Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, HF86 napisał:

Ech roboczy dzień. Stado drobiu zakupione, jakby jakiego wirusa, czy ruska tam zaczepiali, to magazyn z jedzeniem blisko, a i ziarka może trochę zjedzą 🙂

W mysiańcu byłeś? Minelim się 

Opublikowano
4 godziny temu, jacor73 napisał:

Cytujesz i nie wiesz co ja cytowałem, i co sam napisałeś?🤔🤣🤣🤣🤣🤣

A gdzie masz drogie zboże? Łódzkie, pszenżyto po 500 netto  drogo?

Po 400 tak akurat by było 

Opublikowano
5 minut temu, MonteChristo napisał:

Trzeba iść w ilość, ale każdy by chciał ekologicznego żarcia, ale nie chce sobie warzywnika założyć i rączek pobrudzić, byłem na targu ze Szwagrem on dla beki pyta sie kolesia czy te truskawki są pryskane on odpowiada, że nie a szwagier w śmiech, a truskawka jak nektarynka i wszystkie jednakowego koloru, moja jak orzeszki włoskie mimo, że podlewane 

Dokładnie. Robić sie nikomu nie chce, przy bydle, świniach czy warzywach, tylko zboże zebrać i żyć jak panisko. To już nie wróci.

Opublikowano

Niestety trzeba trzymać się hodowli bo teraz tyle tych opłat co miesiąc, że ledwo na te opłaty ,by wystarczyło przy zbożu.

3 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Dokładnie. Robić sie nikomu nie chce, przy bydle, świniach czy warzywach, tylko zboże zebrać i żyć jak panisko. To już nie wróci.

Opublikowano
Przed chwilą, Krzysztof81 napisał:

Czekaj czekaj, bieda przyjdzie oni będą chcieli wrócić tylko nie będą mogli, ile jest gospodarstw co ziemia oddana w dzierżawę już kilka lat albo kilkanaście lat temu, a sprzęt pozostawiany bo im wnuki będą robić, tak będą robić jak im nie zaszczepili pasji do tego

Opublikowano

Ale znów przy hodowli trzeba być 24h\7 raz lub dwa razy w tygodniu wypad do najbliższego miasta po zakupy i takie życie jak w niewoli .

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, MonteChristo napisał:

Czekaj czekaj, bieda przyjdzie oni będą chcieli wrócić tylko nie będą mogli.

Ktoś kto nie uprawia warzyw czy owoców 10 lat lub więcej to do tego nie wróci, technologia się tak zmieniła i ŚOR że ktoś kto robił to 10-15 lat temu teraz się nie odnajdzie ... Taka truskawka teraz a 10-15 lat temu to zupełnie inna technologia, inne nawozy i opryski i inne maszyny ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
13 minut temu, gregor1284 napisał:

Po 400 tak akurat by było 

PO 1400 było to nie było z czego opuścić. Jest 500 to jest z czego.

Co tam dziadu słychać? Mało tu zaglądasz jak i ja

Opublikowano
28 minut temu, Karol6130 napisał:

Żebym wtedy doił te litry co teraz to tak 

Ale wtedy wchodziłem w byki

Nie tak dawno doilem za 86 groszy

wyszło pozaklasowe pół miesiąca 

Drugie pół cena normalna 95 groszy

A do tego susza od wiosny

Z tej ceny z fv trzeba by było odjąć jakieś 15-20 groszy, na koniec roku były zawsze premie

Wtedy wyjdzie cena normalna z roku

@radekz200 a Ty za ile doiłeś w grudniu 2007?

tata wtedy doił 😂

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

P0 niedzieli środa czwartek piątek żniwa 

A ci ty chcesz kosić, wszystko jeszcze zielone nawet jęczmienie ozime jeszcze z dwa tygodnie zanim będą się nadawać pod kosę, ziarno niby dochodzi, ale słoma zielona ... Chyba że chcesz znowu targaniec w germancu urwać xD

Opublikowano (edytowane)

A słoma na dole zielona 🤣 nie rozumiem tego srania się z tym jęczmieniem, lepiej poczekać kilka dni, to i ości się łatwiej obijają, i słoma jest w pełni dojrzała, wszystko lekko, szybko idzie, maszyna się nie męczy ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, KoneserOporu napisał:
3 godziny temu, Karol6130 napisał:

Robol zarabiał połowę jak nie mniej

A mleko 

20231022_085750~2.jpg

1,86 brutto w 2008 roku? Toś Ty chłopie bogaty był przy tamtych kosztach. Nie chce mi się szukać faktur, ale bodajże w 2015 roku miałem jeszcze 59 groszy za litr w klasie extra, wcześniejsze lata max cena była 1,1zł.

Najstarsze faktury mam z 2018 roku. Nie trzymam makulatury. I za maj 2018 było tyle, a przy jakich parametrach 🙆😱🤦...

IMG_20240613_134018_991~2.jpg

Edytowane przez Qwazi
  • Like 2
Opublikowano
12 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ktoś kto nie uprawia warzyw czy owoców 10 lat lub więcej to do tego nie wróci, technologia się tak zmieniła i ŚOR że ktoś kto robił to 10-15 lat temu teraz się nie odnajdzie ... Taka truskawka teraz a 10-15 lat temu to zupełnie inna technologia, inne nawozy i opryski i inne maszyny ...

Maistra w truskawce używasz?

12 minut temu, PAN88 napisał:

PO 1400 było to nie było z czego opuścić. Jest 500 to jest z czego.

Co tam dziadu słychać? Mało tu zaglądasz jak i ja

A daj spokój, zapierdziel że nie ma czasu załadować. Chce kupić tego.wymarzonego passata to sypiam po 4 godziny...

Opublikowano
Michal2399 napisał:

Niestety trzeba trzymać się hodowli bo teraz tyle tych opłat co miesiąc, że ledwo na te opłaty ,by wystarczyło przy zbożu.

Tylko ze to ta hodowla te opłaty tworzy, bez hodowli za prąd mało co do płacenia i za wodę, a reszta to nie wiem jakie tam 👀

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Ile za ha będziecie liczyć? 

A to ktoś u was chce takie pierdki na usługi ?? U nas klienta na Bizona nie znajdziesz, kazdy chce wydajnego germanca i od razu tyra na pole.

Opublikowano
8 minut temu, gregor1284 napisał:

Maistra w truskawce używasz?

A daj spokój, zapierdziel że nie ma czasu załadować. Chce kupić tego.wymarzonego passata to sypiam po 4 godziny...

P0 co pasat

Za 2 koła od Passata Kupisz czinkłeczento i też zajedziesz

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v