Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał:

Z trzoda ta sama sytuacja. Większa ilość wyższa cena. Niby Dunki mięso takie ble a 40groszy drożej szło wziąć za kg. Niż polskiego.

Dunka więcej żelu przyjmie 

9 minut temu, stempos1980 napisał:

W każdej bajce trochę prawdy jest🤔

Ano. Ktoś nie może czegoś sprzedać a u nas klienci czekają aby było. 

Po ile papryk z jednego krzaka zbierasz?

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Sytuacja jest taka że UPAdlina ma czyste magazyny i plony oficjalnie 10% mniejsze ... Skupy teraz kupują najtaniej jak się da a za kilka miesięcy zarobią ...

Zarobek się liczy jak się sprzeda 

• Like 3
Opublikowano
3 godziny temu, radekz200 napisał:

kurła ja to się jeszcze zastanawiam czemu słomy z ukrainy nie przywożą 😂😂 byłaby wtedy o połowę tańsza 😂

W maju/czerwcu były ogłoszenia na fb słoma odbiór z wagonów bodajże z Sokółki. Po 50zł za gotową. Czy prawdziwe czy fejk nie wiem, nie interesowało mnie to bo mam swoją

Opublikowano
Agrest napisał:

Ja na poważnie twierdzę że będzie drożej.

Patrząc na forum to dobre 30% mniejsze plony,u siebie też mam dużo niższe. Do tego niebotyczny skok powierzchni zasiewu ekobzdur.

A ukraki chyba już zostali z bieżącymi plonami i nie będą ziarna 3letniego pchać.

Ruskiemu chyba też nie będzie się opłacało robić biznesu z urkami by Polskę zasypać...

Pozostaje kwestia zbiorów w Andorze, Monaco, Luxemburgu i Watykanie. Ci mogą namieszać na giełdach

też tak uważam że ceny będą szły delikatnie w gore tymbardziej że chyba u nas w Polsce wszystkie strategiczne magazyny wyczyścili do 0 i nie ma nawet rezerw państwowych. u muszą

Opublikowano
1 godzinę temu, KoneserOporu napisał:

A ja odpycham najczęściej na włączonym, z tym że wożę ze sobą kawał drążka drewnianego taki 2 metry i tym popycham w podbieraczu, raczej zero ryzyka. 

Ja wyłączam prasę otwieram i zabezpieczam komorę i od tyłu wyciągam. Raz mi się zdarzyło w kronce że zamka nie zamknąłem, w zetorze dźwignia została u góry a zgasł i się klapa zaczęła opuszczać. Ledwo zdążyłem wyskoczyć, nic by mi nie zrobiło, ale siedź w 30 stopniach na zewnątrz w tych blachach aż by ktoś się zainteresował gdzie jestem bo telefon w ciągniku :/

• Like 3
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

@Strongman bo z Tadeusem trochę tak jest, nie wygląda a sypie, jak patrzyłem na swój to szacowałem 5-6t w zależności od działki a po wjechaniu wyszło 6-7t w zależności od działki, jak na ten rok i warunki które były jestem zadowolony.

ważyłeś te plony czy tylko tak na zbiorniki przyczepy?

Opublikowano

w nocy spokojnego 5 mm wiec dzisiaj przerwa-akurat tylne kolo sie wypompowalo wiec jest co robic.

4 godziny temu, malaczarna napisał:

Zgadzam się ale to muszą być uprawy specjalistyczne 

40 godzin tygodniowo etatu i ledwie wyrabiam się ze wszystkim nie wiem jak wasze zony

oni tez nie wiedza 🤣..rzadko je widuja ,jeszcze rzadziej rozmawiaja.wiekszosc ich nie ma..

3 godziny temu, Qwazi napisał:

Teraz też? Nie jestem w tym na bieżąco, ale gdzieś słyszałem, że obecnie w modzie tucz nakładczy. No i nie ma chyba już małych ferm tucznika 

to nie moda to koniecznosc..

niewiele ponad 60 tys zostalo tuczarni z czego pewnie z 1/3  w dolinie dobra wyladowala..

to samo na rynku brojlerow.

18 minut temu, wojtal24 napisał:

chyba nie wierzysz w jego bajki ??  sam pisze ze susza a za chwile rekordy bije ..

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, wojtal24 napisał:

Na zbiorniki, ale ja liczę pełny zbiornik w Bizonie na 1.5t, w zeszłym roku po sprzedaży wyszło 200kg/ha więcej niż z mojego liczenia na zbiorniki ...

2 minuty temu, jacus napisał:

chyba nie wierzysz w jego bajki ??  sam pisze ze susza a za chwile rekordy bije ..

Do rekordów sporo brakuje ... Musiało by być ponad 8t/ha pszenżyta i ponad 7t/ha jęczmienia jarego aby bić rekordy. Ale nie jestem też podkrakowskim cieciem żeby zbierać 2t/ha ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
41 minut temu, gregor1284 napisał:

Po 30 ta słoma miała być, mało się nie pozabijali w kolejce 

Nasze też myśleli że 20 zł za pasówkę to dosyć będzie 🤣

Wczoraj zbrzydlo tel odbierać. Te co było im drogo przy jeczmieniu, to Wczoraj się okazało że I przepłacać będą 🤭

• Haha 1
Opublikowano
31 minut temu, Bananek napisał:

Ok, termos ogarnięty, teraz zrobić kanapki i można urlopować. 🤣

IMG_20240723_155937.jpg

Bawisz się w kogoś 🤔 a sandały? I białe skarpetki? A no i torba z Biedronki jest 🤣🤣😂

• Haha 1
Opublikowano
jacus napisał:

w nocy spokojnego 5 mm wiec dzisiaj przerwa-akurat tylne kolo sie wypompowalo wiec jest co robic.

4 godziny temu, malaczarna napisał:

Zgadzam się ale to muszą być uprawy specjalistyczne 

40 godzin tygodniowo etatu i ledwie wyrabiam się ze wszystkim nie wiem jak wasze zony

oni tez nie wiedza 🤣..rzadko je widuja ,jeszcze rzadziej rozmawiaja.wiekszosc ich nie ma..

3 godziny temu, Qwazi napisał:

Teraz też? Nie jestem w tym na bieżąco, ale gdzieś słyszałem, że obecnie w modzie tucz nakładczy. No i nie ma chyba już małych ferm tucznika 

to nie moda to koniecznosc..

niewiele ponad 60 tys zostalo tuczarni z czego pewnie z 1/3  w dolinie dobra wyladowala..

to samo na rynku brojlerow.

18 minut temu, wojtal24 napisał:

mieszkam dość blisko Tomka i przejeżdżam niedaleko niego codziennie do pracy i znam ludzi z jego stron i widzę jakie mają zadbane gospodarstwa i wiem ile można zarobić na truskawce i nie mam powodu mu nie wierzyć

Tomasz0611 napisał:

25 minut temu, wojtal24 napisał:

Na zbiorniki, ale ja liczę pełny zbiornik w Bizonie na 1.5t, w zeszłym roku po sprzedaży wyszło 200kg/ha więcej niż z mojego liczenia na zbiorniki ...

2 minuty temu, jacus napisał:

Do rekordów sporo brakuje ... Musiało by być ponad 8t/ha pszenżyta i ponad 7t/ha jęczmienia jarego aby bić rekordy. Ale nie jestem też podkrakowskim cieciem żeby zbierać 2t/ha ...

znam takich co liczą z 056 po w tony zbiornik i na d47 maja 6ton 😄😄😄😄

jacus napisał:

starosc kurna starosc-przed chwila dziadkiem zostalem...........

o gratuluje wnuczek czy wnuczka? u córki czy syna?

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, wojtal24 napisał:

znam takich co liczą z 056 po w tony zbiornik i na d47 maja 6ton 😄😄😄😄

1800-1900 jak nakosisz czubaty zbiornik pięknej pszenicy może bedzie

31 minut temu, wojtal24 napisał:

mieszkam dość blisko Tomka i przejeżdżam niedaleko niego codziennie do pracy i znam ludzi z jego stron i widzę jakie mają zadbane gospodarstwa i wiem ile można zarobić na truskawce i nie mam powodu mu nie wierzyć

Dla dziada z Polski A nie możliwym jest aby ktoś miał lepiej niż on ... Różni są u nas gospodarze, dla niektórych 3t/ha to sukces, a dla innych 6t/ha to porażka ...

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v