Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Jest pięknie

Nawet za pisu tak nie było

Oj Tusk będzie bulił

Screenshot_20240626_092639_com.opera.browser.jpg

A czemu niby ma płacić, czy te socjale wpisane są w konstytucję że co roku regularnie mają płacić, pisowskie janosiki POnauczali patologi i teraz społeczeństwo  wyczekuje jałmużny 

• Like 2
Opublikowano
40 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Jest pięknie

Nawet za pisu tak nie było

Oj Tusk będzie bulił

Screenshot_20240626_092639_com.opera.browser.jpg

A jest gdzieś w ustawie zapisany nakaz wypłaty dopłat na wypadek suszy czy mrozu?

Jeśli jest to zapłacą.

A wydaje mi się że nie ma, więc nikt nie będzie płacił

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Agrest napisał:

A jest gdzieś w ustawie zapisany nakaz wypłaty dopłat na wypadek suszy czy mrozu?

Jeśli jest to zapłacą.

Dokładnie, ludziom gradobicie wszystko wymlocilo i nic nie słychać o dopłatach a naszemu nierobowi się suszowe marzy ...

Tobie mróz wszystko wyciął i nic nie ma pomocy, a Richardowi się suszowe marzy ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

@Buszmen11 więc tak: rozmawiałem z Łukaszem. Tego DF już sprzedał wczoraj. Kombajn chodził u niego 6 sezonów. Robił po 50 ha, nie robił żadnych usług. Wszystko było sprawniutkie. Awarii przez ten czas poważnych nie miał. Co do zapychania to w potężnym życie się nim nie pogoni, bo potrafi się przepchać, co jest spowodowane ograniczeniem prześwitu przez sieczkarnię. Tam jest trochę mało miejsca i jak jest dużo masy, a zwłaszcza trochę wilgotnej, to potrafi przepchać. Zdjęcie sieczkarni usuwa problem. Poza tym na obu stronach bębna ma bukowniki, które podają niedomłoty spowrotem na bęben i przy zielonce w tęgim zbożu też się Łukaszowi zdarzyło, że tam się przypchal. A to wszystko dlatego, że nie słuchał czujników 😉. Poza tym wg jego opinii kombajn luks, bardzo oszczędny, jakość omłotu super. Sprzedał go dlatego, że doszło mu areału i kupił większy.

No ale on już sprzedany, więc musztarda po obiedzie. Natomiast jeśli jesteś zainteresowany, to mam info na temat dominatora 86, który jeszcze nie jest nigdzie ogłoszony, a też jest ładnych parę lat w jednych rękach i nie chodzi na usługach. Jakbyś chciał, to podeślij mi numer telefonu i możemy pogadać. Tylko ten dominator jeszcze chwila, bo właściciel ma 15 ha rzepaku, kupił nowszego i większego JD i najpierw chce spróbować go w tym rzepaku, dopiero będzie sprzedawał Dominatora 

Dzięki za zainteresowanie. Wyczyść skrzynkę bo PW nie mogę Ci wysłać

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Jeśli jest to zapłacą.

Dokładnie, ludziom gradobicie wszystko wymlocilo i nic nie słychać o dopłatach a naszemu nierobowi się suszowe marzy ...

Tobie mróz wszystko wyciął i nic nie ma pomocy, a Richardowi się suszowe marzy ...

to ja chcę dopłaty jak krowa zachoruje 🙋‍♂️🤔

• Like 2
Opublikowano
slawek74 napisał:

Tomasz0611 napisał:

Jeśli jest to zapłacą.

przecież mi mówiłeś, że u Ciebie stado zadbane i nic nie choruje. więc i tak byś żadnej dopłaty nie dostał

Opublikowano
Bananek napisał:

slawek74 napisał:

Tomasz0611 napisał:

Jeśli jest to zapłacą.

przecież mi mówiłeś, że u Ciebie stado zadbane i nic nie choruje. więc i tak byś żadnej dopłaty nie dostał

oj cii🤭🤦

Tomasz0611 napisał:

14 minut temu, slawek74 napisał:

A ja chcę jak jest nalot wciornastka, kwieciaka albo strąkowca.

już ie wymyślaj 😛

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Wnioski przyjęte, komisje chodzą. Kasy nie liczę bo lepiej być zaskoczonym wypłatą niż rozczarowanym jej brakiem.

Nie mniej liczę się z tym że nic nie będzie , choćby z uwagi na tą unijną dyscyplinę budżetową, czy jak jej tam.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Agrest napisał:

Wnioski przyjęte, komisje chodzą. Kasy nie liczę bo lepiej być zaskoczonym wypłatą niż rozczarowanym jej brakiem.

Nie mniej liczę się z tym że nic nie będzie , choćby z uwagi na tą unijną dyscyplinę budżetową, czy jak jej tam.

U mnie to samo w zeszłym roku było z susza, złożyłem wniosek ale na nic nie liczyłem, a okazało się że jednak na te parę groszy do ha się załapałem. Ale jakbym nie dostał to też bym nie ubolewał ...

Wam to krzywdy narobił ten mróz, ale bez suszowego też się w tym roku obejde ... Nawet nie wiem jak wyglądają te całe ich tabelki dla mojej gminy ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

To dopiero na wiosnę wyjdą te gradobicia i przymrozki za ten rok... Protokół trzymać i cierpliwie czekac

12 minut temu, Agrest napisał:

To dopiero na wiosnę wyjdą te gradobicia i przymrozki za ten rok... Protokół trzymać i cierpliwie czekac

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Gdyby grad wymłócił to by miał 5 ton P0 900

A że nie było i skosił to będzie 2.5 P0 550 

Ot interes na produkcji. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v