Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Obyś sprzedał po te 600 za tonę ...

Za mocno szarpali i wywineli orła, jakby w odpowiednim momencie wcisnęli sprzęgło to by mieli od razu siuntke rozpolowiona ...

Sąsiada od takiego czegoś kabiną rurkowa w ciapku uratowała 

Opublikowano
Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

A mi na to ...

A lepiej już nic...

Święto...pogrzeb rolnictwa....hura...😢

To nie pogrzeb rolnictwa, to bolesny powrót do rzeczywistości z poprzednich lat. 

Na chleb i do chleba, a na większe inwestycje nie da. 

I tak było przez większość czasu z tego co pamiętam rolnictwo od dzieciaka. 

Ostatnie parę lat było mocno udane. 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Qwazi napisał:

A no to u nas robione, a po dożynkach zboże z kłosów wykruszanie i dzielone na wszystkich, co wieniec robili. To ziarno idzie spowrotem do ziemi przy zasiewach

U nas są po 3-4 wsie wyznaczane do zrobienia wieńca, to jadą pod Łowicz i tam kupują i tak się kończy robienie wieńca ... Składka na wsi aby na wieniec i potem wyjazd po zakup ;) 

2 minuty temu, HF86 napisał:

To nie pogrzeb rolnictwa, to bolesny powrót do rzeczywistości z poprzednich lat. 

Na chleb i do chleba, a na większe inwestycje nie da. 

I tak było przez większość czasu z tego co pamiętam rolnictwo od dzieciaka. 

Ostatnie parę lat było mocno udane. 

Dokładnie, ostatnie lata ziarko zapłaciło ale wraca wszystko do normy ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Nie była w Gdańsku w tym roku wiec nie możliwe placusiu xD Ale za takim ewenementem jak ty to pewnie nawet ja bym się obejrzał zobaczyć okaz dziada pantoflanego z porożem większym niż nie jeden jeleń xD 

Weź.dziadow nie obrażaj...

Opublikowano

I tak było przez większość czasu z tego co pamiętam rolnictwo od dzieciaka

A tu przyznam tobie rację 

Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

Lesery i obi boki 😁😁😁

A o innych coś napisz, nie tylko o bliskich...

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

U nas są po 3-4 wsie wyznaczane do zrobienia wieńca, to jadą pod Łowicz i tam kupują i tak się kończy robienie wieńca ...

Dokładnie, ostatnie lata ziarko zapłaciło ale wraca wszystko do normy ...

Wszystko płaciło, nie tylko ziarko. 

Uwierz bobkiem i truskawkami też za rok będzie zasypane. 

Ludzie mocno kombinują w co tu wejść. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, HF86 napisał:

Wszystko płaciło, nie tylko ziarko. 

Uwierz bobkiem i truskawkami też za rok będzie zasypane. 

Ludzie mocno kombinują w co tu wejść. 

Tylko do tych upraw musisz mieć pracownika a z tym coraz gorzej, jak nie masz kontaktów w UA to sobie możesz nasiać i nasadzić, a potem to zbierzesz talerzówką ... Urośnie ci drobna truskawka to za rok będziesz sam zbierał, bo oni drobnicy nie chcą zbierać, ma być gruba żeby zarobili ...

Opublikowano

tomus -pisze wyraznie o zonie a nie konkubinie..slubu koscielny wazniejszy 🤣 cywilny chociaz masz ?? bo tak sie w klamstwach zamotales ze juz zaczynam sie gubic/

przy okazji koledy pisales ilu was w domu jest -nawet sma nie wiedziales 🤣

jak wsie po 10 domow z tego polowa pusta to musza kupic wience.

https://www.olx.pl/praca/kock/?search[dist]=15&search[filter_enum_special_requirements][0]=disability_certificate

w kocku i okolicach pracy dla ludzi z moim wyksztalceniem nie ma  🤣

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, jacus napisał:

mam focusa mkII , gdyby nie ich siostra rdza to sie psuja same duperele-na szczescie. przesiadlem sie z opla-ten akurat sie nie psul ale tez ruda go kochala.

wasze poklady wiejskich kompleksow sa nieprzebrane.. 

co bedzie gdy do miasta do roboty pojdziecie ?? procz tego ze czasu na pierdzenie w stolek nie bedziecie mieli...

a to  bardzo nie wyszlo a raczej szans na poprawe nie widze ..

i tak sie nie nadajesz do wspolczesnego swiata, przy krowach jakos dozyjesz do emerytury a potem wegetacja .

tak samo jak twoi przodkowie byli spod krakowa 🤣

malo kot sie tak osmieszyl jak ty dalej udajesz kozaka..

🤣🤣 

ty swoj gnoj w piwnicy trzymasz ..

kurna w gdansku bylem niedawno -mozliwe ze twoja slubna sie za mna ogladala ?? 

ale rogow ci nie przyprawilem -z zona bylem 🤣

za wami sie ogladaj by wyczucz skad smrod gnoju  czuc ..

za pare lat sam zobaczysz , bedziesz na parkiecie szalal na wozku..

taki rogacz to mialby w sanatorium powodzenie- drinka postawi a zaruchac nie ma czym  🤣

jacus nie rób z siebie kina, gdzie ty byś zaruchał? chyba w sanatorium dla umysłowo chorych, no bądźmy poważni, kto z takim czymś jak ty by się zadawał, jaka normalna kobita?.   🙆‍♂️

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko do tych upraw musisz mieć pracownika a z tym coraz gorzej, jak nie masz kontaktów w UA to sobie możesz nasiać i nasadzić, a potem to zbierzesz talerzówką ... Urośnie ci drobna truskawka to za rok będziesz sam zbierał, bo oni drobnicy nie chcą zbierać, ma być gruba żeby zarobili ...

Zamiast sprowadzać pracowników, to sprowadzać będą gotowy towar. 

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

U nas są po 3-4 wsie wyznaczane do zrobienia wieńca, to jadą pod Łowicz i tam kupują i tak się kończy robienie wieńca ...

No to u nas strony biedniejsze, bo ziemia licha, ale tradycje są. Być starostą dożynkowym to jest zaszczyt i zawsze dociekania, kto będzie. Starostowie zawsze ze wsi, gdzie dożynki. 

Ja np zawsze święcę zboże w siewniki, a żona do święconki wkłada jednego kartofla, którego potem, jako pierwszego wkładam do ziemi przy sadzeniu. Zwrotu "Szczęść Boże" i odpowiedzi "Bóg zapłać" też się powszechnie używa. Dla niektórych pewnie to zabobony, a dla mnie tradycja. I ta tradycja trzyma wieś w kupie. Jak jej zabraknie to się wieś rozwali. A już zaczyna brakować, jak obserwuję. Coraz rzadziej widać, jak sąsiad z sąsiadem na miedzy gaworzy

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

To się pójdzie na etat i tyle, nic nie poradzisz, kiedyś my wykończyliśmy niemiecką truskawkę, to teraz ktoś inny wykończy naszą, taka kolej rzeczy ... Człowiek przecież nie jest uwiązany do tej ziemi jak pies na łańcuchu ...

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

A już zaczyna brakować, jak obserwuję. Coraz rzadziej widać, jak sąsiad z sąsiadem na miedzy gaworzy

A co będą gadać ja podorał....drugiemu...

Przed chwilą, Desperado napisał:

Nie mój cytat Pafnuś.

Upss

Opublikowano
5 minut temu, HF86 napisał:

A już bez przesady. 

Czasem trzeba I trochę do tego skarbca wrzucić. 

Wystarczy im z paliwa, części czy prądu. I tak zbyt dużo darmozjadów po urzędach 

5 minut temu, HF86 napisał:

Mądrze i politycznie 

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

A co będą gadać ja podorał....drugiemu...

Takie spory zawsze bywały, chociaż akurat na mojej wsi to mało...i bardziej w poprzednim pokoleniu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v