Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, donweter1989 napisał:

Dobry na wieczór. Słuchajcie, wpadnie mi trochę wieloletniego nieużytku (ale fajna klasa ziemi) jest tam dywan perzu i cały zielnik wszelkich chwastów. Plan na start to glifo, bądź mulczer, a następnie glifo. I teraz pytanie, co dać do glifo aby wzmocnić działanie? Bo jak zapewne wiecie ten środek już nawet w dawce sześciu litrów średnio ogarnia takie tematy.?

Pryskaj samym glifo

Za dwa lata powtórka 

No i pada 

A za godzinę muszę być w stolicy województwa 

Niedobrze 

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, donweter1989 napisał:

Dobry na wieczór. Słuchajcie, wpadnie mi trochę wieloletniego nieużytku (ale fajna klasa ziemi) jest tam dywan perzu i cały zielnik wszelkich chwastów. Plan na start to glifo, bądź mulczer, a następnie glifo. I teraz pytanie, co dać do glifo aby wzmocnić działanie? Bo jak zapewne wiecie ten środek już nawet w dawce sześciu litrów średnio ogarnia takie tematy.?

Kwasek cytrynowy

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

23 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A kto te głupoty ogląda ...

To co bojkot i nie oglądamy

Niech spada oglądalność i nie będzie nowej kolejnej edycji

TVP tuska w sumie można P0grążyć

Namówiłeś mnie. 

Rysiek nowa edycja za Tuska ma być taka inna że chlopak bedzie chlopaka wybierał, a dziewczyna dziewczyny taka wersja LGBT

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, donweter1989 napisał:

Od razu glifo bez mulczowania, bo jest zielona masa która to wchłonie.  Dodaj np gallaper, lub aminopielik lub połączenie tych dwóch czyli Gold.  I miesiąc bym odczekał z innymi uprawkami

Opublikowano
7 minut temu, donweter1989 napisał:

Nic nie dawać, max 150l wody 1400g glifo 

Opublikowano
6 minut temu, donweter1989 napisał:

5 litrów glifosatu np Agrosar nie kupuj gallupa bo to szajs do tego 2l chwastoxu extra albo premiera( Nie Tuska) 2kg siarczanu i jakiegoś adiuwanta (ze sklepu do glifosatu, ja nie daje tylko 1l płynu do mycia naczyń na 2,5tys oprysku), dawka 250 l na hektar i masz na polu pustynie.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

📢📢📢📢📢📢

Dziś nowy sezon rolników co szukają żon

I rolniczek  co szukają mężów

Tvp1 21:20

czekam na sezon w którym będzie grać nieustraszony

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Karol6130 napisał:

Pryskaj samym glifo

Za dwa lata powtórka 

No i pada 

A za godzinę muszę być w stolicy województwa 

Niedobrze 

Koleżanka mówiła że nie ładnie tak przez kolegów numer załatwiać i masz się sam postarać 🤭🤭

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał:

5 litrów glifosatu np Agrosar nie kupuj gallupa bo to szajs do tego 2l chwastoxu extra albo premiera( Nie Tuska) 2kg siarczanu i jakiegoś adiuwanta (ze sklepu do glifosatu, ja nie daje tylko 1l płynu do mycia naczyń na 2,5tys oprysku), dawka 250 l na hektar i masz na polu pustynie.

Dużo wody dajesz, ja 100l wody deszczówki i sam glifo 4x360 i nie ma śladu po perzu

Opublikowano
40 minut temu, Qwazi napisał:

Ja chyba wezmę 400, bo wyczytałem, że 600 najmniejszy akumulator 71 Ah, a mam mniejsze. Ponoć jest ryzyko zagotowania mniejszego. Ale żeś mnie namówił 

odpalałem konkretny silnik z aku 190Ah i siuntkę co miała 54Ah wstawione. nic się  nie działo złego. jeszcze nie było klamota co nie odpalił. pierwsze słyszę że może baterię zagotować. przedłużacz już przepalił kolega jak mu pożyczyłem do odpalania widlaka z silnikiem trzydziestki. 

• Thanks 1
Opublikowano
malaczarna napisał:

26 minut temu, slawek74 napisał:

znaczy duże dochody masz ...

sobie policz 2 etaty i 7 ha przeliczeniowego na 3 osoby... milionerzy na papierze

etat etatowi nie równy ridziców emerytury z zus nie krus... i jedno dzieciątko wiesz ile ludzie czasem mają 🤔

Opublikowano

Albo kwasek cytrynowy albo siarczan amonu. Oba mają za zadanie zakwasić. Kwestia ceny i dostępności. Żebyś w spożywczym nie kupował, bo to w workach 25kg sprzedają w chemicznych🤭

Opublikowano
Przed chwilą, Krzysztof81 napisał:

Masz racje, ale na polu a nie na jakimś zarośniętym ugorze.

No też prawda

Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Ja już z tego oszczędzania wody się wyleczyłem 

Tylko do glifo tyle stosuję, tak to 200-250

Opublikowano
20 minut temu, donweter1989 napisał:

Dadaj mcpa,załatwi Ci choćby bylicę która glifo się nie boi

19 minut temu, Karol6130 napisał:

A no ponoć będzie ta z youtuba

Która?

• Thanks 1
Opublikowano

A jak już jesteśmy przy zakwaszeniu wody. Kiedyś gdy jeszcze pracowałem poza gospo między innymi jako operator opryskiwacza spotkałem się z opinią jednego z tych agronomów od sprzedaży środków żeby nie dawać siarczanu amonu do glifo zwalczając perz gdyż to spowoduje szybki efekt dla oka , lecz przez to że szybko uschnie to nie krąży i nie przenika rośliny środek z siarczanem tak dobrze jak samo glifo.  Co myślicie o tym stwierdzeniu?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v