Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, stempos1980 napisał:

My zaczęliśmy pracę w lesie a w lesie klimat służy do 🥃

W sumie jeleń się z lasem kojarzy, to i klimat dobry też może stworzyć

32 minuty temu, kizak napisał:

Jest kużnia ,są jeszcze narzędzia do ,kucia'' ,ale z dwadzieścia dobrych lat jak ostatni koń podkuty  ,a przez te dwadzieścia lat to raz był ogień rozpalany,i w zeszłym roku włączyłem dmuchawę do paleniska  ,ot tak bo to zajeb .walono rupieciami ,         i poszła ,i w obroty weszła ,i kurz 🥶 . Nie dobrze wspominam  kucie .    ,,eee ,weż potrzymaj konia,ja stary'' . W ogóle ,kowalstwo i podkuwanie to była ciężka robota , a co gorzały szło 🙆‍♀️  ,i do północy kucie i olele  . Koń przywiązany za łeb ,kleszczami za chrapę ,,a na tył to kółko przywiązwane  do ogona za włosy  [jak końskie włosy na ogonie nazywają się?] .Linka uwiązana do nogi i przez to kółko i do ściany . I robak chcial nie chciał stał z wyprostowaną nogą . A jakie łomoty konie dostawały🙆‍♀️ ,trzeba było go ,,złamać''  ... to już historia .

W ogonie włosie lub włóśka. Sporo razy brałem udział w kuciu, ale kleszczami za chrapy nie było trzymane. Zawsze na dudkę. Tak samo, jak przy stanówce. Różnica taka, że przy kuciu w ogon kółko i linka, a przy stanówce linki od tylnych nóg klaczy do naszelnika, żeby ogiera nie skasowała. Wcześniej ojciec nie używał linek. Do czasu jak jednego ogiera musiał szybko skadsować bo strzała dostał i z ziemi się już nie podniósł. 

Kaziu, a umiesz wywiązać strzałkę?

30 minut temu, gregor1284 napisał:

Też się muszę do skarbówki kopsnąć...

Co dziad w skarbówce robić może🤔...uiszczać🤔...donosić🤔...

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Jak będę 500 zł za 2 godziny pogrzebu zarabiał to się zastanowię ... Albo 1000 za godzinę ślubu ...

Ogłoś się na OLXie, "chrzciny, śluby, pogrzeby", teraz wolniejszy czas, truskawki nie ma to może akurat trochę dorobisz 🤔

56 minut temu, malaczarna napisał:

Marzy mi się mieszkanko, tańsze będą?

W Niemczech tanieją. U nas na razie jeszcze górka czeka

Opublikowano

to chyba batman byl ??

u mnie ma byc w sobote za tydzien-pechowo mam wolne a stara w robocie.. ma chodzic nowy wikary-a pare razy go widzialem..

teraz dla odmiany nie sypie tylko pada.. 

Opublikowano
1 godzinę temu, malaczarna napisał:

Marzy mi się mieszkanko, tańsze będą?

Złoże podpis jako swiadkowa

Myślę że w tej kwestii Tusk pomoże. Dziadów przybędzie to i wysyp mieszkań będzie.

Za rok będę sprzedawał i pewno stracę o ile wogóle kupiec będzie.

A tymczasem zakup sobie sekator o którym pisałaś🤭

Miałem kupić za 499 ale systemu otworzyć nie mogli to następnego dnia w drugim sklepie udało się wyrwać po starej cenie za 430.

Model 22.080 LÖWE. Polecam, kowadełko i sierpowe ostrze. Są tańsze z prostym ostrzem ale tam więcej siły potrzeba i cieńsze gałęzie utnie

20240116_113639.jpg

Opublikowano

zawsze byly dwa konie u ojca.

u was bylo cichi i hetta ,hi na zod czy jakos inaczej 🤣.

lyce, humento, uzda, waga, polwazek, 

a teraz wiecej koni niz po wojnie, przy mojej ulicy wstawil niedawno znak -uwaga konie 🤣. 4 stadniny, 5 ma powstac niedaleko,na 6 juz nie dali zezwolenia.

pozwoliem koledze jezdzic przez kawalek laki na przelaj- w sumie i tak droga jest to teraz wszyscy jezdza.. jeden nawet mial pretensje ze stanalem na swojej drodze.

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Też, ale mi chodzi o wywiązanie ogona w strzałkę

Nie  ,u nas jeden był  handlarz końmi to tam coś ukręcał jak długi ogon by w zaspach ,czy w błocie koń na niego nie nadepnął ,a ja nie przykładałem do tego wagi ,i pięknych splotów nie znam .

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, Agrest napisał:

Myślę że w tej kwestii Tusk pomoże. Dziadów przybędzie to i wysyp mieszkań będzie.

Miałem kupić za 499 ale systemu otworzyć nie mogli to następnego dnia w drugim sklepie udało się wyrwać po starej cenie za 430.

Model 22.080 LÖWE. Polecam, kowadełko i sierpowe ostrze. Są tańsze z prostym ostrzem ale tam więcej siły potrzeba i cieńsze gałęzie utnie

20240116_113639.jpg

Fajny ale ja chcę taki mały do ręki. Ląduje na wiosnę 4 m bukszpany aż mi się płakać chce

58 minut temu, danielhaker napisał:

Ogłoś się na OLXie, "chrzciny, śluby, pogrzeby", teraz wolniejszy czas, truskawki nie ma to może akurat trochę dorobisz 🤔

W Niemczech tanieją. U nas na razie jeszcze górka czeka

Poczekam jeszcze ten rok w zysk nie będzie obfitowal

Opublikowano
21 minut temu, jacus napisał:

to chyba batman byl ??

u mnie ma byc w sobote za tydzien-pechowo mam wolne a stara w robocie.. ma chodzic nowy wikary-a pare razy go widzialem..

teraz dla odmiany nie sypie tylko pada.. 

Co wy tak tych księży boicie się ,przyjdzie to przyjdzie ,fajnie się powspomina ,,pogada  , Kiedyś dzieci straszyli wilkiem ,ciemnym kątem ,babą ,workiem ,teraz dzieci tego nie boją się ,to udoskonalili system ,by na słowo ksiądz dostawały wypieków .     Oj dzieci ,dzieci 😜      

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, kizak napisał:

Nie  ,u nas jeden był  handlarz końmi to tam coś ukręcał jak długi ogon by w zaspach ,czy w błocie koń na niego nie nadepnął ,a ja nie przykładałem do tego wagi ,i pięknych splotów nie znam .

Ja też nie umiem. Nigdy nie mogłem się tego nauczyć. A ojciec zawsze lubił, żeby ogon był długi, to jak było mokro, czy to w polu czy na padoku, to od razu strzałki wiązał. To dlatego, że zabrudzenie ogona i pęcin groziło infekcjami. U nas były ślązaki, sucha noga, więc z pęcinami nie było roboty, ale już np przy sztumach, czy fryzach, na te wilgotne pory roku pęciny powinny być strzyżone...

14 minut temu, jacus napisał:

zawsze byly dwa konie u ojca.

u was bylo cichi i hetta ,hi na zod czy jakos inaczej 🤣.

Wiśta, hejta, wio, prr, nazad...takie komendy wiejskie. W profesjonalnym powożeniu sportowym komend głosowych nie ma

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano

jakis woz konny jeszcze zostal- ale dyszla juz chyba nie ma. 

podkowy sa -znajduje jeszcze w polu. bat niedawno znalazlem w garazu, profesjonalny na lace skosilem. 

reszte sprzedalem albo rozdalem. 

widze konie prawie codziennie -ale juz mnie nie ciagnie..

7 minut temu, kizak napisał:

Co wy tak tych księży boicie się ,przyjdzie to przyjdzie ,fajnie się powspomina ,,pogada  , Kiedyś dzieci straszyli wilkiem ,ciemnym kątem ,babą ,workiem ,teraz dzieci tego nie boją się ,to udoskonalili system ,by na słowo ksiądz dostawały wypieków .     Oj dzieci ,dzieci 😜      

ja sie nie boje- ale u nas zmieniaja co chwile i ich po prostu nie znam, dzieci juz na religie nie chodza. o pogodzie mamy rozmawiac ??  gdyby jeszcze stara byla to ona gadane ma-dobrze ze ja gluchawy 🤣.... chyba ze sie zamieni  w pracy. 

u nas jeszcze zdecydowana wiekszosc  przyjmuje, w sasiednich wsiach-gdzie wiecej przyjezdnych to z 1/3  .. glownie starzy mieszkancy i emeryci.

Opublikowano
33 minuty temu, Agrest napisał:

20240116_113639.jpg

Tu tusek może tylko dopomoże. Cykl zaczął się już dawno. Była chwilowa euforia na kredyt, teraz trzeba zato zapłacić. 

Kryzys będzie ogolnoeuropejski, my może tylko parę batów więcej za jarka politykę dostaniemy. 

Trybiki już się rozsypywać rozpoczęły i maszyna czyli państwo zaczęła zgrzytać. 

Nikt nie chce robić, wszystko wszystkim się należy, braki w wojsku, milicji, służbach wszelakich. 

W fabrykach sami leworęczni i znający tylko swoje prawa. 

To musi yebnac 🤣

• Like 3
Opublikowano

No dziś  pierwszy  raz 3x 800 plus wpłynęło.

Ale konował wczoraj za 10min wziął 200, za tydzień woła kolejne 650 za badanie i 200 za wizytę. Jeszcze słowa za te 200 nie powiedział czy w te czy we wte

Zbyt rozpasło się to wszystko i ceny są zupełnie odjechane.

Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał:

jakis woz konny jeszcze zostal- ale dyszla juz chyba nie ma. 

podkowy sa -znajduje jeszcze w polu. bat niedawno znalazlem w garazu, profesjonalny na lace skosilem. 

reszte sprzedalem albo rozdalem. 

widze konie prawie codziennie -ale juz mnie nie ciagnie..

A ja pomimo upływu lat nadal mam bakcyla...i przyjdzie jeszcze czas...

Pokażę Wam ostatniego konia, na którym jeździłem i który wysadził mnie z siodła. To, że chodzę po tym świecie zawdzięczam dziadkowi, który zawsze powtarzał "koń niepewny, strzemiona w górę, nogi wolne". Gdybym miał nogi w strzemionach pewno bym z tego nie wyszedł. Piękny, potężny ogier w starym typie, bardzo spokojny, ale wtedy miał 5 lat i pewnie ja popełniłem błąd, a on się wystraszył i wyszło jak wyszło. Dziadek do końca życia żałował, że przy tym nie był, bo nie pozwoliłby mi nie wsiąść, chociaż na chwilę, po upadku. I tak skończyłem tą przygodę...teraz, jeśli coś to tylko powożenie i hodowla...

Screenshot_20240118-113044.png

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Agrest napisał:

No dziś  pierwszy  raz 3x 800 plus 

🤔a Pan żeś dwójki nie miał ?

Edytowane przez HF86
Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Kurła 2x800🤦‍♂️

Tak jest jak w ciągniku się pisze

A myślałem że może o 3cim my i małżonka nie wie 🤣

Opublikowano

Widzisz ,koń płochliwe zwierzę , a saneczki można ciągnąc ,traktora nie wystraszysz a sanek z ludżmi  nie wolno . Jeszcze raz powtórzę jak to mówił ojciec kowal ..... ,, ,, znajdziesz koński łeb ,to wiąż go ''

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v