętacze. Mam tu niedaleko dwóch takich u których coś takiego jak cena netto nie istnieje. Posługują się kwotami, które biorą do ręki, czy w postaci przelewu. I to jest moim zdaniem najbardziej fair. Sytuacja prosta i brak miejsca na niedomówienia. Jeden z nich wynalazł mi Zetora. Rozmowa była krótka "jedziemy, jeśli weźmiesz, to 2 tys dla mnie za informację i jeśli będziesz potrzebował transport to policzę Ci go oddzielnie"...ale se przyjechałem na kołach 

• Like 1
Opublikowano

Ale to nic niedaaa 😁

1 minutę temu, jacek1296 napisał(a):

OLX powinien wymagać podania ceny netto i brutto bez możliwości pominięcia. 90% handlarzy to krętacze i kombinatorzy.

Często lub innaczej duzo kipujesz u handlarzy 🤔

Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie żebym bronił, ja wolę cenę brutto...

No ale skoro wyraźnie napisane netto, lub mniej czytelnie ta cena export...to ja zastrzeżeń nie mam.

Ja też wolę brutto. To pierdzielenie o netto to jest kolejne kręcenie ludźmi. Żeby mieli wrażenie, że jest tańsze. A vatowiec musi na to tańsze poczekać i zaangażować do tego księgowość, a RR wogóle tego tańsze nie zobaczy. Taka to równość handlarza. Wykorzystuje to, czego nie powinien. Nie powinno go interesować, czy nabywca jest płatnikiem VAT czy nie jest. Każdy ma swoje sprawy z fiskusem, więc i handlarz niech se ten VAT doliczy i nie pierdzieli o netto, czy to wprost, czy to poprzez dziwaczny kamuflaż. Takie moje zdanie

Opublikowano

Najważniejsze jest aby cena była napisana wyraźnie netto, czy brutto. Jaki problem jest sobie doliczyć te 23% na maszyny czy 7 na produkty rolne. Tak samo i vatowiec nie będzie miał problemu dobie wyliczy. Cenę netto. 

• Like 2
Opublikowano
Teraz, 6465 napisał(a):

Najważniejsze jest aby cena była napisana wyraźnie netto, czy brutto. Jaki problem jest sobie doliczyć te 23% na maszyny czy 7 na produkty rolne. Tak samo i vatowiec nie będzie miał problemu dobie wyliczy. Cenę netto. 

No też tak to widzę.

Wielu rolników cena netto się posługuje.

Opublikowano

Dla ryczałtowca liczy się brutto, dla vatowca netto. Niestety, w 90% przypadków cena brutto u handlarza nie jest adekwatna do ceny netto. Przykład: brutto 40000pln, netto powinno być 32520. Tymczasem na fakturze jest max. 10000 netto plus vat a reszta pod stołem, czyli "netto" wychodzi ok.37500.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jacek1296 napisał(a):

Dla ryczałtowca liczy się brutto, dla vatowca netto. Niestety, w 90% przypadków cena brutto u handlarza nie jest adekwatna do ceny netto. Przykład: brutto 40000pln, netto powinno być 32520. Tymczasem na fakturze jest max. 10000 netto plus vat a reszta pod stołem, czyli "netto" wychodzi ok.37500.

Nie przesadzaj...

Opublikowano
3 minuty temu, jacek1296 napisał(a):

Żaden vatowiec się na to nie zgodzi. A i ryczałtowych już coraz mniej na takie machloje. 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No też tak to widzę.

Wielu rolników cena netto się posługuje.

Szczerze, mi to obojętne czy ktoś podaje netto czy brutto, byle było wyraźnie to w ogłoszeniu zapisane. Dodać czy odjąć te 1.23 to nie problem ...

Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał(a):

Jak Cię to mocno ,,razi,, załóż okulary lub nie patrz...

Sławek nie chodzi o to czy razi czy nie tylko, że ja w wojsku byłem i "może być ch..wo, ale jednakowo"...w taki sposób handlarze robią sobie pole do kręcenia...jeśli rozmawiamy o pieniądzach to gadajmy o rzeczywistych, a nie wirtualnych, których w tym momencie nie masz. Może je będziesz miał za jakiś czas, a może nie. Ktoś, kto nie jest płatnikiem VAT jest w tym momencie traktowany nierówno. A nierówne traktowanie mnie zawsze irytuje. Konkretny handlarz nie będzie się pierdzieli w podawanie ceny netto. Przykład, znowu tego handlarza, który mi załatwił Zetora. Pamiętacie, jak mój brat kupił w 5 minut 2 przyczepy. To też od niego. I on wiedział, że brat jest vatowcem. Nawet słów o netto. Było krótko "55 sztuka" "biorę"...i to było brutto🤷

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v